G4Media.ro

The Washington Post: China aplică cea mai gravă lovitură de până acum…

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

The Washington Post: China aplică cea mai gravă lovitură de până acum autonomiei și statului de drept din Hong Kong

Acum câteva zile scriam că adversari ai SUA precum China pot exploata haosul provocat la Washington de refuzul președintelui Trump de a-și accepta înfrângerea electorală. După cum s-a dovedit, Beijingul n-a stat mult pe gânduri. El a orchestrat miercuri preschimbarea legislativului semi-democratic din Hong Kong într-un organ de ștampilare precum cele care se gudură pe lângă regimul de la Beijing, scrie The Washington Post.

A fost cea mai flagrantă violare de până acum a angajamentului Chinei de a conserva până în 2047 autonomia politică și statul de drept ale Hong Kongului – și, iarăși, o nouă lovitură dată cauzei globale a democrației sub privegherea administrației Trump.

Organul legislativ al Hong Kongului, înființat de Regatul Unit în 1985, nu a fost niciodată pe deplin democratic, însă parlamentari ai opoziției au reușit la alegerile recente să constituie o minoritate substanțială prin care puteau bloca ori frâna adoptarea unor legi.

Sub presiunea Beijingului, executivul din Hong Kong încearcă de o vreme să îngrădească blocul pro-democrație prin descalificarea unor candidați, inculparea altora și amânarea alegerilor programate toamna aceasta, care păreau că ar fi putut duce la o victorie anti-regim covârșitoare.

Represiunea s-a întețit brusc miercuri. La Beijing, Comitetul Permanent al Adunării Naționale Populare controlate de comuniști a adoptat măsuri care interzic legislativului din Hong Kong să aibă membri care „promovează sau sprijină independența”, „caută interferențe străine” sau se ocupă cu „alte activități care periclitează securitatea națională”.

Este a doua oară în decurs de cinci luni când Beijingul intervine direct în afacerile Hong Kongului, violându-și angajamentul asumat atunci când Regatul Unit a retrocedat Hong Kongul sub suveranitatea Chinei, în 1997.

La scurt timp după aceea, guvernul din Hong Kong a anulat mandatele a patru parlamentari. Unul dintre ei, Alvin Yeung, a fost descalificat pentru semnarea unei scrisori care cerea Congresului SUA să adopte o lege privind sancțiuni obligatorii contra oficialilor chinezi care sponsorizează represiunea din oraș – o lege avându-i printre inițiatori pe senatoarea Kamala D. Harris (democrată, California), care este acum vicepreședintele ales.

Alți 15 parlamentari pro-democrație au reacționat dându-și demisia, ceea ce face acum ca facțiunea pro-Beijing să aibă o majoritate de 39-2.

Unele voci din Hong Kong s-au întrebat dacă demisiile n-au fost auto-distructive; guvernul va putea trece acum mai ușor legislație represivă. Totuși, Adunarea Chinei a clarificat că regimul Xi Jinping nu mai intenționează să permită în Hong Kong mai multă dizidență politică decât pe continent – cu alte cuvinte, n-o mai permite deloc.

E probabil ca Beijingul să fi redus la un moment dat la tăcere opoziția parlamentară din Hong Kong chiar și fără debandada de la Washington. Însă spectacolul dlui Trump stând îmbufnat la Casa Albă și epurând Pentagonul de personal competent nu poate fi decât o perspectivă încurajatoare; China s-ar putea să profite și mai mult de ea.

Un răspuns eficient pentru regimul Xi va trebui să mai aștepte două luni, până la învestirea președintelui ales Joe Biden, care s-a angajat, corect, să colaboreze cu aliații Americii în contextul în care China își intensifică represiunea internă și agresiunea externă. Deocamdată, dl Trump le-a oferit dlui Xi, lui Vladimir Putin și altor adversari ai SUA mână liberă.

Sursa: The Washington Post.com/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. China …aceasta carte jucata atat de gresit de catre Nixon ”U.S. President Richard Nixon’s 1972 visit to the People’s Republic of China was an important strategic and diplomatic overture that marked the culmination of the Nixon administration’s resumption of harmonious relations between the United States and mainland China after years of diplomatic isolation.” America i-a ridicat din tarana practic (cine avea bicicleta in 1972 era echivalent milionar acum) si acum China nu mai poate fi oprita va face legea in tot Pacificul, Asia de sud est si Africa.

  2. Ii doare in cot pe chinezi ce vrea sau crede occidentul…care oricum jumatate e cumparat de China…

    • A cam început să- i doară, realitatea economicâ și socială nu este cea prezentată de către presa mainstream

  3. Formula ”o țară, două sisteme” a transformat China intr-o putere mondiala ce a surmontat economiile tip ”Japonez” si ”Mercedes”.

    • Un rahat pe bat. China s-a ridicat pe baza de furt de tehnologie de la vestici si de la japonezi. Adica altii cu munca de cecetare iar altii cu furtul. Afacerile occidentale din China inseamna capitalim acolo. Atit. Restul e comunim imputit.

  4. Gunoaiele WP, NYT si CNN.
    Daca intr-adevar Chinei ii pasa de careva in luarea deciziilor, atunci pare mai logic sa fi asteptat
    mai degraba sa se afle castigatorul alegerilor, decat refuzul lui Trump de a-si recunoaste infrangerea.
    De bine de rau, Trump a fost singurul lider occidental care i s-a opus lui Xi.

  5. Totusi sa nu uitam ca ceea ce face China nu ar fi fost posibil fara ajutorul politicienilor din hong-kong. Asa ca nu numai china este de vina in ceea ce se intampla in hong-kong. Daca mergem mai departe, hai sa ne intrabam cine a votat acest parlament? NU cumva locuitorii din hong-kong? Cu alte cuvinte fiecare isi merita soarta ???

    • Ignoranta naste monstri.
      In Hong Kong nu au mai fost alegeri libere de multa vreme. Jumatate din parlament sunt impusi direct de Beijing.

      Am fost prima oara in Hong Kong in 2009.
      Parca aterizasem in viitor. Parea cu 100 de ani in fata Europei, un New York al Asiei mai modern decat New York-ul american.

      Anul trecut localnicii au facut fata represiunii prin luni de zile de proteste masive, cu milioane de oameni in strada.
      Nu a fost decat o amanare.
      Xi Jinping a ingenunchiat si umilit complet si brutal cel mai avansat si democratic loc din Asia.

      Sub ochii cinici si incompetenti ai conducerii din UK si USA, preocupate doar de America First, Britain First and f**k all of y’all non muricans.

  6. Ce vorbiti domnule acolo? Trump e vinovat de ticalosia comunimului chinez? Trump nici daca vrea sa plece din functie nu poate pina pe 20 ianuarie. Cu toate presiunea neomarxista ruda cu comunismul chinez prieten cu democratii americani.

    • Administratia Trump mutat investitiile lui Bill Gates in China.

    • Emile, trolisorule, vezi ca e tocmai invers. Democratii au lasat oamenii fara joburi pentru ca au dus productia in China. Trump a inceput sa aduca inapoi in SUA productia. Numai ca e treaba de durata. Trump a creat multe locuri de munca.

    • Da, cercetarea reactoarelor nucleare mici cu chinezii s-a blocat, dar nu s-a mutat in SUA.

  7. dictatura si totalitarismul face absolut totul sa profite de cea mai mica greseala a democratiei .. cea mai crunta dictatura se instaureaza intotdeauna in liniste in conditiile in care toti dorm

  8. Salut. ! ( Ni ha o ! )
    Cina a promis in terman 50 de ani, de integrare completa a HK , plecand de la ” o tara ,doua sisteme, pentru a ajunge la ” o tara, un sistem”.
    Se si tine de cuvant !
    Ai trecut deja 25 de ani ! Schimbarile se fac continiuu, nu au nevoie de aprobarea nimanui,mai ales, dinafara!
    Parerea mea : sunt putin in urma, dar, recupereaza !

    • Depinde, China poate supravietui fara Occident ? Invers se poate. China nu are puterea economica sa consume intern ceea ce produce. Asta inseamna dependenta.

  9. Occidentul s-a trezit din prosteala Chinei prea tarziu si a facut prea putin.
    NImeni nu-i mai poate opri pe Chinezi acuma, decat ei insisi.
    Urmeaza ca Taiwanul sa fie reintegrat in „patria mama” cat de curand, poate chiar pana pe 20 ianuarie..ca-si bata joc de Trump pana la capat !

    • Nu cred ca Taiwan-ul va fi ocupat in decursul vietii noastre. Acolo vorbesti de o tara independenta din toate punctele de vedere : economic, politic, militar. Nu vad cum ar putea China sa impuna ceva acolo atata timp cat SUA au suprematia militara in lume. Ce se va intampla peste 100 de ani habar n-am. Dar asa pot sa fac si eu predictii ca Rusia va decade intr-un ritm accelerat si o mare parte din Siberia va fi ocupata de China si Japonia in decursul urmatoarelor cateva sute de ani. Si pare foarte plauzibil avand in vedere evolutia demografica a Rusiei, economia rudimentara , sanatatea catastrofala a populatiei, conducerea politica medievala, etc. O vor vinde bucata cu bucata sau daca nu o vor vinde in mod direct vor avea nevoie de forta de munca din Asia care incet, incet in cateva sute de ani vor coloniza o mare parte din Siberia pana la punctul in care isi vor cere independenta.