G4Media.ro

TIMELINE Revizionismul Ungariei față de Transilvania, tot mai apăsat: cum inflamează spiritele…

Foto: Viktor Orban / Facebook

TIMELINE Revizionismul Ungariei față de Transilvania, tot mai apăsat: cum inflamează spiritele președinta Katalin Novak, premierul Viktor Orban și alți lideri din Ungaria

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a făcut în weekend-ul trecut noi declarații cu caracter revizionist, chiar în România. ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a scris președinta Ungariei pe Facebook după ce a participat la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, fraza fiind o parte din imnul secuilor. Ministerul român de Externe a reaționat duminică. G4Media a făcut o analiză cu declarațiile și gesturile revizioniste ale înalților oficiali maghiari din ultimii ani, similare cu politica dusă de Rusia de revizuire a granițelor din regiune.

  • De ce face constant Ungaria apel la revizionismul istoric: Ungaria – Viktor Orban? Regimul autoritar pro-rus de la Budapesta a adoptat în 2011 Strategia națională maghiară care reprezintă de facto doctrina unui revizionism hibrid: națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte din alte țări, iar aspirațiile de autonomie teritorială sunt sprijinite public, la vedere, de guvernul Orban. Autonomia teritorială este primul pas spre revizuirea granițelor și, după cel de-al doilea război mondial, este un tabu în Europa.

Încurajat de slaba reacție a liderilor din România, Slovacia, Serbia ori Croația, Viktor Orban a apăsat tot mai tare pe accelerația revizionismului hibrid: a investit în țările din vecinătate sute de milioane de euro în programe economice, culturale, sportive și religioase, în mass-media, toate cu scopul de a controla narațiunile la care sunt expuse comunitățile maghiare din vecinătatea Ungariei. A reușit, dat fiind că un sondaj realizat în 2022 arată că maghiarii din România au adoptat în majoritate covârșitoare ideile Budapestei.

Șirul declarațiilor și gesturilor revizioniste:

Martie 2023. Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului Ungariei, a încurajat partidul Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) să reprezinte cu fermitate aspiraţiile de autonomie, în ciuda faptului că România a respins constant orice discuție despre autonomia vreunei comunități, dat fiind că aceasta este interzisă expres de Constituția României.

“Să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania, secuilor, maghiarilor din Partium, dar în acelaşi timp şi aspiraţiile de autonomie culturală/autonomie bazată pe principii personale ale celor care trăiesc în etnosporă, astfel încât să aibă acces la ceea ce înseamnă cultură şi educaţie, respectiv să îşi poată păstra identitatea şi să o poartă da mai departe copiilor, nepoţilor, care să facă acest lucru la rândul lor. Aceasta este singura garanţie a păstrării identităţii maghiarilor transilvăneni”, a spus consilierul principal al premierului ungar, conform Hirado, care citează MTI.

De altfel, Katalin Szili, mâna dreaptă a premierului Orban pe teme de vecinătate, vorbește aproape lunar în România despre nevoie de autonomie teritorială. Ea apare mai nou și în Găgăuzia, enclavă autonomă din Republica Moldova controlată politic de Rusia.

Martie 2023: Budapesta a cerut UEFA să poată folosi la meciurile de fotbal steagul Ungariei Mari, simbol al revizionismului istoric și al tentativelor de redesenare a granițelor în Europa de Est. Miliardarul Sandor Csanyi, loial lui Viktor Orban și șef al Federației Maghiare de Fotbal, a mințit public pretinzând că UEFA a permis utilizarea steagului cu Ungaria mare la meciurile naționalei. UEFA a dezmințit informația lansată de Budapesta.

21 noiembrie 2022: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat pe contul său de Facebook imagini video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

Octombrie 2022: Ferenc Kalmár, co-președintele ungar al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale, a declarat la Oradea că a cerut la negocierile cu Ministerul de Afaceri de la București ca România să acorde autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară. Potrivit acestuia, Daniela Gîtman, secretar de stat în MAE și co-președintele român al Comitetului de Specialitate, a refuzat cererea, anunțând că România respectă deja toate convenţiile europene obligatorii.

Septembrie 2022: Doi înalți oficiali guvernamentali maghiari au făcut declarații revizioniste, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea compozitorului imnului secuiesc. Janos Potap, secretar de stat în guvernul Viktor Orban pentru maghiarii de peste granițe, a declarat că ”Astăzi putem să vorbim de un spațiu unitar al Bazinului Carpatic în educație, cultură, economie și media, în pofida faptului că există granițe (…) Este o realizare serioasă faptul că, pe lângă sentimentul de apartenență națională, există și experiența apartenenței naționale. Atunci când tinerii vizitează Transilvania sau Regiunea de Sud, ei consideră de la sine înțeles că acolo vor întâlni și copii maghiari și lumea maghiară”.

Katalin Szili a spus că autonomia regiunii locuite de secui nu se referă la secesiunea regiunii, ci la cerința ca o comunitate să poată decide liber asupra problemelor care o privesc, astfel încât să își poată folosi liber steagul, sau imnul.

Mai 2022: premierul Viktor Orbán a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate aspru de oficialii Croației.

Mai 2020: Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

Decembrie 2019, Viktor Orban a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb.

Iunie 2019: Pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a fost publicată o hartă reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Ca sa aiba vreo sansa Ungaria ar trebui sa iasa din NATO iar Romania sa nu mai fie nici ea in Alianta! Cum acest lucru este imposibil in ceea ce ne priveste, urmasilor ungurilor din Pasalacul Turcesc de acum cateva secole nu le-a ramas decat nostalgia trecutului in care au fost mari DOAR datorita habsburgilor!
    PS. Ungurii nu au fost niciodata puternici singuri!

    • Școala istorică demitizatoare a pus eficient în discuție Marea Unire de la 1918, iar recentul sondaj Avangarde, încă neconfirmat de un altul, tocmai arată că românii din dreapta Prutului ar fi devenit antiunioniști! Era însă chiar din Epoca Constantinescu previzibil că dezinteresul intelectual pentru Basarabia va slăbi și conexiunea cu Ardealul.

    • Vise, in VECI Ungaria n-o sa ia Transilvania.

      Lanun moment dat toti UDMRistii ori or sa fuga din Romania, ori or sa ii luam noi cu toporul si ii gonim din Romania 👍🏼

    • guvernul de maciuci,prin pasivitatea lor,incurajeaza astfel de atitudini…devine un mod de operare a acestei maciuci unguresti,e la a treaia provocare,pina acum astia au dormit in post.

    • Ignorarea latratului la luna este cea mai eficace.
      Liderii de azi ai ungariei stiu foarte bine ca nu vor putea face nimic in ceea ce priveste modificarea granitelor, dar apelul la nationalism este ultima si cea mai de jos metoda in atragerea voturilor la ei acasa si in celelalte tari unde maghiarii au luat cetatenia maghiara. Vor fi votati de tembelii pentru care patriotismul de tinichea este tot ce le-a mai ramas.

  2. Prin faptul că timp de atâția ani, Orban și oamenii lui au ținut în secuime cursuri de spălare pe creier, botezate cu emfază ”universitate de vară”, acordarea dublei cetățenii și finanțarea de către el a multor proiecte locale a reușit să-și creeze peste hotare un corp cenzitar care îl ajută să rămână la putere. Ăsta-i scopul lui primordial și se pare că funcționează. Ar trebui să nu uităm, că din secuime, la una din aceste ”universități” ( iulie 2014 ) a anunțat Orban intenția de crea din Ungaria un regim iliberal. La una din sesiuni a fost prezent pentru scurt timp și președintele de atunci a României, Traian Băsescu. Acum ne mirăm că una din oficialității folosește ca citat un rând din imnul secuilor ? Cam târziu.

  3. Statul român e slab și se lasă călcat în picioare de gunoaie orbaniste.

    • Președintele Iohannis e din PSDNL.
      Guvernul e un guvern PSDNLUDMR.
      Majoritatea din Parlament e PSDNL.
      Niciunul dintre ei nu suflă o vorbă.
      Deci ești postac PSDNL.

    • asa e perusi,pina si unu’cu pene colorate ca tine a ghicit,la fel si ungurusii

  4. Sa nu dramatizam. Ambele tari sunt membre NATO si UE, iar proiectul UE prevede, in perspectiva rezonabila, configurarea unui superstat de tip federal, in care tarile existente vor fi dizolvate in regiuni si tinuturi. Oricum, conf. documentelor UE, noi transferuri sau autonomii/independente teritoriale intre si in cadrul tarile membre sunt practic imposibile. Cazurile Spaniei (Catalunya) sau Polonia (Silezia) sunt ferm monitorizate si descurajate, cu sanse zero de succes.
    In plus, in Romania sunt prezente si active pozitii partizane unirii prin absorbtie cu Rep. Moldova, in siajul exploziei unioniste de la inceputul anilor ’90 – „Unirea acum!”, remanente in radicalismul nationalist tip AUR.

    • ei forteaza un raspuns nationalist,o escaladare cu asa-numita gagauzie sacuiasca…provoaca si apoi umbla cu para,in cazul unei escaladari.ar trebui sa li se interzica accesul celor ce tot induc astfel de provocari,n-au decat sa latre hudemereii cat vor-la buda cu pesta.

  5. Gogoo
    Afirmație patent falsă. Nu au existat și nu sunt în cadrul Uniunii proiecte de autonomie teritorială în nici una dintre statele memebre.

  6. Unguri infecți, nație scârboasă, ei și rușii.

  7. Avem nevoie de două-trei milioane de migranți. Economia câștigă și diminuăm naționalismul și rasismul maghiar! Ar trebui să ne propunem ca până în 2035 să ajungem la 25 milioane.

  8. Deh, dacă România e sat fără câini…
    După circul cu piatra vopsită în culorile Ungariei madam Cătălina n-ar mai trebuit lăsată să intre în țară, pelerinaj sau nepelerinaj!
    Dar cine să ia atitudine, gauleiterul iohannis, sluga lui, aburescu ?

  9. Nutret pentru cei sarmani cu duhul.

  10. Imi pare important sa se discute cat mai mult despre oamenii si istoria acestor terirorii, cu date stiintifice noi, de la ADN pana la istoria jocurilor si aranjamentelor politice practicate de biserici si politicieni. Iar pentru viitorul apropiat, eu cred ca trebuie f bine inteles ce nevoi au vecinii nostri, inclusiv ungurii, in termeni de acces la resurse ( ex. apa, lemn, balast, legume, cereale etc), daca au nevoie de piata de desfacere in Romania, cum se reseteaza transporturile in regiune, cu sau fara proiectul chinez de nou drum al matasii, care e proiectat sa treaca si pe aici, cu M Neagra nu mai spun. Ce potential de colaborare, profitabila pt toate partile, exista?
    Intr-un context politic cu accent nationalist si imperialist in crestere, Ungaria si-a asumat sa joace cartea la care s-a tot uitat in ultimii 100 de ani. In faza aceasta sunt tatonari. Ca doar nu isi permite alte miscari.
    Zic eu, cu toate aceste date pe masa, astfel de pozitii revizioniste intra in irelevanta. Romania poate forta plasarea discutiilor la un alt nivel. Iar daca se reuseste acest lucru, nici politicienii maghiari nu isi vor mai permite sa transmita mesaje de pe astfel de pozitii. Pentru ca devin irelevanti, neadaptati, pt proprii lor oameni.
    Adica educatie si diplomatie proiectate vizionat de catre Romania, din afara emotiilor tribale. Pur si simplu schimbat cadrul de referinta in care se duc discutiile de la acest nivel.

  11. Au mai avut autonomia dupa Dictatul de la Viena, deci stim ce au facut cu aceasta autonomie….