Timpul petrecut în aer liber este bun pentru vederea copiilor/ Dacă petrec două ore pe zi afară, au risc mai mai mic să dezvolte miopie
Dacă sunteți un părinte care se străduiește să își convingă copiii să se joace în aer liber, iată încă un motiv pentru a continua să încercați: petrecerea a cel puțin două ore afară în fiecare zi este unul dintre cele mai importante lucruri pe care copiii dumneavoastră le pot face pentru a-și proteja vederea, scrie NPR.
„Credem că timpul petrecut în aer liber este cea mai bună formă de prevenire a miopiei”, spune dr. Noha Ekdawi, oftalmolog pediatru în Wheaton, Ill.
Iar acest lucru este important, deoarece numărul copiilor cu miopie – sau miopie – a crescut rapid în SUA, precum și în multe alte părți ale lumii.
În SUA, 42% dintre oameni sunt acum miopi – în creștere de la 25% în anii 1970. În unele țări din Asia de Est, până la 90% dintre oameni sunt miopi până la vârsta adultă tânără.
Este o tendință pe care Ekdawi a observat-o în rândul propriilor pacienți tineri. Când a început să profeseze în urmă cu 15 ani, unul sau doi dintre copiii pe care îi vedea aveau miopie. Dar în zilele noastre, „aproximativ 50% dintre pacienții mei au miopie, ceea ce reprezintă un număr incredibil de mare”. Ekdawi numește această creștere astronomică.
Miopia apare atunci când globul ocular se întinde și crește prea mult, ceea ce face ca obiectele îndepărtate să pară neclare.
Odată ce un copil suferă de miopie, globul ocular va continua să se întindă, iar afecțiunea se va înrăutăți progresiv. Dacă dezvoltă miopie mare, aceasta poate crește riscul de probleme oculare grave pe parcurs, cum ar fi dezlipirea de retină, glaucomul și cataracta. Aceasta poate duce chiar la orbire.
Există tratamente disponibile pentru a ajuta la încetinirea progresiei miopiei, inclusiv picături oculare cu atropină eliberate pe bază de rețetă, lentile de contact moi speciale de unică folosință numite MiSight și lentile de contact dure purtate peste noapte, . Dar Ekdawi spune că cea mai bună abordare este de a proteja copiii de dezvoltarea miopiei în primul rând.
Așadar, cum poate ajuta petrecerea timpului afară?
Asta a vrut să afle Ian Morgan. Morgan este cercetător în domeniul miopiei la Universitatea Națională Australiană. Cu câteva decenii în urmă, el a observat că ratele miopiei în Asia de Est erau mult mai mari decât în Sydney.
El știa, din studiile pe animale, că lumina stimulează ochiul să elibereze neurotransmițătorul dopamină, care poate încetini întinderea globului ocular. „Australienii sunt renumiți pentru stilul lor de viață orientat spre aer liber”, s-a gândit el. „Poate că există o legătură între a ieși mult afară și prevenirea dezvoltării miopiei”.
Pentru a testa această teorie, el și colegii săi au conceput un studiu de doi ani la care au participat peste 4.000 de copii de 6 și 12 ani din Sydney. Se pare că cercetătorii au avut dreptate.
„Copiii care au declarat că petreceau mai mult timp în aer liber aveau mai puține șanse de a fi miopi.”, spune Morgan despre această descoperire, care a fost publicată în 2008.
Cercetarea lui Morgan a atras atenția doctorului Pei-Chang Wu, un oftalmolog din Taiwan. În calitate de specialist în retină la Spitalul Memorial Chang Gung din Kaohsiung, acesta a văzut consecințele miopiei mari la pacienți de numai 10 ani cu rupturi în retină. Unii aveau chiar și dezlipire de retină – care poate duce la orbire dacă nu este tratată rapid.
La acea vreme, fiul lui Wu începea clasa întâi și era îngrijorat de ratele foarte ridicate de miopie din Taiwan. Aproximativ 90 la sută dintre adolescenții de acolo au această problemă până la sfârșitul liceului. Wu spune că stilul de lucru din școlile primare din Taiwan nu permitea prea multe pauze în aer liber.
„Mulți profesori vor ca elevii să își exerseze temele în timpul pauzelor”, spune el.
Dar Wu a convins școala primară a fiului său să mărească timpul petrecut în aer liber. El a selectat, de asemenea, o școală de control. Un an mai târziu, școala fiului său avea jumătate din numărul de cazuri noi de miopie față de cealaltă școală. „Am văzut rezultatele – au fost foarte reușite”, spune Wu.
El a făcut mai multe cercetări, la mai multe școli, și în cele din urmă a convins Ministerul Educației din Taiwan să încurajeze toate școlile primare să trimită elevii în aer liber cel puțin 2 ore pe zi, în fiecare zi. Programul a fost lansat în septembrie 2010. Și, după decenii de tendință de creștere, rata miopiei în rândul elevilor din școlile primare din Taiwan a început să scadă – de la un maxim istoric de 50% în 2011 până la 45,1% în 2015. Este o realizare majoră, spune Ian Morgan.
„Cu siguranță, cei care au condus acest domeniu sunt oamenii din Taiwan”, spune Morgan.
Pentru a obține această protecție a vederii, copiii ar trebui să petreacă cel puțin două ore pe zi în aer liber – în fiecare zi, sugerează cercetările. Și cu cât se intervine mai devreme, cu atât mai bine.
„Pentru mine, este ca și cum ai mânca legume. Trebuie să petreceți timp afară”, spune Ekdawi.
Nici măcar nu contează dacă este soare sau înnorat – sau ce fac copiii. „Poți merge în parc, poți merge cu bicicleta, poți sta și să fii un copac, să îți plimbi câinele. Toate aceste lucruri contează”, spune ea.
Și dacă vă faceți griji cu privire la lăsarea de timp pentru temele pentru acasă, Ekdawi sugerează să îi puneți pe copii să facă și asta afară. Atâta timp cât sunt în aer liber, asta este ceea ce contează.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank