G4Media.ro

The Washington Post: Serviciile secrete americane susțin că Ucraina nu va reuși…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

The Washington Post: Serviciile secrete americane susțin că Ucraina nu va reuși să îndeplinească obiectivul principal al ofensivei

Comunitatea serviciilor de informații din Statele Unite evaluează că actuala contraofensivă a ucrainienilor, declanșată în urmă cu mai bine de două luni, nu va reuși să atingă orașul cheie Melitopol, aflat în sud-est, au declarat pentru The Washington Post surse familiarizate cu prognoza realizată de spionii americani. Dacă se va dovedi corectă, estimarea americanilor înseamnă că Kievul nu își va îndeplini obiectivul principal de a rupe podul terestru al Rusiei către Crimeea în ofensiva din acest an, complicând strategia ucrainienilor.

Evaluarea brutală a analiștilor americani se bazează pe eficiența apărării rușilor a teritoriului ocupat cu ajutorul câmpurilor de mine și a tranșeelor. Forțele ucrainene, care se îndreaptă spre Melitopol din orașul Robotyne, aflat la mai mult de 80 de kilometri distanță, vor rămâne la câțive kilometri în afara localității, au declarat oficialii americani.

Experții afirmă că Melitopol este esențial pentru contraofensiva Ucrainei, deoarece este considerat poarta de intrare în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în mod ilegal în 2014. Orașul se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată care permit Rusiei să mute personalul și echipamentele militare din peninsulă în alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Washington Post a reamintit că Ucraina a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie, sperând că va avea un succes similar înregistrat în toamna trecută în regiunea Harkov.

Dar în prima săptămână de luptă, Ucraina a suferit pierderi majore împotriva apărării bine pregătite a Rusiei, în ciuda faptului că beneficiază de o gamă de echipamente occidentale noi, inclusiv vehicule de luptă Bradley din SUA, tancuri Leopard 2 de fabricație germană și vehicule specializate de deminare.

Jocuri de război desfășurate de armatele americane, britanice și ucrainene – desfășurate înainte de startul ofensivei – au anticipat astfel de pierderi, dar au presupus că Kievul le va accepta drept costuri inevitabile ale străpungerii principalei linii defensive a Rusiei, au declarat oficiali americani și occidentali.

Dar Ucraina a ales să reducă pierderile de pe câmpul de luptă și să treacă la o tactică care implică folosirea de unități mai mici pentru a avansa în diferite zone ale frontului. Acest lucru a făcut ca Ucraina să obțină câștiguri incrementale în diferite zone pe parcursul verii.

Confruntat cu realitatea de pe front, guvernul de la Kiev a decis recent să trimită mai multe unități de rezervă în prima linie, inclusiv unități Stryker și Challenger, dar încă nu a străbătut principala linie defensivă a Rusiei.

Washington Post a scris că, foarte probabil, estimarea spionilor americani va duce la critici în Kiev și în capitalele occidentale despre motivele pentru care o contraofensivă care a fost susținută cu zeci de miliarde de dolari îm arme și echipamente militare vestice nu și-a îndeplinit obiectivele. De altfel, analiza sumbră, prezentată unor republicani și democrați de pe Capitol Hill, a provocat deja tensiuni în întâlnirile cu ușile închise de la Washington. Unii republicani se opun acum cererii președintelui Joe Biden pentru un ajutor suplimentar de 20,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, având în vedere rezultatele modeste ale ofensivei actuale. Alți republicani și, într-o măsură mai mică, democrați pro-război au criticat administrația că nu a trimis mai devreme arme mai puternice în Ucraina.

Oficialii americani au respins însă criticile conform cărora avioanele de luptă F-16 sau sistemele de rachete cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, ar fi avut un rezultat diferit. “Problema continuă să fie străpungerea principalei linii defensive a Rusiei și nu există nicio dovadă că aceste sisteme ar fi fost un panaceu,” a spus un înalt oficial al administrației.

Oficialii americani au spus că Pentagonul a recomandat de mai multe ori Ucrainei să concentreze mai multe forțe într-un singur punct și să încerce să penetreze în acest mod liniile rusești. Deși Ucraina a optat pentru o strategie diferită, oficialii au spus că aceasta a fost în final decizia Kievului, având în vedere sacrificiul pe care trupele ucrainene îl fac pe câmpul de luptă.

Problema numită Bahmut

Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a recunoscut joi ritmul lent al contraofensivei Ucrainei, dar a spus că Kievul nu va înceta lupta până când toate teriitoriile sale nu vor fi recuperate. “Nu ne interesează cât timp durează,” a spus el. Șeful diplomației ucrainiene i-a încurajat pe criticii ofensivei să “meargă și să se alăture Legiunii Străine” dacă vor rezultate mai rapide. “Este ușor să spui că vrei ca totul să fie mai rapid atunci când nu ești acolo,” a afirmat el.

Oficialii ucraineni au spus în privat că executarea ofensivei depinde de cât de repede pot pătrunde forțele Kievului prin câmpurile minate – un proces dificil care a suprasolicitat trupele de deminare pe o zonă largă de teritoriu.

Analiştii spun că provocările cu care se confruntă Ucraina sunt multiple, dar aproape toţi sunt de acord că Rusia a depăşit aşteptările când vine vorba de eficiența sa în apărarea teritoriului ocupat, prin utilizarea de tranșee, câmpuri de mine și aviație.

De asemenea, notează publicația, analiștii au chestionat modul în care Ucraina și-a angajat forțele și în ce zone. Ucrainenii au desfășurat luni de zile resurse extraordinare în Bahmut, inclusiv soldați, muniție și echipament militar modern, dar au pierdut controlul asupra orașului și au făcut doar câștiguri modeste în capturarea teritoriului din jurul lui. Aceasta deși președintele ucrainean Volodmir Zelenski și comandanții săi militari au fost avertizați în repetate rânduri că au făcut o greșeală tactică majoră atunci când au decis să nu-și retragă trupele din Bahmut și să continue să apare localitatea, în ciuda pierderilor uriașe pe care le sufereau și a utilizării unei cantități impresionante de muniție. Experții occidentali au pus sub semnul întrebării decizia guvernului de la Kiev de a trimite întăriri în zonă, mai degrabă decât de a se retrage, afirmând că aceasta a fost determinată mai mult de dorința politică de a evita o înfrângere simbolică decât de logica militară. (https://www.g4media.ro/fac-ucrainienii-o-greseala-tactica-majora-continuand-sa-apere-bahmutul-ce-cred-expertii.html)

Reamintim că luptele pentru localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane, au durat luni de zile. Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de luptătorii Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare. Rușii au anunțat capturarea totală a orașului în luna mai a acestui an.

Și în timp ce luptele de tranșee din Bahmut sunt diferite de problema minelor din sud, situația i-a făcut pe unii membrii din Administrația Biden să fie îngrijorați de faptul că implicarea excesivă a resurselor în est ar fi putut eroda impactul contraofensivei ucrainiene în sud.

Noua evaluare a spionilor americani este similară cu o prognoză secretă a SUA din februarie, care indica faptul că deficitele de echipamente și forța umană ar putea însemna că contraofensiva Ucrainei va fi departe de a-și atinge obiectivul – acela de a rupe podul terestru al Rusiei spre Crimeea până în august. Evaluarea, detaliată într-un document clasificat scurs pe aplicația de social media Discord, a identificat Melitopol sau Mariupol drept obiective “de a refuza accesul Rusiei pe uscat în Crimeea.”

Lipsa de trupe

Unii oficiali americani rămân însă convinși că armata ucraineană ar putea încă produce o mare surpriză și să-și atingă obiectivul chiar dacă va fi nevoită să continue să lupte odată cu venirea iernii. Acest lucru va depinde de mai mulți factori, între care livrarea de echipamente moderne, haine groase de iarnă pentru a proteja soldații de frig și, nu în ultimul rând, trupe odihnite după luptele epuizante din ultimele luni.

O analiză publicată de pagina 19fortyfive se referă și ea la importanța factorului uman în dinamica general a războiului dintre Ucraina și Rusia.

După ce se referă la capturarea tactică completă de către ucrainieni a localităților Urozhyne și Robotyne și stabilirea unui punct de sprijin pe malul rusesc al Niprului în trei locuri, semne că ofensiva dă în sfârșit roade, analistul apreciază că, privit din punct de vedere strategic sau chiar operațional, costul pentru armata de la Kiev în obținerea acestor câștiguri a fost cu mult mai mare decât beneficiile pe care le conferă.

Potrivit expertului, “nu există o cale rațională către victoria militară pentru Ucraina. Cu cât Kievul și Washingtonul ignoră mai mult această realitate dureroasă, cu atât va fi mai mare prejudiciul care va fi cauzat inutil poporului Ucrainei și cu atât mai mult teritoriu ar putea ceda într-o eventuală încheiere negociată. Este timpul să se acorde prioritate diplomației și să se caute o înțelegere negociată.”

Deși unii analiști speră că Ucraina va reuși să schimbe soarta războiului dacă va primi mai multe echipamente militare occidentale de înaltă calitate, inclusiv avioane de luptă F-16, autorul crede că aceste teorii arată “o lipsă de înțelegere a modului în care sunt purtate și câștigate războaiele. Dimensiunea umană, nu instrumentele de luptă, este cea care determină rezultatul războaielor. Pe acest front, este posibil ca armata ucraineană să fi suferit deja pierderi ireparabile.”

Problema nu mai este legată de echipamentele deținute sau de antrenamentul soldaților. Cea mai importantă componentă a potențialului armatei ucrainene de a duce război este resursa umană, susține expertul. Potrivit informațiilor americane, până în aprilie, armata ucraineană pierduse deja aproximativ 130.000 de soldați, morți și răniți.

În această săptămână, New York Times a relatat cifre și mai dramatice. Mai mulți oficiali americani și un fost oficial ucrainean de rang înalt au afirmat că aproximativ 70.000 de soldați ucraineni ar fi murit în conflict până acum. Alți oficiali americani au sugerat că cifra ar putea fi mai mică. Publicația estimează, de asemenea, că numărul răniților ucrainieni este între 100.000 și 120.000 de persoane. (Forțele Armate ale Ucrainei includ aproximativ 500.000 de oameni, între care unități active, rezerve și grupuri și organizații militarizate).

Cel mai dificil lucru pentru Ucraina a fost “pierderea celor mai experimentate trupe, antrenate de NATO. Va fi din ce în ce mai dificil să înlocuiască pierderi de această amploare. Au rămas din ce în ce mai puțini bărbați ucraineni care pot fi mobilizați, iar un număr tot mai mare de oameni fug din țară sau plătesc șpagă pentru a evita ceea ce mulți consideră un sacrificiu inutil.”

Cu pierderile deja suferite pe parcursul a aproape un an și jumătate de lupte de mare intensitate – și eșecul ofensivei actuale de a îndeplini chiar și obiective intermediare – există foarte puține șanse ca Ucraina să poată construi o nouă capacitate ofensivă în viitorul apropiat, crede autorul. “Ar putea fi nevoie de o generație pentru a reconstrui o forță de luptă credibilă și chiar și asta ar putea fi posibil doar cu o perioadă neîntreruptă de pace și furnizarea unei cantități complete de vehicule blindate, împreună cu muniția și logistica necesară.”

Timpul pentru pace?

Analistul este de părere că “nu există nicio bază rațională pe care s-ar putea susține că Kievul va forma, după toate pierderile sale, o capacitate care depășește ceea ce a demonstrat până în prezent,” iar aceasta înseamnă că “este aproape sigur că Ucraina nu își va câștiga niciodată libertatea pe câmpul de luptă. Pentru a păstra teritoriul pe care îl deține în prezent și pentru a preveni pierderea oricăror alte regiuni, Kievul trebuie să accepte realitatea dură că cea mai prudentă cale este acum să caute înghețarea conflictului și să inițieze negocieri pentru a pune capăt războiului.”

Deși ucrainienii au afirmat mereu că nu își doresc acest rezultat, analistul susține că “a refuza să caute un final negociat înseamnă a alege o cale care este probabil să eșueze – probabil că va duce la moartea a zeci de mii de bărbați ucraineni și la căderea mai multor orașe și teritorii sub controlul Rusiei.”

Securitatea națională americană și prosperitatea economică trebuie să fie în centrul oricărei politici pe care Washingtonul o pune în aplicare, afirmă expertul, adăugând că este necesar să recunoaștem că ajutorul de 100 de miliarde de dolari oferit de americani “nu a produs o rentabilitate a investiției și nici nu a inversat invazia Rusiei.” Investițiile suplimentare nu ar face altceva decât să prelungească conflictul, să crească suferința poporului ucrainean și ar menține vie posibilitatea escaladării războiului.

Concluzia autorului este aceea că “este timpul… să lucrăm cu Kievul și aliații noștri NATO pentru a începe munca dezagreabilă, dar necesară, de a căuta o soluționare diplomatică, punând capăt războiului în cele mai bune condiții care pot fi găsite pentru Ucraina.” Cu alte cuvinte, victoria ucraineană nu este realizabilă cu un cost acceptabil și, prin urmare, este necesară o schimbare de strategie pentru Statele Unite și NATO, astfel încât negocierile să nu reprezinte și ele un eșec pentru ucrainieni.

Surse: Washington Post, 19fortyfive, New York Times

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. No problem! We send all our mighty Ministry of Internal Affairs with all officers with coordination& transport full bodied in Ukraine! Vâj Haț Harry Potter!