The Wall Street Journal: Putin îl desemnează pe „măcelarul” din Siria să supună Ucraina / Generalul rus Aleksandr Dvornikov este un comandat nemilos, recunoscut pentru marea sa brutalitate
După groaznicele pierderi suferite pe câmpul de luptă și după obiectivele sale ratate, Vladimir Putin își concentrează eforturile asupra provinciilor ucrainene estice din Donbas. Dându-și seama că nici planul său inițial, legat de un adevărat ‚blitzkrieg’ împotriva Kievului și nici cel legat de diverse operațiuni din nord, din sud și din est nu a mers, președintele Rusiei pare acum dispus să adopte principiile mai vechi ale unui război, respectiv, simplitatea, unitatea eforturilor și o logistică ferm orientată, scrie The Wall Street Journal, citată de Rador.
Gata cu zborurile aventuroase din spațiul aerian! S-a terminat cu convoiale sau cu atacurile simultane sau separate asupra Kievului, Mariupolului sau din Sumi! Gata cu disputele dintre comandanți pe tema logisticii! Rușii se vor concentra mai degrabă asupra unui singur efort, cu niște planuri care, pentru început, să fie mai puțin ambițioase în privința Donbasului.
Unitatea comenzii era de multă vreme considerată ca fiind o precondiție indispensabilă unei victorii. Direcționarea fronturilor nu va mai veni de la Kremlin sau de la Moscova, ci de la cartierul general. Recenta numire a generalului Aleksandr Dvornikov, făcută de Putin, la comanda tuturor forțelor din Ucraina a fost făcută în conformitate cu principiul unității comenzilor.
Spre deosebire de ministrul apărării, Serghei Șoigu, un politician devenit general, și de generalul Valerii Gherasimov, considerat principalul strateg al planului de atac din Ucraina, generalul Dvornikov nu este membru al staffului de la Moscova. El e un veteran care, anterior, a fost însărcinat cu misiuni în Cecenia, în Crimeea și în Armenia.
Mai important este totodată faptul că, în 2015, Dvornikov a fost numit de Putin la comanda operațiunilor din Siria. Trimis să îl sprijine pe Bashar al-Assad într-o vreme când forțele guvernamentale siriene erau pe cale de a fi învinse, generalul Dvornikov a întors mersul conflictului și l-a ajutat pe Assad să se mențină la putere.
Tacticile sale au fost brutale – bombardarea la întâmplare a unor zone populate, folosirea unor muniții interzise și aplicarea unui gen de asediu asemănător celui din Mariupol. Deși se părea că ordinul vizând folosirea armelor chimice ar fi venit din partea lui Assad, o comisie independentă de anchetă din partea ONU a ajuns la concluzia că multe dintre operațiuni au fost opera forțelor aeriene rusești.
Rușii au văzut în Siria un ‘studiu de caz’ în vederea unor războaie viitoare. Într-un studiu din 2021 publicat de Institutul pentru Studii de Război, Mason Clark sublinia că prima lecție învățată de Moscova din războiul sirian a fost aceea că trebuie să-și îmbunătățească centrul de comandă și de control.
Se prea poate ca importanța luării unor decizii mai rapid decât adversarul să-l fi făcut pe generalul Gherasimov să creadă că un atac-fulger asupra Kievului ar pune rapid capăt războiului. Dar anii de instrucție occidentală, informațiile viabile și o puternică motivație patriotică le-au permis ucrainenilor să respingă niște atacuri stângace ale unor trupe rusești lipsite de experiență. După 45 de zile de război, Putin și generalul Dvornikov cântăresc altfel lucrurile în vederea unui atac mai eficient asupra Ucrainei.
Să presupunem că generalul Dvornikov a fost numit pentru că i-a oferit lui Putin un plan legat de victorie. Pe bună dreptate, ne putem aștepta la o nouă ofensivă asupra Donbasului. Abordarea rușilor față de asemenea operațiuni s-a bazat în general pe mari concentrări ale forțelor de artilerie, pe obuze și pe rachete. „Cantitatea are și ea calitățile ei”, afirma Iosf Stalin. Din cauza incompetenței strategice, numărul atacurilor asupra Mariupolului, Harkovului și Kievului a fost neînsemnat potrivit standardelor istorice. Personal, mă aștept ca generalul Dvornikov să nu mai facă această greșeală.
Generalul Dvornikov este un comandant nemilos cu un trecut de luptă recunoscut. Să nu ne imaginăm că el va continua să pună în aplicare planurile prost executate, așa cum au fost ele concepute de generalii Șoigu și Gherasimov. Dimpotrivă, să ne așteptăm ca planurile lui să fie mai aproape de strategia lui Putin, ‚stăpânul’ său, iar, în materie de represiune, brutalitatea lor să-i depășească până și recordurile sale din Siria.
Sursa: The Wall Street Journal/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii