G4Media.ro

The Washington Post: Biden alege calea facilă afară din Afganistan. Rezultatul va…

Foto: Facebook/ Joe Biden

The Washington Post: Biden alege calea facilă afară din Afganistan. Rezultatul va fi probabil un dezastru 

Președintele Biden se confrunta la preluarea puterii cu o dilemă dureroasă în privința Afganistanului. După ce angajase SUA că-și vor retrage toate trupele de acolo până la 1 mai, președintele Donald Trump le-a redus până la un minim strict necesar până în ianuarie, deși insurgenții talibani nu-și îndepliniseră partea ce le revenea din acordul de retragere. Opțiunile dlui Biden erau să lase trupele acolo, riscând un nou conflict cu talibanii, sau să continue retragerea – deși ea poate duce la colapsul armatei și guvernului afgan.

După un scurt efort diplomatic, aparent fără prea multă tragere de inimă, dl Biden a decis o retragere necondiționată, o măsură care poate va scuti SUA de noi costuri, inclusiv în vieți omenești, dar care aproape sigur va fi un dezastru pentru țara cu 39 de milioane de locuitori – și, în special, pentru femeile ei. Ar putea duce la anularea progreselor politice, economice și sociale pentru care SUA au luptat vreme de două decenii cu prețul a peste 2.000 de vieți americane și sute de miliarde de dolari. Și, conform comunității de informații americane, cât și unui studiu comandat de Congres, ar putea permite restaurarea bazei al-Qaeda din Afganistan, de unde au fost lansate atacurile de la 11 septembrie 2001.

Târgul încheiat de administrația Trump cu talibanii prevedea ruperea oricăror legături cu al-Qaeda și cu alte grupări teroriste. Conform ONU și armatei americane, ei nu au făcut acest lucru. Talibanii nu au fost dispuși nici să negocieze la modul serios un acord de pace cu guvernul afgan. Ei resping propunerea administrației Biden privind o conferință în Turcia pentru pornirea unor astfel de negocieri, ridiculizând totodată și propunerile americane referitoare la un aranjament de împărțire a puterii cu guvernul și la organizarea de noi alegeri. Atitudinea liderilor talibani denotă convingerea că ei pot răsturna cu ușurință guvernul odată ce trupele americane vor fi plecat pentru a instaura un „emirat islamic” opresiv precum cel creat de ei în anii ’90.

Demnitarii americani oferă diverse explicații convenabile pentru abandonarea guvernului ales al lui Ashraf Ghani, pe care-l așteaptă astfel, în cel mai bun caz, o luptă sângeroasă pentru supraviețuire. Și dl Ghani s-a împotrivit unor propuneri americane de pace, iar conducerea lui a fost una incapabilă. O strategie care ar presupune lăsarea trupelor în țară pentru a-i forța pe talibani la un compromis ar putea prelungi cu ani angajamentul SUA acolo, fără garanția obținerii unei păci durabile. Unii oficiali își exprimă speranța că talibanii și-ar putea modera interdicția privind drepturile femeilor și alte politici represive pentru a nu pierde ajutoarele internaționale, fără de care economia afgană ar face implozie.

Dar dacă această evaluare se va dovedi eronată, decizia dlui Biden de a retrage trupele până la data simbolică de 11 septembrie 2021 ar putea duce pur și simplu la restabilirea statu-quo-ului din 2001, cu tot cu bazele teroriste care ar putea forța o nouă intervenție americană. În cel mai puțin rău caz, va însemna abandonarea acelor afgani care au crezut în construcția unei democrații care să garanteze drepturile elementare ale omului – și anularea sacrificiilor militarilor americani uciși sau răniți în acea misiune. Dl Biden a ales calea facilă afară din Afganistan, dar consecințele vor fi probabil hidoase.

Sursa: The Washington Post / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Afganistanul nu mai reprezinta o miza in sine, sunt alte locuri unde trebuiesc realocati acesti militari . Textul face doar presupuneri nu ne arata decit probabilitati si nu adevaruri . Ramane de vazut ce se va intimpola .

  2. Va apela la rețeta predecesorului lui socialist, Obama, militezi pentru pace, nu te bagi ca pe urmă să lași formatiuni ca Statul Islamic să își facă de cap, motiv bun pentru pornirea unui nou război, premiul Nobel pt. pace e ca și asigurat.

  3. Va apela la rețeta predecesorului lui socialist, Obama, militezi pentru pace, nu te bagi ca pe urmă să lași formatiuni ca Statul Islamic să își facă de cap, motiv bun pentru pornirea unui nou război, premiul Nobel pt. pace e ca și asigurat.

  4. oare daca sutele de miliarde de dolari ar fi fost investiti, mai degraba, in educatie, nu era mai bine? Cum altfel poti sa schimbi o societate tribala si inapoiata social decat investind in educarea generatiilor viitoare? Puterea talibanilor nu este, in primul rand, una militara ci consta, cred eu, in suportul milioanelor de nefericiti care s-au nascut si au crescut in razboi si mizerie. 9000 de soldati americani nu vor schimba asta nici daca stau 100 de ani in Afganistan.

  5. E doar o reeditare a situației din perioada ocupației sovietice și care sătulă de cheltuielile enorme și măcinată de deficitele bugetare catastrofale a ales să plece din Afganistan pentru că neavând resurse de petrol sau gaze care să fie valorificate nu se justifica menținerea aparatului militar costisitor cu mențiunea că guvernul lăsat de sovietici a reușit să se mențină la putere încă 10 ani după plecarea trupelor sovietice. La fel procedează și Biden care menține trupe în Irak deși Irakul nu a atacat nici un obiectiv american spre deosebire de fundamentaliștii islamici din Afganistan dar Irakul are petrol asta e singura diferență.

  6. Asa a crapat Vietnamul de Sud in 1973, abandonat de americani, Irak-ul in 2010, kurzii in 2019 lasati prada turcilor
    Daca privim retrospectiv, Obama a inceput retragerea trupelor din mai peste tot.

    in alta ordine de idei, daca Urcraina nu accepta asocierea cu UE, mai era hacuita de rusi?

    • Ucraina nu avea de ales, trebuia sa scape de influenta ruseasca pentru a trai liber si a prospera. Rusia inrobeste pe oricine apuca.

  7. Bidenu nu trimite warships in Romania

    Bidenu se retrage din afganistan

    wow, multumim bideu, semnat putin

  8. Pentru ce au murit soldatii romani in Afganistan ?
    Pentru ce au ramas zeci dintre soldatii romani schiloditi pe viata ?
    Doar pentru ca asa a vrut Marele Licurici…..si pana la urma cu ce am ramas..?
    Ungaria care si -a retras de mult soldatii din nebunia afgana ,are parte de mult mai multe investitii americane,germane,etc decat noi care am ramas ca fraierii pana la urma ca ocupanti in Afganistan…

    • Nu aveau ce sa caute acolo in primul rand.

    • Catre @Muresan. Bati campii cu investitile SUA in Ungaria !. Nu Guvernul SUA a facut investitii in Ungaria ci Companiile Private.
      Daca o luam asa Investitii mai mari ale SUA s-au facut in Irlanda si Elvetia ……si aceste state nici macar nu sunt in NATO……..ca sa nu mai vorbim de trimitere de militari in Afganistan.
      Romania a trims militari in Afganistan (prin 2003) ,,ca sa se dea bine cu George W. Bush si Guvernul SUA din acele vremuri”, si nu pentru ,,necesitati NATO”.
      Acum Clanul Bush este istorie !. Iar Lumea incepe sa inteleaga ca Bush a fost un tantalau si ca NATO nu se apara in Afganistan !!.

  9. Pleaca americanii si servitorii lor din Afganistan cu coada intre picioare schelalaind .
    Au dobindit oricum ceva experienta, puteau sa apeleze la rusi.

  10. Unde sunt comentariile alea obisnuite cu WaPo e feicniuz?
    Acum ca nu mai zic de fostul, e o tacere asurzitoare.

    Ar trebui sa urle toata floarea trollacilor alt right la articolul asta.

    Ca liberal mi se pare o miscare neinspirata, nu prea vad ce mare lucru castiga US si lumea vestica din asta.

    Dar pot sa vad zeci de scenarii posibile cu talibanizarea intregii zone, extinderea influentei lui Putin care de-abia asteapta sa le vanda arme talibanilor.