The Times: Pe flancul Estic al Europei se dezvoltă o nouă cursă a înarmării/ NATO înfruntă Rusia prin concentrarea din Marea Neagră
NATO îşi va întări prezenţa în regiunea Mării Negre pentru a contracara concentrarea militară rusească, în timp ce pe flancul estic al Europei se dezvoltă o nouă cursă a înarmării, transmite The Times, citat de Rador. Alianţa occidentală cu 29 de ţări îşi marchează a 70-a aniversare cu anunţul unor măsuri menite a sprijini Ucraina şi Georgia, pe fondul preocupărilor referitoare la agresiunea rusească şi aparenta desfăşurare de către Rusia a unor bombardiere cu capabilităţi nucleare în Crimeea, teritoriu pe care l-a anexat în 2014.
Capturarea a trei nave ucrainene de către Rusia, în noiembrie, a amplificat tensiunile care au fost aţâţate de afirmaţiile unor oficialităţi ruse, conform cărora bombardierele strategice Tupolev Tu-22M3 erau desfăşurate drept răspuns la sistemul defensiv american de rachete instalat în România.
De asemenea, NATO se pregăteşte să finanţeze un nou depozit de arme în valoare de 260 de milioane de lire sterline la o bază aeriană din apropiere de Powidz, în centrul Poloniei, reducând timpul necesar pentru a desfăşura întăririle în cazul unei incursiuni ruseşti.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că Rusia ar fi unul din principalele subiecte ale adunării miniştrilor de externe de la Washington, mai ales având în vedere abrogarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF). SUA au dat un preaviz de şase luni pentru retragerea din tratat, la 1 februarie, învinuind Moscova de neconformare. „Rusia continuă să încalce tratatul INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor SSC-8”, a spus dl Stoltenberg într-un briefing la Bruxelles. „Aceste rachete sunt greu de detectat, coboară pragul pentru utilizarea armelor nucleare şi ne ştirbesc siguranţa”.
El a adăugat: „NATO este totodată preocupată de şablonul de comportament agresiv al Rusiei, inclusiv acţiunile în curs din Ucraina şi capturarea marinarilor şi vaselor ucrainene din apropierea Mării Azov. NATO şi-a intensificat deja prezenţa în Marea Neagră”. Dl Stoltenberg a spus că noile măsuri, amânate după nereuşita de a se ajunge la un acord la summit-urile de anul trecut, ar include antrenamente, schimb de informaţii şi exerciţii militare.
Concentrarea asupra Mării Negre reliefează importanţa Turciei, membru NATO care controlează accesul via Mediterana, într-un moment în care relaţiile sunt tensionate cu SUA din cauza achiziţiei de către Ankara a unui sistem de rachete ruseşti. Săptămâna aceasta, SUA au sistat livrarea de piese de avioane invizibile F-35 în Turcia.
Rusia şi-a suplimentat deja flota la Marea Neagră din Crimeea, pe care a folosit-o în estul Mediteranei pentru a-şi susţine forţele din Siria. Ucraina l-a acuzat pe dl Putin că a modernizat infrastructura militară din Crimeea pentru a amplasa acolo ogive nucleare.
Drept răspuns, NATO a strâns relaţiile cu Ucraina şi Georgia, un alt stat la Marea Neagră care s-a confruntat cu anexarea unei părţi a teritoriului său de către Rusia, în 2008. Patru nave de război NATO au andocat în portul georgian Poti, luni, după vizita făcută aici de dl Stoltenberg luna trecută în timpul unor exerciţii de antrenament.
NATO a convenit un pachet de asistenţă cu Ucraina în 2016, ajutând-o să-şi îmbunătăţească sistemul de comunicaţii şi securitate cibernetică, iar anul trecut SUA au înfuriat Moscova furnizând Ucrainei rachete anti-tanc Javelin.
Armatele americană şi britanică furnizează antrenament militar forţelor ucrainene, în vreme de trupele din SUA şi alte şapte ţări NATO au participat la exerciţiile militare aeriene de amploare Clear Skies 2018 desfăşurate în octombrie în Ucraina.
De la anexarea Crimeii, Moscova şi-a sporit prezenţa sa militară acolo, Flota Mării Negre din Sevastopol primind aproximativ 20 de fregate noi, submarine şi alte nave de război. De asemenea, Rusia a desfăşurat în unităţile sale avioane de luptă şi rachete sol-aer S-400. Iar anul acesta urmează să înceapă lucrările de construcţie a unui nou sistem radar de avertizare timpurie Voronej.
Veriga fragilă a NATO la periferia nord-est europeană este coridorul Suwalki, fâşie de teren de 90 km care leagă Polonia de statele baltice. O ofensivă fulger a Rusiei în această arie ar putea izola statele baltice membre NATO de restul blocului. Şi NATO şi-a întărit prezenţa în zonă, prin staţionarea a peste 4.000 de militari în jurul Suwalki. Sunt în curs lucrări de negociere a unui acord amplu între statele UE pentru facilitarea mişcărilor NATO pe tot cuprinsul Europei.
Ieri, dl Trump era optimist în privinţa relaţiilor NATO cu Rusia. „Sper că avem o relaţie bună cu Rusia… dar eu cred că faptul că avem NATO, iar NATO este mult mai puternic de când sunt eu preşedinte (şi) noi am luat mult mai mulţi bani… eu cred că ne vom înţelege cu Rusia”, a spus el în timpul unei întâlniri cu dl Stoltenberg.
Perspectiva rusească. Și Nezavisimaia Gazeta scrie că o altă parte a grupului militar de manevră al NATO, în componenţa cărora se află fregatele Marinei din Canada şi din Spania – Toronto şi Santa Maria – a sosit în portul Odesa. Aici vor sta până în seara zilei de 3 aprilie. După aceasta, împreună cu marina ucraineană, navele vor participa la manevre comune.
Şi înainte, pentru prima dată în istoria NATO, navele Alianţei Nord-Atlantice au vizitat Dunărea şi portul moldovenesc Giurgiuleşti. Potrivit rapoartelor mass-media, „autorităţile locale nu numai că i-au întâmpinat pe oaspeţi cu pâine şi sare, dar au pregătit, de asemenea, un program de divertisment excelent pentru ei”.
Această prezenţă masivă a navelor de război ale NATO în Marea Neagră este observată pentru prima dată. Acest lucru nu poate decât să îngrijoreze conducerea militară rusă. După cum a raportat Centrul Naţional de Control al Apărării al Federaţiei Ruse, „forţele Flotei Mării Negre a Marinei Ruse monitorizează acţiunile navelor de război ale NATO”.
În special, astfel de sarcini sunt efectuate de nava de recunoaştere a Marinei ruse „Ivan Hurs” şi de nava de patrulare „Vasilii Bîkov”. Acestea sunt cele mai noi nave încorporate în Flota Mării Negre în 2018. „Ivan Hurs” este capabil să efectueze rapoarte inteligente eficiente şi un adevărat război radio-electronic, să monitorizeze componentele sistemului american de apărare anti-rachetă şi sistemele de apărare anti-rachetă. Nava de patrulare „Vasilii Bîkov” este echipată cu rachete „Kalibr” şi are un elicopter de atac la bord.
Experţii şi politicienii au fost alarmaţi de cuvintele lui Jens Stoltenberg că „navele NATO vor intra mai des în porturile Mării Negre. „Asta înseamnă ca le vom putea vedea în Marea Azov?”, a întrebat expertul militar şi generalul-locotenent Iurii Netkaciov. Potrivit interlocutorului ziarului „Nezavisimaia Gazeta”, săptămâna trecută, poliţiştii ruşi de frontieră, Flota Mării Negre şi aviaţia FSB au elaborat în cadrul manevrelor operaţiuni comune atunci când navele de război străine au trecut prin Strâmtoarea Kerci.
Anterior, serviciul de presă al Departamentului de Frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse din Republica Crimeea a raportat că, în timpul acestor manevre, au fost elaborate „probleme privind tragerile de pe navă, de pe aeronave şi cu arme de calibru mic spre un obiectiv de suprafaţă”. În plus, unităţile de luptă operaţională au elaborat opţiunile de aterizare prin intermediul unor metode de parazitare şi îmbarcare pe un vas-infractor convenţional.
Ministerul Apărării din Federaţia Rusă informează că, luni, s-a dat alarma în unităţile motorizate 8 şi 58 din armatele Districtului Militar de Sud şi în unităţile apărării de coastă din Flota Mării Negre.
Au fost implicate „aproximativ 100 de formaţiuni şi unităţi militare ale Districtului Militar de Sud”. Operaţiunile Armatei şi ale Flotei au avut ca obiectiv fortificarea securităţii militare a ţării, inclusiv pe direcţia strategică sud-vest, acolo unde NATO, împreună cu armata Ucrainei, îşi sporeşte potenţialul militar, ameninţând deschis suveranitatea Crimeii şi a altor teritorii ale Rusiei.
Sursa: The Times/ Nezavisimaia Gazeta Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu/ Viorel Patrichi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii