Timpul nu mai este de partea Rusiei / De ce viitorul lui Putin pare din ce în ce mai nesustenabil (analist militar)
În timp ce presiunea crește asupra președintelui Zelenski pentru a oferi o formă de progres în ceea ce privește ofensiva ucraineană, acesta nu este singurul lider aflat sub presiune, scrie analistul militar Sean Bell, într-un editorial publicat de Sky News.
Departe de câmpurile de luptă, există tot mai multe dovezi că autoritatea și baza de susținere a președintelui Putin se erodează pe măsură ce încep să se formeze fisuri în fundațiile regimului său.
Există un miros de sânge în aerul din jurul Moscovei, dar problemele evidente ale lui Putin vor oferi Ucrainei (și comunității internaționale) oportunitatea de a profita de ele?, se întreabă acesta.
Deși Putin s-ar fi simțit încurajat de succesul relativ simplu al Rusiei în anexarea Crimeei în 2014, el nu și-ar fi putut imagina niciodată că, la aproape 18 luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia ar fi putut fi implicată într-un conflict atât de costisitor.
Ambițiile lui Putin de a opri expansiunea NATO, de a restabili „măreția” Rusiei și de a crește economia rusă, toate acestea nu s-au materializat. În schimb, NATO s-a extins, Rusia a devenit o paria pe scena mondială, iar economia sa suferă sub o masă de sancțiuni occidentale.
Deși populația rusă este hrănită cu o dietă controlată de Kremlin cu știri favorabile Rusiei, elita rusă – de al cărei sprijin Putin are nevoie – resimte impactul tot mai mare al sancțiunilor.
Veniturile din petrol și gaze naturale rămân puternice, dar, în condițiile în care peste un milion de bărbați ruși cu vârsta de luptă au fugit pentru a evita recrutarea, economia rusă se contractă. Iar elita va fi, de asemenea, conștientă de faptul că punerea sub acuzare a lui Putin de către Curtea Penală Internațională va avea un impact de durată asupra capacității Rusiei de a-și reveni după încheierea conflictului.
Putin devine rapid problema pe care Rusia trebuie să o rezolve
În urma tentativei eșuate de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin, Putin va fi îngrijorat de ușurința aparentă cu care a reușit să avanseze spre Moscova. A acționat singur sau acțiunile sale au fost un barometru al unei nemulțumiri generalizate?
În general, liderii autoritari nu se bucură de o retragere confortabilă – de obicei, aceștia suferă un sfârșit rapid și adesea brutal, când un succesor ajunge la putere. Dar Putin nu își poate permite o epurare pe scară largă, de teamă să nu alimenteze flacăra unei noi lovituri de stat, ceea ce l-ar face să nu știe în cine mai poate avea încredere.
Succesele militare limitate ale Rusiei de până acum au fost obținute de mercenarii Wagner, dar Putin nu mai poate avea încredere în ei. Rusia este pe picior greșit în Ucraina, dar Putin va trebui, de asemenea, să își consolideze securitatea internă, iar păstrarea controlului asupra puterii va fi o prioritate.
La începutul războiului, Putin a simțit probabil că timpul era de partea Rusiei – cu cât războiul continua mai mult, cu atât mai mare era șansa ca unitatea și hotărârea Occidentului să se risipească.
Cu toate acestea, acum timpul pare să fie în favoarea Ucrainei – Rusia continuă să piardă teren în Ucraina, iar Putin trebuie probabil să găsească o cale de ieșire din conflict, fără a pierde aparențele, pentru a-și consolida controlul tot mai slab asupra puterii.
Acest lucru ar putea explica într-o oarecare măsură de ce a renunțat la acordul privind cerealele din Marea Neagră și a vizat cerealele ucrainene – în contradicție directă cu Convenția de la Geneva și cu dreptul internațional. Prin reducerea ofertei globale de cereale, Putin a făcut să crească prețurile: acest lucru nu va afecta Occidentul, ci va crește profiturile Rusiei ca principal exportator mondial de cereale.
Cu toate acestea, ar putea, de asemenea, să determine comunitatea globală să găsească o modalitate de a evita un dezastru global provocat de foamete și să exercite presiune internațională asupra ambelor părți implicate în conflict pentru a negocia. Putin ar fi probabil precaut să solicite proactiv o încetare a focului – ar fi văzut ca făcând acest lucru dintr-o poziție de slăbiciune.
Cu toate acestea, dacă comunitatea internațională l-ar obliga să negocieze, el ar putea exploata oportunitatea de a încheia războiul din Ucraina, poate să păstreze Crimeea și elemente din Donbas, să cedeze podul terestru și, astfel, să declare victoria în „operațiunea sa militară specială” – cel puțin în fața unui public intern.
O victorie a la Pirus din perspectiva Occidentului, dar poate un colac de salvare pentru un Putin asediat.
Departe de câmpurile de luptă, mulți analiști prezic acum că zilele lui Putin sunt numărate. Invazia sa neprovocată și ilegală a Ucrainei a diminuat credibilitatea Rusiei, i-a afectat economia și a sporit vulnerabilitatea Rusiei, expunând starea deplorabilă a capacității sale militare.
Este mai important ca niciodată ca Occidentul să-și păstreze nervii și calmul, să mențină presiunea internațională asupra regimului Putin și să continue să sprijine lupta Ucrainei pentru a expulza invadatorii ruși.
Preocupările Occidentului cu privire la lipsa de progres al Ucrainei pe câmpul de luptă sunt justificate, dar victoria strategică ucraineană în acest conflict ar putea să nu se bazeze doar pe progresul de pe câmpul de luptă.
Probabil că Putin a pierdut deja acest război, iar viitorul său pare din ce în ce mai nesustenabil, este concluzia analistului militar britanic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii