G4Media.ro

TikTok a pierdut o bătălie, dar Washingtonul nu a câștigat încă războiul

Sursa foto: Unsplash / Solen Feyissa

TikTok a pierdut o bătălie, dar Washingtonul nu a câștigat încă războiul

TikTok a pierdut o bătălie majoră la Washington, iar interzicerea sa în Statele Unite pare să fie inevitabilă, deși guvernul va trebui să-și aleagă atent pașii înainte de a scoate de pe piață populara platformă folosită de 150 de milioane de americani, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Șeful său, Shou Chew, s-a confruntat joi cu o avalanșă de atacuri din partea unei puternice comisii parlamentare, fără prea multe posibilități de a răspunde.

Aleșii, neobișnuit de uniți atât la dreapta, cât și la stânga, au acuzat TikTok, o filială a companiei chineze ByteDance, că este un instrument al Beijingului pentru a-i spiona și manipula pe americani.

O audiere care s-a soldat cu un „dezastru” pentru platformă, potrivit lui Dan Yves de la Webdush Securities, care se așteaptă la o creștere a „apelurilor din partea legislatorilor și a Casei Albe de a interzice TikTok în Statele Unite dacă ByteDance nu se desprinde de companie”.

Dacă ByteDance nu găsește un cumpărător american în „trei până la șase luni”, el crede că „TikTok va fi probabil interzisă până la sfârșitul anului”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi seară că „negocierile sunt în curs de desfășurare cu ByteDance” și că administrația „susține cu tărie” legea RESTRICT Act, unul dintre proiectele de lege care vizează interzicerea TikTok.

Proiectul de lege, dezbătut de senatori în această lună, conferă Departamentului Comerțului noi puteri pentru a interzice tehnologiile care amenință securitatea națională.

„Eroare de calcul”

Vineri dimineață, cotidianul conservator New York Post a publicat un articol pe prima pagină, intitulat „Bilanțul TikTok”, cu o fotografie a părinților unui adolescent mort care au participat la audierea de joi.

Aceștia au intentat recent un proces împotriva platformei, acuzând-o că i-a arătat fiului lor mii de videoclipuri de sinucidere nesolicitate.

„Compania dumneavoastră le-a distrus viețile”, a declarat reprezentantul Gus Bilirakis, arătând spre familie.

Confidențialitatea datelor utilizatorilor, moderarea conținutului condus de Partidul Comunist Chinez (PCC), dezinformarea, dependența, provocările periculoase, sănătatea mentală și fizică a copiilor și adolescenților … Lista de nemulțumiri ale aleșilor este lungă.

Platforma a încercat să o anticipeze cu o campanie, înainte de audiere, subliniind popularitatea sa în Statele Unite, o „eroare de calcul”, potrivit analistului Jasmine Enberg de la Insider Intelligence, care „a întărit argumentul” parlamentarilor.

Cei 150 de milioane de utilizatori din SUA „sunt americani despre care PCC poate colecta informații sensibile, controlând în cele din urmă ceea ce văd, aud și cred”, a declarat Cathy McMorris Rodgers, președinta comisiei.

TikTok a făcut, de asemenea, apel la influenceri să apere serviciul care i-a făcut celebri.

Dar „evidențierea impactului economic al TikTok este, de asemenea, o strategie complicată, având în vedere că creșterea sa a venit în parte în detrimentul unor companii americane precum Meta. Instagram și YouTube ar fi principalii beneficiari” ai unei interdicții americane.

Calcul politic

Statele Unite au încercat deja să americanizeze sau să interzică TikTok: fostul președinte Donald Trump, iritat în special de conținutul utilizatorilor care îl ridiculizau, s-a opus în numele securității naționale, dar fără succes.

Actualele tensiuni puternice cu China îi aduc de această dată laolaltă pe republicani și democrați, iar calea pare liberă.

Dar ONG-urile pentru libertăți civile, unii aleși și numeroși experți susțin că TikTok ridică, în esență, aceleași probleme ca și Facebook, Twitter și altele.

„Din punct de vedere al securității, cu siguranță se poate găsi o soluție care să minimizeze riscurile percepute”, spune pentru AFP Michael Daniel, director al Cyber Threat Alliance, un ONG specializat în securitate cibernetică.

„Dar ar fi aceasta satisfăcătoare pentru politicieni? Aceasta este o altă întrebare”.

O interdicție ar însemna că „SUA, o democrație, ia măsuri care restricționează capacitatea tinerilor alegători (utilizatorii TikTok) de a se exprima și de a-și câștiga existența”, notează Sarah Kreps, profesor de drept și director al Tech Policy Institute.

„Având în vedere costurile unei astfel de măsuri și beneficiile sale limitate”, continuă ea, „legislatorii ar trebui să ia în considerare mai întâi legi reale de protecție a datelor și strategii de control al riscurilor, precum +Project Texas”, compromisul propus de TikTok pentru a proteja datele din SUA.

„Ne-am angajat să oferim o platformă sigură și incluzivă”, a transmis joi pe Twitter Vanessa Pappas, director de operațiuni al TikTok. „Este păcat că discuția de astăzi pare să emane din xenofobie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...