Timeline: India și Pakistan – 75 de ani de independență și conflict, cald sau rece. Milioane de refugiați și de morți, nu se întrevede o soluție
Pe 14 – 15 august, India și Pakistanul aniversează 75 de ani de la declararea independenței de Marea Britanie, o perioadă marcată de o violență pe alocuri extremă în relațiile dintre cele două țări, în care religia și etnia au jucat un rol primordial. Iată câteva dintre jaloanele care au marcat istoria acestui conflict.
15 august 1947: Marea Britanie se retrage din sub-continentul indian pe care îl stăpânise timp de aproape două secole. În urma partiției negociate între vice-regele Moutbatten, ultimul guvernator al Indiei coloniale, și reprezentanții populațiilor hinduse și musulmane, la acea dată au luat naștere prin partiția coloniei două state independente: India, majoritar hindusă, care ocupă peninsula sub-continentului, și Pakistanul, la vest și est de India, cu populație predominant musulmană.
1947 – 1949: Imediat după partiție încep violențele împotriva populațiilor minoritare aflate pe teritoriile celor două state și se declanșează războiul între cele două armate în provincia Kashmir din nord-vestul Indiei la frontiera cu Pakistanul, majoritar musulmană. Se estimează că 15 milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze (cea mai mare migrațiune forțată din istoria omenirii) și două milioane de oameni au pierit ca urmare a acestui conflict.
Ianuarie 1949: ONU negociază o încetare a focului, iar linia de armistițiu din Kashmir lungă de 770 de kilometri devine frontiera de facto dintre cele două state. India controlează circa 2/3 din Kashmir și Pakistanul 1/3, dar ambele state revendică întreaga provincie.
August 1965: În Kashmir izbucnește al doilea război indo-pakistanez în jurul Kashmir-ului, încheiat în mod nedecis după șapte săptămâni printr-un armistițiu negociat prin intermediul Uniunii Sovietice.
1971: Pe 26 martie izbucnește războiul de independență în Pakistanul de est, care avea să devină statul independent Bangladesh. India îi sprijină pe separatiștii bengalezi împotriva Pakistanului și pe 3 decembrie izbucnește al treilea război între cele două state încheiat rapid, pe 16 decembrie în același an cu victoria trupelor indiene. Se estimează că un număr de până la trei milioane de persoane și-au pierdut viața pe parcursul anului 1971 ca urmare a războiului de independență din Pakistanul de est și a celui dintre India și Pakistan. În 1972 Bangladesh a devenit membru al ONU.
1974: India devine a șasea putere nucleară declarată a lumii, în timp ce Pakistanul dobândește arma nucleară în 1998. India a efectuat cinci teste nucleare, în timp ce Pakistanul a efectuat șase, stârnind temeri cu privire la un război nuclear între cele două state.
1989: Începe în Kashmir-ul administrat de India insurgența musulmană, care într-un fel sau altul continuă și astăzi. India acuză Pakistanul de sprijinirea separatiștilor, în timp ce Pakistanul acuză India de încălcarea drepturilor musulmanilor din provincie. Numărul persoanelor care și-a pierdut viața în cei 33 de ani de conflict în Kashmir este estimat la cel puțin 50.000 cu un vârf în 1995 de 1.709.
1999: În regiunea munților Kargil separatiștii sprijiniți de Pakistan atacă armata indiană și în conflict sunt uciși circa 1.000 de luptători de ambele părți. Statele Unite negociază o încetare a focului, dar ciocnirile din regiunea frontierei continuă până la negocierea unui nou acord de încetare a focului în 2003.
2008: Teroriști islamiști lansează atacuri multiple în orașul indian Mumbai soldate cu moartea a 166 de persoane. India acuză serviciile secrete pakistaneze de comanditarea atacului și suspendă negocierile privind Kashmir-ul, care se vor relua în 2011.
Decembrie 2015: Vizită surpriză în Pakistan a premierului Indiei, Narendra Modi, un naționalist hindus, care dă speranțe în vederea normalizării relațiilor dintre cele două state.
2019: India acuză din nou Pakistanul în urma unor atacuri teroriste sinucigașe în Kashmir și suspendă autonomia limitată a provinciei. Mii de opozanți politici ai regimului de la New Delhi sunt arestați, iar autoritățile indiene suspendă accesul la internet în provincie, o suspendare care va dura 18 luni – cea mai lungă din istorie. Reluat în februarie 2021, accesul la internet în Kashmir este de atunci suspendat sporadic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii