Timeline-ul tensiunilor din relațiile româno-ruse de la începerea războiului din Ucraina / Expulzări de diplomați și amenințări
Un nou moment de tensiune între Rusia și România se creează după anunțul Ministerului de Externe în legătură cu reducerea numărului de posturi ale Ambasadei Ruse în România, cu 51 de poziții. Asta înseamnă că vor pleca 40 de diplomați și funcționari ruși (deoarece nu toate posturile sunt ocupate în acest moment).
De la începutul războiului din Ucraina, România a expulzat 11 diplomați ruși, iar Rusia a reacționat în sincron. Și de această dată, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunțat că „Rusia va răspunde în consecinţă”.
Decizia Ministerului Externe român vine la două zile după declarațiile ambasadorului Rusiei la București. Mai exact, Valeri Kuzmin a spus că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia precum alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne „o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor”.
Totuși, întrebat despre relaţiile dintre România și Rusia, ambasadorul a recunoscut că acestea aproape nu există în prezent, dar a susținut că această întrebare trebuie pusă autorităţilor române, pentru că Rusia întotdeauna a fost „pentru relaţii bune cu toate ţările din lume”. De remarcat este că Rusia a declarat România ”țară neprietenoasă” încă de la începutul războiului.
Vă prezentăm în continuare câteva momente cheie din meciul diplomatic dintre România și Rusia, de la începerea războiului în Ucraina.
- 27 martie 2022 – Un protest la care au participat şi refugiaţi din Ucraina a avut loc în fața Ambasadei Rusiei la București. Manifestanți s-au strâns și la Ambasada Ucrainei la București, de data aceasta însă în semn de susținere pentru victimele războiului declanșat de Rusia.
- 5 aprilie 2022 – Primele măsuri împotriva Rusiei au fost luate ca răspuns la crimele comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina. România a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 angajați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. În luna mai, Rusia a expulzatde asemenea 10 diplomați români.
- 25 aprilie 2022 – În ziua de Paști, Igor Girkin (Strelkov), fost ministru al apărării în Republica Populară Donețk, spunea că România face pregătiri pe ascuns pentru război. Strelkov mai spunea că un număr imens de soldați și ofițeri români au fost aduși în Moldova sub masca „militarilor moldoveni”. O zi mai târziu, politologul Serghei Markov declara pentru aceeași Pravda că „România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represiuni politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește să anexeze Moldova”
- 01 mai 2022 – Propaganda oficialilor de la Moscova a lansat o nouă temă care vizează România. Ministerul rus al Apărării a susținut, pe contul de Telegram, că Ucraina exportă masiv cereale în România. Pe drumul de întoarcere sunt aduse, în schimb, arme și muniții străine. Oficialii de la București au negat. În această perioadă, propaganda rusă vorbea chiar despre posibilitatea începerii celui de-al treilea război mondial după ce România și Polonia ar putea fi ținte ale unor atacuri cu rachetele Kalibr.
- 12 mai 2022 – România reacționează, iar ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da explicații despre declarațiile ofensatoare la adresa României din ultima perioadă. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a atras atenția că „este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO”, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.
- 18 august 2022 – România a mai expulzat un diplomat rus. La fel ca în cazul celorlalți 10 diplomați expulzați, motivul a fost „incompatibilitatea activităților cu prevederile Convenției de la Viena”. Articolul 41 al tratatului afirmă că diplomații dintr-o țară gazdă au datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului respectiv. În septembrie, La scurt timp, în luna septembrie, Rusia a expulzat, de asemenea, un diplomat român.
- 21 septembrie 2022 – Premierul Nicolae Ciucă a declarat că „a luat act cu îngrijorare” de declaraţiile preşedintelui rus privind mobilizarea parţială a rezerviștilor. 300.000 de militari în rezervă ar putea fi trimiși pe frontul din Ucraina. Premierul român a spus că România își va păstra „atitudinea echilibrată şi va continua să analizeze cu calm alături de aliaţii din NATO evoluţia situaţiei din Ucraina”. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că „România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei în ceea ce priveşte continuarea escaladării războiului său ilegal împotriva Ucrainei”.
- 5 noiembrie 2022 – Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat după ce președintele rus Vladimir Putin, cu o zi în urmă, acuzase România că vrea bucăți din Ucraina. „Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a transmis MAE.
- 24 februarie 2023 – Sute de ucraineni din București au ieșit în stradă pentru a demonstra că țara lor este una puternică care nu se va lăsa învinsă. În fața Ambasadei Ucrainei, oamenii au cântat pentru Ucraina și pentru cei care luptă să o salveze. Protestatarii și-au continuat marșul și au ajuns în fața Ambasadei Rusiei. Manifestanții au scandat în cor ”Rusia, stat terorist”.
- 4 iunie 2023 – Un general rus a declarat că Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Portalul rus care a publicat informația nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.
- 6 iunie 2023 – Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat într-o conferinţă de presă, că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia precum alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne „o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor”. Întrebat despre relaţiile dintre România și Rusia, ambasadorul a recunoscut că acestea aproape nu există în prezent, dar a susținut că această întrebare trebuie pusă autorităţilor române, pentru că Rusia întotdeauna a fost „pentru relaţii bune cu toate ţările din lume”.
- 8 iunie 2023 – România a solicitat reducerea numărului de posturi din Ambasada Rusiei cu 51 de poziții, ceea ce înseamnă că vor pleca 40 de persoane (11 diplomați și 29 de funcționari), deoarece nu toate posturile sunt ocupate. Rusia a răspuns că va acționa în consecință.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii