The Washington Post: Armata rusă ar fi primit ordinul de a invada Ucraina pe scară largă, susțin serviciile de informații americane / Unii aliați europeni, frustrați de faptul că Statele Unite nu le oferă suficiente detalii și pun la îndoială convingerile SUA
Serviciile secrete americane ar fi obținut informații potrivit cărora armata rusă a primit ordine pentru efectuarea unui invazii pe scară largă asupra Ucrainei, relatează The Washington Post.
Administrația Joe Biden a avertizat de câteva zile cu privire la atacuri iminente. Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat sâmbătă că forțele ruse „sunt gata să lovească”, întărind avertismentul de vineri al lui Biden că președintele rus Vladimir Putin „a luat decizia” de a ataca Ucraina.
Casa Albă a transmis că Biden va convoca duminică o întâlnire rară a Consiliului Național de Securitate pentru a evalua situația în curs de dezvoltare din Ucraina.
Cu toate acestea, unii oficiali europeni de rang înalt și-au exprimat frustrarea că Statele Unite nu au împărtășit informațiile care au determinat administrația Biden să facă presupuneri privind intențiile Rusiei cu atâta siguranță. Serviciile de informații americane, care i-au oferit lui Biden încrederea pentru a face afirmația de vineri, s-ar fi bazat pe un ordin oferit de oficiali înalți de la Moscova subordonaților ruși de a continua un atac la scară largă, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema, citate de The Washington Post, care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.
Statele Unite au obținut informații cu privire la ordin în timp ce oficialii militari și de securitate ruși luau măsuri pentru a-l pune în aplicare, iar acest lucru s-a întâmplat foarte recent, au mai precizat sursele citate de WP.
Declarația președintelui „reflectă evaluările comunității de informații”, a afirmat un înalt oficial al administrației. „Așa cum a precizat și el (Biden – n.r.), ușa către diplomație va rămâne deschisă”, mai arată sursa.
Întrebat cum știe el intențiile lui Putin, Biden a remarcat în timpul conferinței sale de vineri că Statele Unite au „o capacitate semnificativă de informații”. El a mai spus că, înainte de a-și ține discursul, a avut un apel cu liderii aliaților NATO și ai Uniunii Europene „pentru a-i aduce la curent cu ceea ce consideră Statele Unite ale Americii că este starea actuală și ce este probabil să se întâmple în Ucraina în zilele următoare.”
Unii aliați europeni au pus sub semnul întrebării convingerea Statelor Unite că Kremlinul va lansa ostilități, spunând că nu au observat dovezi directe care să sugereze că Putin s-a angajat într-o astfel de acțiune.
Un oficial european a declarat pentru The Washington Post din München că „nu avem noi înșine nicio dovadă clară că Putin s-a hotărât (să invadeze pe scară largă – n.r.) și nu am văzut nimic care să sugereze contrariul”. Un altul a spus că, deși situația este gravă, „în acest stadiu nu avem o informații atât de clare” că Putin s-ar fi decis să invadeze Ucraina.
Oficialii au afirmat că li s-a spus puțin despre sursele și metodele folosite de Statele Unite pentru a ajunge la concluzii, limitându-le capacitatea de a lua decizii independente cu privire la cât de multă greutate să acorde declarațiilor lui Biden că Putin a luat decizia de a ataca.
„Este întotdeauna materia primă pe care nu o împart”, a spus un diplomat NATO de rang înalt, care a avut conversații ample cu factorii de decizie americani de rang înalt de la Bruxelles.
Britanicii nu s-au numărat printre cei care au făcut astfel de plângeri. Secretarul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a lansat sâmbătă la München avertismente similare Statelor Unite, afirmând că „cel mai rău scenariu” al Ucrainei – o invazie rusă – „s-ar putea întâmpla încă de săptămâna viitoare”.
Între timp, oficialii administrației Biden au respins ideea că ar putea furniza mai puține informații unor aliați decât altora. „De când am început să vedem pentru prima dată semne de consolidare a armatei Rusiei în urmă cu câteva luni, am împărtășit în mod regulat informații cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Ucraina, și am redus nivelul de informații pentru a permite această partajare, după cum este necesar”, a spus un oficial înalt al administrației, potrivit WP.
Sursa foto: Russian Defense Ministry
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii