TikTok găzduieşte zeci de videoclipuri care glorifică violenţele comise de grupul rus de mercenari Wagner / Postările au strâns peste un miliard de vizualizări
Pe TikTok, reţeaua socială creată în China, sunt postate zeci de videoclipuri care glorifică violenţele comise de grupul rus de mercenari Wagner şi care au fost vizualizate de peste un miliard de ori, relevă un raport citat de BBC și prelat de News.ro.
NewsGuard, organizaţie cu sediul în SUA specializată în monitorizarea dezinformării online, spune că unele dintre aceste videoclipuri devenite virale par să arate execuţia unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că ar fi schimbat tabăra atunci când a fost luat prizonier de ucraineni.
NewsGuard a identificat 160 de videoclipuri pe TikTok care „fac aluzie la, arată sau glorifică acte de violenţă” ale grupului de mercenari fondat de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Paisprezece dintre aceste videoclipuri prezentau imagini integrale sau parţiale ale aparentei ucideri a fostului mercenar rus Evgheni Nujin. Videoclipul, încărcat luna trecută pe TikTok, a cunoscut un succes fulminant în câteva zile. Unul dintre filmuleţele cu această crimă a fost vizionat de cel puţin 900.000 de ori înainte de a fi retras.
Nujin ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pentru crimă, dar a fost recrutat de grupul Wagner şi trimis să lupte în Ucraina. Aici, a fost capturat de armata ucrainană şi a schimbat tabăra. El le-a spus jurnaliştilor ucraineni că a trecut de partea cealaltă în mod voluntar şi a denunţat grupul de mercenari al lui Prigojin. Se crede însă că el a făcut parte apoi dintr-un schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia, iar la câteva zile după acest schimb, pe un canal Telegram asociat cu grupul Wagner a fost postat un videoclip macabru în care „trădătorul” este ucis cu un baros.
NewsGuard a constatat că algoritmul TikTok părea să trimită utilizatorii spre conţinutul violent al grupului Wagner. Când un analist a căutat termenul „Wagner”, bara de căutare a TikTok a sugerat căutări pentru „execuţie Wagner” şi „baros Wagner”. Aceeaşi căutare în limba rusă a avut ca rezultat sugestiile „Wagner PMC”, „Wagner baros” şi „Wagner orchestra”. Grupul Wagner, precizează BBC, se referă la luptătorii săi ca fiind „muzicieni”, de unde şi numele grupului, care aminteşte de celebrul compozitor german Richard Wagner.
De asemenea, NewsGuard a constatat că pe TikTok puteau fi găsite videoclipuri care arătau şi o altă crimă Wagner, în care era implicat un dezertor din armată în Siria, în 2017, iar aceste filmuleţe au ajuns la milioane de utilizatori.
Grupul de analiză online a declarat că a identificat, pe de altă parte, videoclipuri muzicale pe platformă care susţineau violenţa împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri la uciderea ucrainenilor, pe motiv că sunt „nazişti”.
TikTok a declarat că va acţiona împotriva oricărui conţinut care încalcă politicile sale. Răspunzând acestui raport, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că „nu există loc pentru conţinuturi violente sau care incită la ură pe platforma noastră”. Într-adevăr, multe dintre videoclipurile identificate de NewsGuard nu mai erau disponibile joi pe platformă.
„Orientările noastre pentru comunitate subliniază în mod clar că nu permitem oamenilor să folosească platforma noastră pentru a ameninţa sau incita la violenţă sau pentru a populariza atacuri sau răspândi insulte bazate pe naţionalitatea oamenilor sau pe alte caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conţinutul care se dovedeşte că încalcă aceste politici”, a declarat TikTok.
TikTok este deţinut de firma ByteDance, cu sediul în China.
Wagner a început ca un grup de mercenari ruşi din umbră şi în 2014 a mers în estul Ucrainei pentru a ajuta forţele pro-ruseşti să alunge armata ucraineană. De asemenea, grupul a activat în Siria şi în mai multe ţări africane şi a fost acuzat în repetate rânduri de crime de război şi de încălcări ale drepturilor omului. Săptămâna trecută, Parlamentul European a solicitat ca grupul Wagner să fie adăugat pe lista UE a organizaţiilor teroriste.
Ani de zile, Evgheni Prigojin a negat că ar avea vreo legătură cu Wagner, până în septembrie, când a recunoscut în cele din urmă că el a fondat grupul. Cunoscut cândva drept „bucătarul lui Putin” datorită averii sale făcute în domeniul cateringului, acesta a apărut în videoclipuri recente recrutând deţinuţi din închisorile ruseşti pentru războiul din Ucraina.
Familia lui Evgheni Nujin nu ştia însă nimic despre recrutarea acestuia. Înainte de a muri, bărbatul le-a spus jurnaliştilor ucraineni că el şi ceilalţi recruţi din închisori nu erau nimic altceva decât „carne de tun”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii