
The Wall Street Journal: De ce e importantă cearta Musk-Navarro
Elon Musk își exprima marți pe internet opinia că Peter Navarro, consilierul comercial al Casei Albe, e „un idiot autentic” și e „mai prost decât un sac cu cărămizi”. La rându-i, Navarro a declarat la o emisiune TV că Musk, directorul companiei Tesla, nu e un adevărat producător de automobile, ci doar un simplu „asamblator” de piese importate. Într-un alt interviu Navarro a negat că există disensiuni între ei. Însă apoi Musk l-a numit „Peter Retarrdo”, potrivit The Wall Street Journal, citat de Rador Radio România.
Nu vorbim aici de rivalitățile din echipa președintelui Lincoln și în general ne ferim să ne irosim atenția pe ciorovăielile demnitarilor de la Casa Albă, numai că cearta în cauză ilustrează competiția dintre facțiunile care-l consiliază pe președintele Trump, iar ele reprezintă segmente largi din coaliția lui politică. E probabil ca reușita politicii economice a lui Trump să depindă de care dintre tabere câștigă mai des.
Musk e un mesager politic dezordonat, însă are dreptate cel puțin în două privințe importante, și pe deasupra pare dispus să-i spună adevărul în față lui Trump, pe care președintele n-ar face rău să-l și asculte. Musk crede în comerț și a declarat recent că speră ca SUA și Europa să se îndrepte spre o „situație cu taxe vamale zero”. El a mai subliniat de asemenea că grosul cheltuielilor federale se duce pe asistența socială, deși Trump a promis că nu se va atinge de acest gen de programe.
Vorbind în termenii cei mai generali, Musk reprezintă un segment al coaliției lui Trump din 2024 – pe care l-am putea numi MAGA din Silicon Valley – care are convingeri apropiate de libertarianism [stat și legislație minimale; libertatea individului e valoarea supremă – n.trad.] și care crede că economia americană trebuie să fie eliberată pentru a se putea dezvolta și pentru a domina viitorul, spre beneficiul tuturor americanilor. Facțiunea pledează pentru o fiscalitate și o politică de legiferare care să stimuleze creșterea economică, precum și pentru o imigrație legală robustă care să atragă în SUA cele mai strălucite creiere.
Navarro provine din facțiunea MAGA reprezentată de Steve Bannon [considerat ideologul curentului – n.trad.], care vrea să adăpostească industria americană în spatele unor taxe vamale masive, cele pe care Trump le și impune acum. Această facțiune e caracterizată de neîncrederea în corporații, mai cu seamă cele tehnologice și farmaceutice, și de îngăduință pentru fiscalitatea ridicată și utilizarea puterii guvernamentale pentru pedepsirea inamicilor politici.
Navarro are în plus talentul de a fi capabil să spună orice crede el că ar vrea să audă șeful lui, ilustrat foarte bine de raportul său din 2020, „Imaculata înșelăciune”, în care afirmă că Joe Biden ar fi furat alegerile. Disponibilitatea lui de a se conforma explică probabil și cum a reușit el să rămână atât de mult la Casa Albă, iar în aceste zile pare să fi ajuns la apogeul influenței lui asupra lui Trump, dacă e să ne luăm după hiper-taxele instituite.
Un mod de a interpreta franchețea din ultima vreme a lui Musk e acela că a intrat în conflict cu Trump sau e pe cale să intre. Noi sperăm că nu așa stau lucrurile. Musk a făcut câteva greșeli și e mult prea îngăduitor cu Partidul Comunist din China, din punctul nostru de vedere.
Dar nu este vreun lacheu pe care Trump să-l poată da uitării concediindu-l și mai afirmă și lucruri pe care e necesar ca președintele să le audă. El reprezintă aripa cu aspirații din mișcarea MAGA, care se confundă și cu cea mai bună parte a politicii economice a lui Trump.
Sursa: THE WALL STREET JOURNAL / Rador Radio România / Traducerea: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii