Think thank-ul Robert Lansing Institute susține că Diana Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare rusești: Cea mai recentă operațiune a GRU în România, proiectul de lege privind anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei depus de senatoare/ Șoșoacă: „Nu am nicio legătură cu Rusia”
Think thank-ul Robert Lansing Institute (RLI) susține într-o analiză publicată pe 23 martie că Diana Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare rusești și că cea mai recentă operațiune a GRU în România este proiectul de lege depus de senatoare română privind anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei. RLI mai spune că „este probabil ca Șoșoacă să fi intrat în atenția serviciilor secrete rusești ca fost membru al partidului de extremă dreapta neonazist antisemit pro-rus Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), din care a fost exclusă”.
*UPDATE Senatoarea Diana Șoșoacă a revenit cu un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de Robert Lansing Institute, spunând că „nu știu ce înseamnă GRU și nu am nici o legătură nici cu Rusia, nici cu nu știu ce servicii ale nici unui stat”. (declarația integrală la finalul articolului)
- Notă: Robert Lansing Institute for Global Threats and Democracies Studies este o organizație de cercetare a politicilor publice, nepartizană și non-profit. Institutul își propune să ”transpună lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale” și să contribuie la ”înțelegerea în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin intermediul unor cercetări fiabile, analize de încredere și educație inovatoare”. Robert Lansing a fost un politician american și a condus Afacerile Externe ale Statelor Unite între 1915 și 1920.
„Cea mai recentă operațiune a serviciilor de informații militare ale Rusiei o implică pe senatorul român Diana Iovanovici Șoșoacă, care a depus un proiect de lege privind anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei – Bucovina de Nord, o parte din regiunea Cernăuți, Basarabia și Insula Șerpilor. Ea propune anularea Tratatului din 1997 privind relațiile de bună vecinătate și retrocedarea „pământurilor istorice” către România. Cu toate acestea, menționarea revendicărilor asupra Maramureșului istoric poate sugera indirect că inițiativa a fost conturată la Moscova, deoarece Ungaria este cea care are pretenții asupra Mureșului ca parte integrantă a Ținutului Secuiesc”, se arată în analiza RLI.
„Potrivit evaluării noastre, operațiunea în care este implicată Șoșoacă este o simplă copie a manevrei mediatice pe care șeful SVR a lansat-o cu privire la presupusele planuri ale Poloniei de a anexa o parte din vestul Ucrainei”, mai notează RLI.
Experții think-thank-ului mai susțin că este probabil ca efortul de a o angaja pe senatoarea Șoșoacă să facă parte dintr-o operațiune cu multiple fațete, al cărei următor pas ar trebui să fie justificarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei.
„Astfel, potrivit lui Șoșoacă, proiectul ei de lege se bazează pe „dreptul natural și legitim la unitate națională”. Această teză repetă narațiunile Kremlinului cu privire la motivele și legitimitatea revendicărilor asupra teritoriului Ucrainei. Cu toate acestea, inițiativa lui Șoșoacă deschide calea pentru revendicările teritoriale ale Ungariei asupra Ținutului Secuiesc, pe care Ungaria îl consideră ca făcând parte din spațiul său cultural”, se mai arată în analiză.
RLI îi face și un profil senatoarei din România, care „a fost reperată în repetate rânduri participând la operațiuni de dezinformare psihologică conduse de serviciile secrete militare rusești (…) Șoșoacă a fost acuzată în România de legături cu platforma Sputnik, afiliată serviciilor secrete militare rusești și folosită pentru a desfășura operațiuni sub acoperire și acțiuni de amestec în țările de reședință ale corespondenților săi. Această platformă a numit-o „politicianul anului în România în 2021″, ceea ce poate indica interesul Kremlinului pentru cariera politică a senatoarei. În martie 2022, Șoșoacă, împreună cu trei parlamentari, s-a întâlnit cu ambasadorul rus la București, discutând despre poziția României față de invazia rusă. Nu a existat niciun acord pentru întâlnire din partea conducerii Parlamentului României. Unul dintre deputați, Dumitru Coarnă, a fost ulterior exclus din partidul PSD”.
Șoșoacă este cunoscută și pentru declarațiile sale privind necesitatea retragerii României din UE și interzicerea desfășurării forțelor NATO în țară, mai notează RLI, precum și pentru lupta sa împotriva restricțiilor COVID-19, în urma căreia a devenit una dintre figurile cheie ale mișcării anti-vaxx din România.
„Acest fapt confirmă și mai mult legătura lui Șoșoacă cu serviciile secrete militare rusești, care au desfășurat principala activitate de discreditare a vaccinurilor occidentale și a politicilor guvernamentale de limitare a pandemiei”.
Robert Lansing Institute mai spune că „este probabil ca Șoșoacă să fi intrat în atenția serviciilor secrete rusești ca fost membru al partidului de extremă dreapta neonazist antisemit pro-rus Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), din care a fost exclusă pentru că nu era de acord cu strategia acestuia. Cu toate acestea, în declarații ulterioare, Șoșoacă nu a contrazis niciodată pozițiile exprimate de AUR, astfel încât retragerea sa a fost probabil rezultatul unor contradicții interne de partid și al căutării unei noi căi profesionale. Astfel, este probabil ca rușii să o fi susținut în această perioadă”.
Reamintim că purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anunțat vineri că Ministerul de Externe ”inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
Anunțul oficialului ucrainean vine după ce Șoșoacă, aleasă senator pe listele partidului extremist AUR, acum având propriul său partid, a depus în Parlament un proiect de lege prin care cere anexarea de către România a următoarelor teritorii aflate acum în componența Ucrainei: Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
- Vezi mai multe detalii aici
Punctul de vedere integral transmis de senatoarea Diana Șoșoacă după publicarea articolului:
„Nu știu ce înseamnă GRU și nu am nici o legătură nici cu Rusia, nici cu nu știu ce servicii ale nici unui stat, dar uitându-mă la cei care lucrează la Institutul Robert Lansing am văzut că acolo sunt câțiva foști agenți ai serviciilor secrete occidentale. Așadar cred că trebuie să le adresați lor întrebarea pentru ce servicii lucrează atunci când lansează asemenea enormități și dezinformări.
Aceasta este maniera tipică a dezinformării de a arunca noroi în orice inițiativă patriotică. Când românii au realizat România Mare, la 1918, ce servicii străine i-au manipulat? Sau când s-a făcut Unirea de la 1859? Aceste acuzații sunt ridicole și denotă interesele maligne ale celor care vor o Românie diminuată, supusă și slabă. Atunci când eu apăr interesele României și ale românilor, apar mereu acuzații despre ingerințe străine. Când interesele României sunt călcate în picioare de Ucraina sau de alte state, nimeni nu mai vede nici o ingerință.
Dacă însă ne uităm la punerea unui senator din România pe lista de asasinate a Ucrainei, Myrotvoreț, la atacul lansat de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei la adresa unui parlamentar român, plus imixtiunea acestui stat ostil împotriva activității Parlamentului României, cred că aici se poate vorbi de servicii secrete străine și de ingerințe ale altui stat. Aceasta este o temă reală. În rest, nu mă interesează ceea ce inventează institutele nu știu cui, împănate de ”foști” agenți secreți”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
57 comentarii