TIMELINE Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis la vorbele liderului PSD Marcel Ciolacu / Momentele cheie de la rotativa ”sticlă” la amânarea rocadei guvernamentale
Rotativa guvernamentală s-a amânat după două săptămâni în care s-au confruntat două puncte de vedere: președintele Klaus Iohannis care a pledat pentru o rotativă rapidă și respectarea calendarului asumat prin protocol și amânarea rotativei, susținută de liderul PSD, care a a cerut sâmbăta trecută suspendarea negocierilor politice din cauza grevei generale declanșate luni 22 Mai. Redăm mai jos cele mai importante declarații și luări de poziție ale principalilor actori ai rotativei.
Marți, 16 Mai. Sindicatele din Educației, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, anunță într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală și că miercuri 17 mai va avea loc o grevă de avertisment.
Miercuri, 17 Mai. Președintele Klaus Iohannis aruncă responsabilitatea de la Ministerul Educației (PNL) la Ministerul Muncii (PSD): ”Deci, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate. Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile educației. În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului.”
Președintele Klaus Iohannis nu renunță la rotativă și insistă ca negocierile din coaliție să continue în ciuda grevei generale anunțate de sindicaliști: ”Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face Coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe Președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa numita rotație, adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”. (Detalii aici)
Joi, 18 Mai. Negocierile din coaliție pe tema împărțirii ministerelor se blochează după ce UDMR pleacă de la discuții, nemulțumiți că ar putea rămâne fără Ministerul Dezvoltării. (Detalii aici)
Vineri, 19 Mai. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunță că este dispus oricând să discute, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală şi a adăugat că a stat de vorbă şi cu premierul Nicolae Ciucă, iar acest are o disponiblitate similară la dialog.
Sâmbătă, 20 Mai. Președintele Marcel Ciolacu anunță pe Facebook că negocierile politice pentru viitorul guvern, pe care el ar urma să îl conducă, ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale. Acest anunț reprezintă suspendarea de facto a negocierilor cu PNL și UDMR. (Detalii aici)
Duminică, 21 Mai. Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu negociază cu sindicatele la guvern. Sindicaltele resping oferta Guvernului: bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic. Potrivit surselor G4Media.ro, premierul le-a spus sindicaliștilor că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii zece ani pentru că afectează perioada de examene – admiterea la liceu și bacalaureatul. De asemenea, premierul le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru ar conduce la instabilitate.
Luni, 22 Mai. Peste 150.000 de cadre didactice refuza sa mai intre la ore. Este prima zi de grevă generală în învățământ, prima după 18 ani. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de salarizarea personalului din sistem. Parlamentarii votează în Senat, cameră decizională, proiectele Legilor Educației, dar ele nu conțin prevederi referitoare la salarizare. (Detalii aici)
Marți, 23 Mai. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declară cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Vaslui, că până la 1 iunie un nou Guvern va fi instalat la Palatul Victoria. (Detalii aici)
Miercuri, 24 Mai. Ședința sindicatelor din Educație cu reprezentanții Guvernuluise desfășoară în absența premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL și a lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. Potrivit surselor G4Media.ro, cei doi lideri de partid discută despre rotativa guvernamentală, la Guvern. La întâlnirea cu sindicatele au mers patru miniștri și scretarul general al Guvernului, niciunul cu putere de decizie politică pentru măsurile cerute de sindicate în revendicările lor.
Marian Neacșu (PSD), secretarul general al guvernului, a declarat miercuri la finalul negocierilor cu sindicatele din educație că ”oferta finală” a guvernului pentru profesori e acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Neacșu a mai spus că în acest moment ”nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri”.
Miercuri, 24 Mai. Președintele Klaus Iohannis cere din nou ca rotativa să se desfășoare rapid, conform protocolului, ”sticlă”: ”Imediat ce premierul își depune mandatul, voi iniția următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și nu am niciun interes să apară sincope și incertitudini. Această rotație trebuie să se desfășoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, „sticlă”, fiindcă oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care și-a însușit-o Coaliția de la bun început, se pune în practică și mergem mai departe. Asta este așteptarea mea.”
Joi, 25 Mai. Peste 15.000 de profesori protestează în Piața Victoriei și pleacă în marș către Palatul Parlamentului. Proteste au loc și la Cluj, unde este așteptat premierul Ciucă. Liderii sindicali anunță că un nou marș de protest va fi organizat marți, la Palatul Cotroceni. În timpul protestului de la București, președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu pleacă din Capitală. Președintele Klaus Iohannis se află la Sibiu împreună cu delegația care îl însoțește pe președintele Germaniei, aflat în vizită în România. După protestul de amploare din Capitală, președintele Klaus Iohannis își schimbă radical poziția exprimată în urmă cu o zi și cere amânarea rotativei.
”Fiind azi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă reușim să începem procedura mâine sau peste câteva zile. Nu e important dacă mâine sau peste o săptămână – două se face rocada. Important e să avem o procedură clară, să avem stabilitate. Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta dacă mâine se încheie greva. E nevoie ca Guvernul și coaliția să negocieze în continuare. Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”, declară șeful statului.
Vineri, 26 Mai. Premierul Nicolae Ciucă anunță la sediul Guvernului, alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu și liderul UDMR, Kelemen Hunor, că rotativa guvernamentală se va amâna. ”Am decis să nu îmi depun mandatul”, a declarat Ciucă. Rotativa ar urma să se amâne până la rezolvarea crizei din învățământ, declanșată în urma grevei generale a profesorilor care cer salarii mai mari. După declarații, cei trei lideri politici au plecat, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți la Guvern. (Detalii aici)
Coaliția guvernamentală estimează că majorarea salariilor profesorilor cu 15%, solicitarea inițială a sindicatelor, va avea un impact bugetar de 3,6 miliarde lei, în timp ce majorarea cerută acum, de 25%, va costa 8 miliarde lei anual, conform unor surse guvernamentale, citate de Economedia.ro. Acestea indică faptul că sindicaliștii au informat Guvernul că ar urma să ceară o majorare salarială și mai mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.