G4Media.ro

Timișoara va fi Capitala culturală a Europei, pregătirile au început deja. Peste…

Foto: Panoramă cu centrul Timișoarei / Dominic Fritz

Timișoara va fi Capitala culturală a Europei, pregătirile au început deja. Peste 2.500 de artiști sunt așteptați pe Bega, printre care scriitorii de Nobel Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk

Timişoara va fi vizitată în acest an de 2.500 de artişti, pentru a transforma oraşul bănăţean într-o capitală culturală care să-şi merite numele, transmite publicația maghiară Index, citată de Rador. Ceea ce a demarat la Anul Nou cu un festival al luminii va avea apogeul în toamnă prin expoziția sculptorului Constantin Brâncuși.

La festivalul luminii, care s-a încheiat luni seară după 5 zile, au participat numeroşi DJ renumiţi, în timp ce publicul s-a putut delecta privind spectacole cu laser, jocuri de lumini şi videomapping.

În centrul oraşului au fost amplasate instalaţii de lumini şi alte creaţii artistice. Prin festivalul de lumini din noaptea Anului Nou s-a sărbătorit şi faptul că ultimul bastion al cetăţii, de acum renovat, va fi una din scenele care vor găzdui diferitele manifestări dedicate Capitalei culturale.

Potrivit organizatorilor, se aşteaptă ca anul acesta Timişoara să fie vizitată de 2.500 de artişti și oameni de cultură, printre care se află scriitorul Orhan Pamuk, figura de frunte a literaturii turce postmoderne, laureat al Premiului Nobel, Olga Tokarczuk, scriitoare poloneză de asemenea laureată a Premiului Nobel, respectiv filozoful german Peter Slotterdijk, unul din cei mai cunoscuţi teoreticieni culturali ai Europei.

La Timişoara vor avea loc anul acesta aproximativ 30 de evenimente săptămânal. Deschiderea oficială va avea loc între 17-19 februarie, la eveniment au fost invitaţi muzicieni de renume mondial care vor concerta în mai multe locuri din oraş. Printre aceştia se numără şi violonistul ungar Lajkó Félix, acompaniat de orchestra poloneză de coarde Volosi.

Punctul principal al manifestărilor va fi o expoziţie cu operele lui Constantin Brâncuşi. La vernisajul din 30 septembrie, vor fi expuse la Muzeul de Artă din Timişoara 20-25 de creaţii ale sculptorului român de renume mondial, printre care Muza adormită, Domnişoara Pogany şi Coloana infinită III, respectiv desene şi fotografii ale artistului. Curatorul expoziţiei, Doina Lemny, a declarat anterior Agenţiei News.ro că operele vor fi aduse din muzee din Anglia, Elveţia, Franţa şi România, iar pregătirile şi organizarea vernisajului vor costa câte un milion de euro fiecare. Potrivit organizatorilor, sculptorul, care a trăit la Paris, a avut ultima oară o expoziţie în ţara sa natală în urmă cu peste 50 de ani.

Potrivit proiectelor iniţiale, Timişoara urma să devină una din capitalele culturale europene în 2021, dar din cauza pandemiei nu s-ar fi putut prezenta programele prevăzute şi, prin urmare, s-a amânat.

Pregătirile au fost precedate de numeroase discuţii, mai ales între autorităţile locale din opoziţie şi cele judeţene guvernamentale. Guvernul de la Bucureşti nu sprijină proiectul Timişoara – Capitala Culturală Europeană în măsura în care ar trebui să o facă, dată fiind importanţa sa – scrie MTI. (Traducerea: Imola Stănescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Timișoara progresistă a cîrpacilor?