Timișoara, al treilea oraș din țară cu compartiment de alergologie în sistemul public / Servicii medicale performante pentru pacienții cu alergii urmează să funcționeze din toamnă / Un nou patogen periculos: mucegaiurile
Timișoara devine al treilea oraș din România, după București și Cluj-Napoca, unde un spital de stat dispune de un compartiment dedicat alergologiei pentru pacienții cu afecțiuni alergice, în regim de spitalizare de zi. Amenajările la Spitalul Județean sunt în plin proces, iar autorizările necesare de la autorități sunt așteptate, astfel încât primii pacienți să fie primiți din această toamnă.
Compartimentul va avea șase paturi și este situat în clădirea Ortopediei din cadrul Spitalului Județean. Scopul principal al acestui compartiment este de a oferi servicii medicale de înaltă performanță pacienților cu boli alergice complexe și risc de șoc anafilactic.
„Există câteva forme de alergii care pot duce la șoc anafilactic. Aici mă refer la alergiile medicamentoase, foarte frecvente, alergiile la alimente și alergia la înțepăturile de insecte. Aici este vorba de a avea în fața ta un pacient cu risc de șoc anafilactic și risc de moarte. Ei trebuie abordați cu grijă, într-un centru înalt specializat, pentru testare, pentru a certifica existența acestor sensibilizări”, a declarat Carmen Bunu Panaitescu, șefa compartimentului și președintele Societății de Alergologie din România, miercuri, într-o conferință de presă pentru prezentarea noului compartiment.
„Numărul de pacienți cu boli alergice crește vertiginos”
Acest compartiment clinic este crucial pentru zona de vest a României, având în vedere incidența în creștere și severitatea bolilor alergice, care au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial.
„Numărul de pacienți cu boli alergice crește vertiginos. Practic, bolile alergice sunt o provocare a secolului XXI, prin numărul lor din ce în ce mai mare și prin complexitatea lor din ce în ce mai mare. Poți avea un pacient pe care îl poți suspiciona de o mulțime de sensibilizări, dar prin tehnicile moderne de alergologie, molecular poți identifica foarte precis cauza sensibilizării, reacțiile sale alergice, astfel încât să poți să-i dai o terapie corespunzătoare”, a adăugat Carmen Bunu Panaitescu.
Compartimentul ar trebui să funcționeze din toamnă
Spitalul Județean din Timișoara a trimis autorităților competente, inclusiv Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, documentația necesară pentru includerea Compartimentului de Alergologie în structura spitalului. Compartimentul ar trebui să devină funcțional până în toamnă.
„Marcăm un moment deosebit, realizarea unui vis legitim al doamnei Carmen Bunu Panaitescu și al echipei sale, absolut necesar pentru comunitate. Înființarea unui compartiment de alergologie în cadrul Spitalului Județean ar fi fost ideal să se întâmple mai devreme, dar este inclus într-o strategie de dezvoltare a serviciilor spitalului. Compartimentul de Alergologie este absolut necesar, având în vedere problema majoră reprezentată de bolile alergice, iar noi nu aveam un astfel de compartiment. Se pare că va fi unul dintre cele mai moderne din țară, în sensul că sunt cele mai moderne echipamente”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Compartimentul va asigura și servicii medicale pediatrice
Primul salon al compartimentului este dedicat alergologiei de urgență și a fost echipat cu tehnologie de ultimă generație, donată de clubul Rotary Timișoara.
Un nou patogen foarte periculos: mucegaiurile
Carmen Bunu Panaitescu susție că până acum se știa că principalul aero-alergen în România este ambrozia, însă din acest an a fost depistat un alt patogen foarte periculos, reprezentat de mucegaiuri.
„Acum este o combinație foarte mare de polenuri de pom, care pot să dea alergii, dar și foarte multe polenuri de graminee și mucegaiuri. Nu știm de unde este acest mucegai, asta rămâne de investigat. În 2007, când am făcut primele evaluări cu colegii de la Universitatea de Vest, era foarte puțin mucegai la noi. De atunci până acum s-a întâmplat ceva care arată această cantitate mare de mucegai. Nu avem reactive pentru ele. Vor trebui studiate, pentru că nu știm, fac alergie, fac pneumonie, clar trebuie studiat. Să nu vă spun ce o să fie în august-septembrie, vom avea o cascadă de ambrozie. Sunt studii care arată că până la 40 la sută din cei expuși la niveluri înalte de polen pot să aibă această sensibilizare”, a adăugat președintele Societății Române de Alergologie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank