G4Media.ro

The Washington Post: Arestarea de către Putin a liderului opoziției, Alexei Navalnîi,…

sursa foto: Facebook

The Washington Post: Arestarea de către Putin a liderului opoziției, Alexei Navalnîi, este un semn de slăbiciune și nicidecum de putere. Nu vă așteptați la proteste  în masă

De îndată ce, duminică, liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, s-a îmbarcat pe cursa Pobeda DB936 Berlin – Moscova, singura întrebare a fost dacă el va fi arestat înainte sau după coborârea din avion. S-a dovedit că răspunsul a fost ‘după‘.

Mulți s-au întrebat cum va afecta acest lucru politica Rusiei. Oare arestarea lui Navalnîi va duce la o revoltă populară de genul celei din Belarus sau populația Rusiei va rămâne indiferentă? Potrivit observațiilor mele pe tema rolului populației sub regimul președintelui rus Vladimir Putin, reiese că, în prezent, sunt puține dovezi din care să reiasă că va izbucni o revoltă.

Guvernul lui Putin crede că arestarea lui Navalnîi este bine motivată politic

Poliția rusă l-a arestat pe Navalnîi – cel mai vajnic critic al lui Putin și totodată liderul celei mai puternice organizații a opoziției – în timp ce i se controla pașaportul pe aeroporul Șeremetievo din Moscova. Navalnîi se întorcea de la Berlin, unde a fost transportat în comă după ce, în luna august, fusese otrăvit cu Noviciok – o substanță paralizantă – în orașul Tomsk, din Siberia. În loc să pretindă Kremlinului să-i asigure  un exil în deplină siguranță, el a postat pe Instagram un mesaj în care își anunță decizia de a reveni, din cauză că “Rusia este țara mea”. Evident, Putin nu e de acord cu asta.

Arestarea lui Navalnîi arată cât se poate de clar că președintelui nu îi pasă de ceea ce ar putea crede altcineva. Cam la fel ca și China, care a ignorat opiniile din interior și din exterior, anihilând opoziția din Hong Kong sau așa cum Aleksandr Lukașenko a înăbușit revoltele din Belarus, Kremlinul a calculat că beneficiile decapitării opoziției merită prețul plătit.

Totuși, prețul este considerabil. Dacă – așa cum cer oamenii legii – o instanță îl va condamna pe Navalnîi la câțiva ani de închisoare, multor observatori asta le va părea ca o pedeapsă pentru că a supraviețuit unei tentative de asasinat. Detenția sa temporară a fost deja condamnată de liderii europeni și de viitoarea Administrație Biden. O pedeapsă mai grea ar putea duce la sancțiuni. Toate astea întăresc totodată convingerea că Navalnîi irită Kremlinul – un sentiment care ar putea submina sprijinul față de regim și ar încuraja opoziția înaintea alegerilor parlamentare din acest an.

Regimul lui Putin are probleme

Pe vremuri, ca să ajungă la rezultatul scontat, Putin și partidul de guvernământ, Rusia Unită, ar fi putut miza pe un amestec de ideologie, avantaje materiale și o propagandă bine condusă – hotărând totodată cine va putea sau nu să fie votat.

Pe atunci, Kremlinul era dispus să îl tolereze pe Navalnîi, cel puțin până la un punct. Kremlinul ar fi demonstrat astfel încredere și putere, oferindu-i lui Navalnîi o relativă libertate, dar ținându-l totodată în frâu.

Acum, însă, se pare că liderilor Rusiei le vine greu să apeleze la obișnuitele lor metode prin care să gestioneze politica rusă. Ca niciodată, procentele susținerii față de Putin abia dacă depășesc marja minimă de susținere, iar economia continuă să rămână în declin, pârghiile ideologice, care permiteau marginalizarea lui Navalnîi în 2011 și 2012, nu mai funcționează. Asta înseamnă că arestarea lui Navalnîi nu mai ține aproape deloc.

Nu este pentru prima dată când Navalnîi are probleme juridice. El și-a petrecut perioade scurte de timp în închisoare pentru organizarea unor proteste care fuseseră interzise. Dar, după ce a fost condamnat pentru fraudă în două procese – din 2013 și 2014, ambele condamnări au fost respinse de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind însă imediat revalidate de instanțele ruse – Navalnîi a primit niște pedepse cu suspendare. Mai mult sau mai puțin, asta i-a permis să ducă o viață normală, dar l-a împiedicat să candideze pentru o funcție înaltă, el trebuind să fie periodic convocat de ofițerul care îl avea în grijă. Motivul invocat pentru arestarea lui de duminică a fost tocmai faptul că el nu s-a prezentat la o asemenea întrevedere în perioada când era în comă la Berlin.

Dar și Navalnîi are probleme

Într-un mesaj pe Facebook, la puțin timp după arestare, aliatul lui Navalnîi, totdată șeful campaniei sale, Leonid Volkov, a încercat să transforme arestarea într-un soi de victorie a organizației. În mesaj se sublinia că Navalnîi nu doar că a supraviețuit otrăvirii și a obținut o mărturie chiar din partea unuia dintre presupușii săi asasini, dar acum el nu ține cont de niciun fel de amenințări și se întoarce acasă. Susținătorii au împânzit aeroporul Vnukovo ca să-l întâlnească, ceea ce, în mod evident, a făcut ca autoritățile să redirecționeze avionul spre aeroportul Șeremetievo, chiar dacă mulți dintre susținători au fost arestați.

Dacă niște suporteri oarecare ai opoziției au putut deturna un avion aflat în zbor, ce-ar mai putea ei să reușească?, s-a întrebat el.

Volkov a scris că, “încălcându-se toate procedurile și orice bun simț, Navalnîi a fost acum reținut tocmai din cauză că a supraviețuit și s-a întors“, după care a continuat: “Fără nicio îndoială, tot ce va urma va depinde de susținătorii lui Navalnîi din Rusia”.

Desigur, Putin nu trebuie decât să se uite la confratele său Lukașenko ca să vadă cât de repede poate slăbi o mână forte. Dar, deocamdată, sunt puține dovezi din care să reiasă că arestarea lui Navalnîi va provoca o revoltă în masă de genul celei din Belarus.

Ceea ce i-a scos în stradă pe belarușii de orice fel și i-a reunit în protestele lor – și ceea ce i-a permis lui Navalnîi să facă același lucru în Rusia – a fost senzația comună că nu erau luați în seamă și nemulțumirea față de faptul că voturile, ca de altfel și viața, le-au fost furate. Din nefericire pentru susținătorii lui Navalnîi, rușii nu au avut această senzație în momentul când Navalnîi a fost otrăvit. Aliații săi vor spera să schimbe asta, acum, când el se află la închisoare.

Sursa: The Washington Post / Articol de Samuel Greene / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce scandal a la Vulpita e si cu agentul asta secret. Si voi „presa quality” puneti botul ca niste foci docile :))

  2. Un rahat cu perje Putin ăsta!

  3. Rușii nu sunt atât de osândiți încât să facă o schimbare. Dimpotrivă, ei se întorc în țară, nu fug precum romanii.

  4. Sau poate e semn de plictiseală, telenovela trebuia să se termine, se umpluse MSM-ul de fotografii stil cu Navalnyi și consoarta, în poze patetice, cu ochi umezi, zâmbind sfios, el vițel de sacrificiu, clovn tragicomic într-un film cu scenariu neverosimil, care sfidează brutal logica și rațiunea, că Putin e neîndoielnic malefic pentru Valorile Occidentale, dar nu a dat semne de tâmpenie și masochism, să-și șubrejească lunar regimul cu tot felu’ de întreprinderi stupide și sinistre. Dar rușii s-au prins, gata cu războaiele propagandistice, nu au în față un inamic cu interesele sale bine definite, cu priorități, ci simplă rusofobie, orice fac, ies prost.
    Isterie colectivă vs. neo-țarism, ăsta e noul Război Rece.

  5. Dar de cand l-au saltat pe twiteristul Eduard Florea, au impuscat-o in gat pe Ashli Cumocheama si au impanzit capitala cu zeci de mii de soldati inarmati, populatia asediata nu mai are curajul sa protesteze.