Tinerii europeni cer oficial intrarea României și Bulgariei în Schengen. Avertisment asupra consecințelor legate de mobilitate, bunăstare și oportunități
Peste 100 de organizații de tineret din întreaga Europă, printre care și Consiliul Tineretului din România, au adoptat în cadrul Adunării Generale a Forumului European de Tineret (YFJ) desfășurate la Bruxelles, moțiunea “Libertate de mișcare pentru toți: România și Bulgaria în zona Schengen”.
Reprezentanții organizațiilor consideră că lipsa României și Bulgariei din Schengen are mai multe consecințe negative, care se manifestă pe mai multe straturi ale vieții tinerilor, cu o influență pe termen lung asupra bunăstării și oportunităților.
Ei vorbesc în primul rând despre mobilitatea limitată care decurge din decizia de a refuza accesul celor două țări în zona Schengen.
”Continuă să priveze tinerii valoroase educaționale, profesionale și experiențe culturale, și poate avea un semnificativ impact asupra perspectivelor lor viitoare și asupra calității generale de viață (…) Starea actuală a lucrurilor înseamnă că tinerii acestor două țări nu pot avea acces la aceleași drepturi pe care le au alți tineri din alte state membre care sunt deja în spațiul Schengen.
În plus, obstacolele birocratice şi cheltuielile acţionează ca un factor de descurajare a participării tinerilor la inițiativele și programele UE și are un impact negativ privind economiile statelor membre și funcționarea pieței interne a Uniunii Europene” se arată în moțiunea adoptată.
Tinerii mai consideră că blocarea accesului pentru bulgari și români trimite un ”extrem de periculos și negativ mesaj către guverne” și, cel mai important, către cetăţenii ţărilor respective: acela că o ţară poate îndeplini criteriile necesare, dar să fie ignorată și să nu primească proporțional un tratament adecvat.
Un alt risc cu privire la care mai avertizează reprezentanții organizațiilor de tineret ar fi creșterea tendințelor eurosceptice.
Prezentată de Consiliul Tineretului din România (CTR), prin reprezentantul Larisa-Nicoleta Bejan, alături de reprezentanții Consiliilor Naționale de Tineret din Bulgaria (NYF), Lituania (LiJOT) și Portugalia (CNJ), moțiunea cere Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din cadrul Consiliului Uniunii Europene, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen în cele două țări.
De asemenea, apelul se adresează și viitoarelor președinții ale Consiliului Uniunii Europene – Spania, Belgia și Ungaria .
“Consiliul Tineretului din România consideră că participarea activă și conectarea tinerilor români la spațiul european reprezintă un factor crucial pentru dezvoltarea și prosperitatea țării noastre. Sprijinul copleșitor oferit din partea organizațiilor de tineret membre ale Forumului European de Tineret pentru ca România și Bulgaria să fie în spațiul Schengen dovedește că tinerii europeni sunt agenți ai schimbării și pot contribui la menținerea sentimentului de unitate în regiune” a spus Mircea Meriacri, preşedinte CTR.
Potrivit Eurodesk, mai multe cercetări arată că mobilitatea tinerilor are efecte pozitive asupra dezvoltării personale, asupra capacității de angajare, asupra dezvoltării unui sentiment de cetățenie UE, a oportunităților de studiu și asupra toleranței față de diversitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank