G4Media.ro

„Ținerea nelegală a României în afara Spațiului Schengen afectează clima”, susține asociația…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

„Ținerea nelegală a României în afara Spațiului Schengen afectează clima”, susține asociația condusă de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, care a solicitat formal Consiliului UE să reexamineze decizia privind blocarea aderării

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, condusă de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că „ținerea nelegală a României în afara Spațiului Schengen afectează clima”.

„Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) a solicitat formal Consiliului UE să respecte tratatele și regulile UE și să reexamineze decizia din 08.12.2022 privind blocarea accesului României la Spațiul Schengen, în temeiul Regulamentului Aarhus, având în vedere încălcarea flagrantă a obiectivelor UE privind mediul și clima”, transmite AECCSC într-un comunicat de presă.

„Există zeci de mii de camioane și tiruri care în timpul lungilor așteptări la punctele de trecere a frontierelor interne UE produc emisii de gaze cu efect de seră, fără niciun sens, într-un moment în care Planeta se confruntă cu o criză climatică fără precedent ce generează, printre altele, mari fluxuri de migrație, conform datelor Organizației Națiunilor Unite. Aceste impact asupra climei a fost estimat independent și prudent de KPMG la minim 46 000 t CO2 pe an și a fost recunoscut de Comisia Europeană în ultima sa comunicare privind starea spațiului Schengen”, se mai arată în comunicatul citat.

Cererea de reexaminare depusă de AECCSC conține o analiză juridică a obligațiilor legale care îi revin Consiliului UE, atât în temeiul Tratatului privind Uniunea Europeană si a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (art. 13 TUE și art. 191 TFUE), cât și în temeiul legislației secundare de mediu și climă, care stabilesc obiective de mediu clare, termene limită pentru atingerea acestora și principii fundamentale (de ex.: principiul „precauției și acțiunii preventive”, ”principiul eficientizării costurilor în îndeplinirea obiectivelor de mediu”, ”eficiența energetică înainte de toate” sau principiul „poluatorul plătește”), mai precizează AECCSC.

„Suntem într-o criză climatică fără precedent, iar unii lideri europeni acționează iresponsabil și nelegal. Le cerem oamenilor să își închidă aparatele de aer condiționat sau căldura din case, în timp ce la granițe se produce o poluare pe care pretindem că nu o vedem. Asociația noastră îndeplinește condițiile Regulamentului Aarhus pentru a cere Consiliului UE reexaminarea urgentă a deciziei nelegale din 8 decembrie 2022 de respingere a aderării României la Schengen. Așteptăm un răspuns rapid din partea Consiliului. Ulterior, vom decide în privința acțiunilor viitoare care nu exclud inițierea unui litigiu pe mediu, daca subiectul aderării la Schengen nu va fi repus pe agenda JAI rapid, dreptul românilor de a fi în Schengen va continua să fie încălcat și poluarea nu va fi oprită”, a declarat președintele AECCSC, Răzvan Nicolescu.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, le-a cerut joi europarlamentarilor români ”să fie uniți și dedicați” după ce petiția depusă de asociația sa în Parlamentul European cu privire la Schengen a fost amânată cu o lună.

Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), condusă de Răzvan Nicolescu, şi-a exprimat dezamăgirea şi îngrijorarea cu privire la amânarea, cu cel puţin o lună, a adoptării rezoluţiei Parlamentului European cu privire la petiţia „Abuzurile Austriei la adresa drepturilor românilor de a fi în Spaţiul Schengen”, conform unui comunicat de presă.

Petiţia a fost depusă la începutul lunii ianuarie de către asociaţie în Parlamentul European şi acceptată de către Comisia de Petiţii a acestei instituţii în luna martie.

AECCSC cere tuturor europarlamentarilor români implicaţi în acest subiect „să fie uniţi şi dedicaţi intereselor României”.

„Sunt îngrijorat de această amânare. În plus, am sentimentul că în unele grupuri politice sensul şi obiectivele petiţiei sunt pe cale de a fi deturnate în textul rezoluţiei Parlamentului European. Petiţia noastră civică este despre România, nu despre Bulgaria. Ea este susţinută formal de mii de români şi alţi cetăţeni europeni şi demască abuzurile de natură juridică la care românii au fost supuşi în legătură cu aderarea la Schengen. Cererile de intervenţie la CJUE sunt, de asemenea, clare. E nevoie de unitate. Am speranţa că toţi eurodeputaţii români implicaţi vor acţiona unit şi eficient şi vor pune interesul general deasupra unor obiective politice mărunte. În ceea ce ne priveşte, le vom sta tuturor la dispoziţie pentru ca demersul Parlamentului European de a avea o nouă rezoluţie să fie util, adică diferit de rezoluţiile anterioare care nu au dus la atingerea obiectivului: România în Schengen”, a declarat Răzvan Nicolescu, preşedintele AECCSC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...