G4Media.ro

TIMELINE Cursa contracronometru pentru vaccinul anti-COVID: sume uriașe mobilizate de comunitatea internațională

sursa foto: Pexels

TIMELINE Cursa contracronometru pentru vaccinul anti-COVID: sume uriașe mobilizate de comunitatea internațională

Noul coronavirus a ucis până acum peste 400.000 de oameni și continuă să facă victime pe tot globul.

Încă de la izbucnirea pandemiei mondiale, la începutul anului 2020, multe țări ale lumii au început cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin care să oprească criza.

Guverne, institute de cercetare, mari companii din Sănătate sau universități renumite depun eforturi considerabile pentru a oferi antidotul. Este o luptă pentru prestigiu științific, dar și o miză economică: cine dezvoltă primul vaccin anti-COVID-19.

SUA încearcă să contracteze posibilii câștigători iar Uniunea Europeană a strâns într-o sesiune globală de donații 7,4 miliarde de euro, fonduri puse la dispoziție pentru cercetări.

Nici România nu este absentă din această cursă: Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara lucrează la propriul vaccin, care a atras atenția ambasadorului Marii Britanii.

G4Media vă prezintă o cronologie a luptei din laboratoare împotriva pandemiei COVID-19.

Vizualizați timeline-ul glisând, folosind săgețile stânga-dreapta sau apăsând pe bornele temporare de la baza acestuia

Cursa contracronometru pentru vaccinul anti-COVID

31 ianuarie 2020 Comisia Europeană anunță că alocă 10 milioane de euro pentru proiecte de cercetare a coronavirusului, prin programul Orizont 2020.

31 ianuarie 2020 – Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara au anunţat că au realizat o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus din China, rezultatele acestor cercetări fiind puse gratis la dispoziţia producătorilor de vaccinuri interesaţi.

5 februarie 2020 – Organizația Mondială a Sănătății respinge informaţiile apărute în mass-media în legătură cu descoperirea unor medicamente pentru tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus și anunță că nu există un tratament eficient pentru tratarea COVID-19.

12 februarie 2020 – OMS transmite că lumea trebuie să considere coronavirusul din China drept ”inamicul public numărul unu, mai periculos decât terorismul” și anunță că primul vaccin se va numi COVID-19 și va apărea peste 18 luni (august 2021)

24 februarie 2020 – Comisia Europeană anunță alocarea a 232 de milioane de euro pentru mai multe măsuri pe care vrea să le ia în contextul înmulțirii cazurilor de coronavirus, inclusiv pentru proiecte de cercetare pentru care alocă 100 milioane de euro: 90 de milioane pentru dezvoltarea unui vaccin și 10 milioane pentru alte proiecte de cercetare;

28 februarie 2020 – Cercetătorii de la spitalul Sacco din Milano anunţă că au izolat tulpina coronavirusului și că descoperirea îi va ajuta să dezvolte un vaccin şi noi tratamente pentru a opri răspândirea bolii provocate de acesta. Este și momentul în care cercetătorii constată că virusul își modifică structura genetică pentru a se lega mai bine de celulele noii gazde.

10 martie 2020 – Un laborator britanic anunță că oferă 3.500 de lire (circa 4.000 de euro) voluntarilor care se oferă să se infecteze cu noul tip de coronavirus, în cadrul unor teste clinice pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19.

11 martie 2020 – Șeful epidemiologilor din SUA anunță că vaccinul anti-coronavirus nu poate fi gata mai devreme de un an și jumătate.

16 martie 2020 – UE contraatacă SUA și îi propune 80 de milioane de euro companiei germane CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovator, pe care vrea să ”o apere” în fața ofertei de un miliard de dolari făcute de Trump

17 martie 2020 – Laboratorul flamand al cercetătorului Xavier Saelens, VIB-Ugent, a anunţat descoperirea unui anticorp unic, capabil să neutralizeze virusul care provoacă COVID-19 și susține că, spre deosebire de vaccinuri, un anticorp oferă o protecţie imediată, dar doar pe termen scurt.

18 martie 2020 – Iniţiativele companiilor se înmulţesc în contextul pandemiei. Sanofi, un laborator francez, care lucrează la un vaccin împotriva coronavirus, anunță că oferă doze de medicament antimalaric, ce ar putea trata 300.000 de pacienţi cu COVID-19, după teste „promiţătoare”.

20 martie 2020 – Profesorul universitar Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, anunță că la sfârșitul lunii aprilie un vaccin experimental făcut în Marea Britanie ar putea fi adus în România și testat pe grupe de persoane. Acest lucru nu se întâmplă.

23 martie 2020 – China anunță că a început prima testare clinică pe oameni a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Este vorba de 108 voluntari, împărţiţi în trei grupuri.

25 martie 2020 – Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, anunță că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste, deși nu a trecut încă prin procesul de validare științifică.

27 martie 2020 – Ministerul Educației și Cercetării din România anunță că au fost aprobate de Ministerul Sănătății primele teme de cercetare propuse de cercetători, cu scopul combaterii epidemiei de SARS-COV-2, pentru care instituția pune la dispoziție 25 milioane de lei. Printre cele 7 teme de cercetare aprobate de Guvern se numără “dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României”, “dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri” pentru prevenirea coronavirusului și “secvențierea genomului SARS-COV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”.

1 aprilie 2020 – Comisia Europeană anunță că suplimentează programul Orizont 2020, de cercetare a COVID-19, de la 10 la 48,5 milioane de euro. România, prin Institutul Cantacuzino, este prezentă într-un singur proiect din cele 18, într-un consorțiu condus de Franța.

1 aprilie 2020 – Agenţia Europeană a Medicamentului anunță că va dura cel puţin un an înainte de a dispune de un vaccin în cantităţi suficiente împotriva COVID-19.

3 aprilie 2020 – Bill Gates anunță că finanțează cu câteva miliarde de dolari construirea a șapte fabrici pentru producerea unui vaccin anti-coronavirus, deși știe că unele vor fi inutilizabile, și finanțează și testarea unui vaccin pe 40 de voluntari americani.

22 aprilie 2020 – Marea Britanie începe testarea pe oameni a primului posibil vaccin împotriva COVID-19. Este primul antidot pentru coronavirus care va fi testat pe oameni, în Europa.

23 aprilie 2020 – În Germania este aprobat primul test pe oameni al unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus.

23 aprilie 2020 – Specialiștii elvețieni anunță că un vaccin ar putea fi disponibil în luna august.

29 aprilie 2020 – Universitatea Oxford anunță că vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi gata în luna septembrie.

4 mai 2020 – O campanie de anvergură pentru strângere de donaţii pentru găsirea unui vaccin pentru COVID-19 este demarată la nivelul Uniunii Europene. Demersul vine ca răspuns la apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. UE strânge 7,4 miliarde de euro.  România a contribuit cu 200.000 de euro.

5 mai 2020 – Cercetătorii din Israel anunță că au izolat într-un laborator de cercetări biologice un anticorp ce deţine un rol cheie în lupta împotriva noului coronavirus și consideră demersul o descoperire importantă pentru dezvoltarea unui tratament împotriva pandemiei de COVID-19.

6 mai 2020 – Un vaccin dezvoltat în Germania şi Statele Unite, de companiile Biontech din Mainz şi cea americană Pfizer, a început să fie administrat unor pacienţi din SUA.

9 mai 2020 – Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara transmite că va face o anchetă internă după ce Virgil Păunescu, șeful Institutului de cercetare Oncogen, care se află în subordinea unităţii medicale, a anunţat că a creat un „vaccin” împotriva COVID-19, pe care şi l-a şi administrat.

13 mai 2020 – Ambasadorul britanic la București anunță că Marea Britanie va sprijini echipa de la OncoGen Timișoara care lucrează la un posibil vaccin anti-COVID 19, în contextul în care Guvernul României nu a acordat nici o finanțare proiectului, care, ulterior, a fost inclus de OMS pe lista vaccinurilor – candidat.

13 mai 2020 – FBI acuză China că vrea să fure cercetările privind vaccinul anti-coronavirus: ”Încercările Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la COVID – 19”, transmite FBI.

14 mai 2020 – Agenția Europeană a Medicamentului transmite că un vaccin anti-COVID ar putea fi aprobat într-un an, în cel mai optimist scenariu. La acest moment sunt analizate 115 terapii şi tratamente.

19 mai 2020 – Directorul tehnic al companiei americane Moderna Therapeutics anunță că vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de ei, care este considerat cel mai avansat dintre toate variantele, va fi gata pentru utilizare în SUA până la finalul acestui an și în restul lumii din prima parte a anului 2021.

21 mai 2020 – Statele Unite anunță că vor finanţa cu până la 1,2 miliarde de dolari dezvoltarea de către compania AstraZeneca a unui posibil vaccin împotriva COVID-19 şi au anunţat că vor comanda 300 de milioane de doze dacă acest tratament se va dovedi eficient.

22 mai 2020 – Universitatea Oxford anunță că recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua fază a unui studiu clinic, despre care a spus că „progresează foarte bine”, demarat pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca.

27 mai 2020 – Centrul OncoGen de la Timișoara va colabora cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru a crea un posibil vaccin împotriva coronavirusului. Echipa a câștigat competiția lansată de Ministerul Educației și Cercetării pentru 3,5 milioane de lei.

28 mai 2020 – Comisia Europeană anunță că va organiza, în 27 iunie, o nouă conferință pentru strângere de fonduri, de la donatori, în vederea sprijinirii cercetărilor pentru vaccinul anti-coronavirus.

28 mai 2020 – Un posibil vaccin românesc împotriva coronavirusului, dezvoltat de Centrul OncoGen de la Timișoara, va fi testat pe animale, ca urmare a acordului de colaborare cu Institutul Cantacuzino. Acesta va fi administrat intranazal, iar primele rezultate pot fi anunțate în următoarele luni.

30 mai 2020 – China anunţă că ar putea pune pe piaţă un vaccin împotriva coronavirusului până la sfârşitul anului.

10 iunie 2020 – Concernul american Johnson & Johnson anunță că va începe testarea vaccinului împotriva noului coronavirus pe subiecți umani, de la jumătatea lunii iulie. În aceste prime teste pe oameni, vaccinul va fi administrat unui grup de 1.045 de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, dar şi unor persoane de peste 65 de ani, testele urmând să se desfăşoare în SUA şi Belgia.

12 iunie 2020 – Compania americană de biotehnologie Moderna a confirmat joi că intenţionează să înceapă un studiu clinic pe 30.000 de voluntari pentru mult-aşteptatul vaccin pentru Covid-19 în luna iulie.

Campania ”Bătălia COVID-19 în laborator” este susținută de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da’, stai bre nevaccinat daca are efecte adverse si lasă ne in durerea noastră! Efecte adverse sunt si la paracetamol, face praf ficatul la fel ca beutura, de aia nu iei?! Si era un articol mai mult economic, nu de explicații pt antivacciniste sau ipohondri.

  2. Mai, sa fie! Credeam ca am nimerit pe pagina la AstraZeneca ori Johnson & Johnson. Se mobilizeaza toate resursele pentru a obisnui lumea cu ideea vaccinarii obligatorii. Ce mai conteaza ca absolut toate vaccinurile au si efecte adverse, uneori mai grave decat bolile pentru care a fost creat vaccinul? Ce mai conteaza ca un vaccin eficient nu intra in productie decat dupa ani si ani de teste si studii? Ce mai conteaza amanunte precum drepturile si libertatile omului, garantate prin Constitutii si conventiile internationale? Panica si psihoza trebuie alimentate, pentru a se ajunge la un grad de conformare cat mai ridicat cu toate legile absurde propuse de oameni cinstiti si de incredere, precum Arafat, Rafila ori Cercel.

    • aberezi probabil deliberat. uite cateva exemple:
      – „Ce mai conteaza ca absolut toate vaccinurile au si efecte adverse, uneori mai grave decat bolile pentru care a fost creat vaccinul?”
      deci:
      1. majoritatea medicamentelor au efecte adverse! ce propui, sa nu le mai folosim? sa nu mai folosim antibiotice de exemplu, nu? sau terapii anticancer sau hai sa interzicem absolut toate operatiile, ca sunt periculoase, nu? tu esti constient ce aberatii debitezi?!
      2. vaccinurile, ca orice tratament au si ele un range de eficienta si efecte adverse. dar, dupa mintea ta, comparand in medie efectele adverse ale unui vaccin sunt mai grave ca efectele adverse ale bolii generate de patogen?! pe bune, ai curaj sa minti in halul asta?!
      in final, stai linistit, nu te va obliga nimeni sa te vaccinezi. si inca ceva, sper ca nu ai folosit in viata ta vreun medicament si nici nu o sa folosesti pentru ca in cazul asta esti doar un ipocrit

    • Elend, eu ma vacciez! Sper sa mi schimbe ADN u’ :d! Tu, stai in casă si bea ceai! Hai, pa!

    • @bug
      @Ciprian
      Tovarasi, tocmai ati demonstrat ca este nevoie de mai mult de un neuron functional pentru a intelege un text elementar. Iar talibanismul vostru, agresivitatea impotriva oricui indrazneste sa aiba alta opinie decat voi se incadreaza perfect in portretul omului nou, spalat pe creier, dar extrem de corect politic.
      NU am spus nicaieri ca as fi impotriva vaccinarii, ci doar impotriva vaccinarii obligatorii, care este neconstitutionala si contravine conventiilor internationale privind drepturile omului. Dincolo de asta, mi se pare suspecta si inacceptabila graba cu care unele guverne incearca sa legifereze caracterul obligatoriu al vaccinarii in situatii epidemiologice, cand orice medic sau cercetator de buna-credinta va va explica ca este nevoie de ani multi pentru a produce un vaccin eficient si cu efecte adverse minime. Problema grava care pare sa va scape, ori va prefaceti ca va scapa, este ca populatia va fi folosita drept cobai pentru vaccinarea anti-covid, fara a avea libertatea de a alege, iar eventualele efecte negative vor incepe sa apara abia peste luni sau chiar ani.

    • @elend -tu vorbesti de neuron dar ai idee ce este acesta? garantat nu! asa cum vorbesti de neuroni fara sa ai idee ce reprezinta si cum functioneaza, asa vorbesti si despre vaccin. habar nu ai ce este!
      si culmea, vorbesti de spalare pe creier! 😀
      o dai in continuare cu obligativitatea vaccinului anticovid si eu ti-am spus clar ca nu o sa se intample asa ceva cel putin la noi. daca nu crezi, treaba ta, mai vorbim peste un an! sa faci un print screen la commentul asta!
      deci stai linistit, nu te va obliga nimeni sa te vaccinezi. asa ca inceteaza cu aberatiile cu vaccin obligatoriu si cobai, te vaiti pentru ceva care nu este si nici nu o sa fie!? 😀 ai o nevoie patologica sa te vaiti si nu mai gasesti motive?

    • @bug
      Esti ignorant(a), dar plin(a) de certitudini. E extrem de greu sa dialoghezi cu persoanele ca tine. Deci tu imi ceri sa te cred pe tine („eu ti-am spus clar ca nu o sa se intample asa ceva”), desi exista un proiect de lege in circuitul parlamentar:
      https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=20706
      Ia vezi ce spune art 13 din forma adoptata deja de Senat:
      https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FS.pdf
      PS Nu mai astepta si alt raspuns, te poti intoarce la A3 sa-i urmaresti pe Arafat si Cercel. Succesuri!

    • @elend deci, ce ai spus confirma comentariul meu anterior. legea asta treneaza de cativa ani in parlament si acum a ajuns in camera deputatilor. deci, este adoptata legea? NU! te vaiti pentru ceva care nu exista. apoi, si in cazul foarte improbabil ca legea va trece NEMODIFICATA prin camera deputatilor, mai e cale lunga pana la aplicare! este o lege foarte importanta si va fi cu siguranta atacata la ccr de partea filorusa din care faci parte, adica anti-vaccinistii. ccr facand parte din aceeasi categorie, va declara neconstitutionale multe articole. deci, in cazul improbabil in care articolul 13 trece si este promulgat in forma actuala, va fi declarat neconstitutional. paragraful b de la art 13 parca e scris intentionat sa pice, e extrem de vag si lasa loc la interpretari. e imposibil sa treaca asa de camera, ce sa mai vorbim de ccr. fac pariu pe orice vrei tu ca vaccinul anticovid nu va fi obligatoriu, asa cum cel anti-gripal nu este. eu am curajul asta. tu ai? asa ca poti sa cauti alte motive sa te vaiti, asta pica :D.