G4Media.ro

Tinerii italieni nu au votat extrema dreaptă / Un liceu din Milano,…

Sursa foto: Pixabay

Tinerii italieni nu au votat extrema dreaptă / Un liceu din Milano, ocupat de elevi pentru a protesta împotriva votului de duminică / Directoarea amenință cu scăderea notei la purtare / Analiza votului acordat de tineri, în Italia

Aproximativ 50 de liceeni de la Liceul Manzoni din Milano au rămas peste noapte în sala de sport a instituției pentru a protesta în urma votului de duminică, din peninsulă.

Tinerii au anunțat că protestează astfel împotriva votului care a adus pentru prima dată după al Doilea Război Mondial un guvern de extremă dreapta.

În ultimii ani, Liceul Manzoni a fost întotdeauna cel care a dat tonul, scrie Corriere della Sera. Și așa s-a întâmplat și luni.

După ce au intrat în școală, sute de elevi s-au adunat în sala de sport, unde a organizat o adunare în timpul căreia au fost enumerate motivele acțiunii în forță. Pe pereți a apărut bannerul „Manzoni ocupat”. Băieții au anunțat că vor rămâne peste noapte la școală și vor începe o serie de dezbateri.

„Lecțiile, însă, nu vor fi întotdeauna suspendate”, susține asociația liceenilor, care a publicat și un comunicat.

„Am ocupat școala pentru a vorbi și a ne confrunta cu situația în care se află viețile noastre: crizele și dezastrele climatice sunt acum la ordinea zilei, se încearcă încet-încet să ne obișnuiască cu munca precară, exploatată și mortală și, ca și cum asta nu ar fi de ajuns, ne pregătim să intrăm într-o fază politică periculoasă și represivă, având în vedere ultimele rezultate electorale.

Am ocupat un spațiu în încercarea de a arăta că nu numai că este posibil ca tinerii să decidă în mod autonom să își ocupe propriul spațiu, dar și că este și corect și trebuie să devină o practică normalizată”, au anunțat ei.

În încheiere, un avertisment pentru Giorgia Meloni, care ar putea deveni prim-ministru:

„Dar vrem să o spunem clar, lui Meloni, lui Confindustria, celor care ne reprimă: nu mai suntem dispuși să ne retragem, să ne prefacem că nu se întâmplă nimic și să așteptăm ca voi să schimbați lucrurile. Pentru că, în ciuda tuturor lucrurilor, întotdeauna și în orice caz, școala suntem noi”, au transmis liceeni.

În cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului școlar convocate de urgență după ocupație, directoarea Milena Mammani a anunțat că toți elevii de la Liceul Manzoni care vor dormi în clădire vor primi un „5 la purtare” în primul semestru.

Salvini: Îi înțeleg pe cei care, pe 26 septembrie, caută un motiv bun pentru a se ocupa și a chiuli de la școală timp de două zile

Interesant este că liderul Ligii, Matteo Salvini, un component de bază al extremei dreapta din Italia, a fost elev la Manzoni. Și a reacționat chiar în urma protestul tinerilor.

„Am absolvit acest liceu și am făcut ocupații din cele mai diverse motive. Am făcut proteste, greve. Votul a produs o bulversare mare, imaginați-vă dacă la Manzoni nu s-ar fi produs un protest pentru victoria centrului-dreapta. Aș fi fost îngrijorat dacă nu ar fi fost așa. Dar mă bazez pe ocupanți să mă invite, ca fost <manzontan>, să vorbesc despre școală, viitor și tineri. Dacă centrul-dreapta a câștigat detașat, este pentru că milioane de tineri au votat pentru noi. Îi înțeleg pe cei care, pe 26 septembrie, caută un motiv bun pentru a se ocupa și a chiuli de la școală timp de două zile”, a replicat Salvini.

Cum au votat tinerii din Italia

În ciuda victoriei incontestabile a centrului-dreapta, și în special a partidului condus de Giorgia Meloni, o informație sare în ochi atunci când te uiți la sondajele de la ieșirea de la urne:  preferințele exprimate de tineri răstoarnă podiumul, notează jurnaliștii de la publicația italiană online Open.

Conform datelor statistice, primul partid către care alegătorii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani este Mișcarea 5 Stele, urmat de Pd și pe locul trei FdI. Apoi vin Acțiunea și Italia Viva, Liga și alianța Verzi-Stânga.

Livio Gigliuto, șeful proiectului de cercetare Opinio Italia, care a realizat exit-poll-ul alegerilor de duminică, din Italia, oferă o cheie de interpretare a acestor date.

„Tinerii reprezintă singurul grup de vârstă în care Fratelli d’Italia nu este partidul cel mai votat, în timp ce partidul cel care a primit cele mai multe voturi în rândul tinerilor este Pd, în special în centrele urbane din centrul și nordul Italiei”,  explicat el.

Mișcarea 5 Stele, dimpotrivă, nu numai că este favorita celor sub 34 de ani, dar a reușit să atragă la urne și o parte din tinerii alegători, care de regulă nu votau. Și nu ar fi prima dată.

„În 2018, M5S a fost motivul pentru care abținerea în rândul tinerilor a fost limitată. Anul acesta s-a întâmplat același lucru. Dar există o diferență față de 2018: atunci s-a întâmplat un pic peste tot, anul acesta s-a petrecut mai ales în sud și în insule. Am putea spune că acest lucru a transformat partidul într-un fel de „Liga Sudului””, spune Gigliuto.

Succesul partidului condus de Conte poate fi explicat prin faptul că „M5S a traversat unele instanțe care sunt tipice mai degrabă în sud decât în restul țării: venitul de cetățenie este cu siguranță o măsură care a ajutat tinerii care se aflau în dificultate”, explică analistul.

Dar asta nu e tot: „Conte a folosit bine rețelele de socializare, comunicarea sa a părut să funcționeze foarte bine. Acest lucru ar trebui să încurajeze politicienii să nu renunțe la comunicarea digitală”.

Însă și aici contează să fii natural, să fii tu, chiar dacă ești om politic.

„Partidele și politica ar trebui să fie întotdeauna încurajate să deschidă noi mijloace de comunicare. Apoi, performanța depinde de abilitățile individului: chiar și Berlusconi, de exemplu, a avut succes cu TikTok. Important este însă să folosești platformele într-o manieră conformă cu caracterul tău”, susține Gigliuto.

Cert este că, în acest moment, comunicarea cu noile generații este crucială.

„În ultimii ani, nu este adevărat că tinerii au devenit dezamăgiți de politică. Deconectarea apare în dificultatea partidelor de a găsi o limbă care să le vorbească, un discurs care se aplică și la suburbii. Dar tinerii au opinii clare și clare în ceea ce privește chestiunile politice și sunt gata să se anime pentru aceste chestiuni”, explică analistul italian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. au nevoie de spatii sigure auzi… vor decide ei auzi… ce smiorcaieli stangiste lamentabile. Nu mai tine, hai repede la scoala apoi la munca, daca aveati un job dupa scoala nu mai aveati fantezii marxiste din prea mult timp liber disponibil.

  2. Loazele astea au 18 ani???

  3. Italia o sa moara o data cu bosorogii ei care vor doar sa ii mai savureze cafeluta la crasma din sat, nu conteaza ca nu au produs si nu produc nimic pt tara aia. Sa ne dea cineva domne.

    • Chiar daca nu o sa moara, tinerii acestia vor plati pentru neghiobia parintilor si bunicilor lor…
      Asa cum noi astazi inca platim pentru neghiobia celor care in 1990 au votat Ion Iliescu si FSN (Iliescu, cel care le vindea votantilor lozinci precum „nu ne vindem tara” sau „strainii sunt rai”… la fel cum face in Italia acum Georgia Meloni)
      Sau cum ar plati copiii nostri daca am vota Simion sau Sosoaca.

      Neghiobia costa, dar de platit nu platesc neghiobii, ci copiii lor.

  4. Comportament tip Greta thunberg. Sau, pentru cine își mai amintește de acest personaj, Daniel cohn bendit.

    De fapt toate articolele marcate entr sunt propaganda lacrimogena progresista.

  5. Deci acuma asa e in noua democratie? Daca nu iese cum vreau eu, nu ma supun, fac greva, manifestatii, orice numai sa nu functioneze societatea?

  6. Tinerii, cei din orașe, din centrul și nordul dezvoltat al Italiei nu au votat cu FdI, condus de Georgia Vadima Meloni. Au și italienii AURolacii lor.

  7. Empatia e un concept strain locuitorilor din Gradina Maicii Domnului … Cata ironie :))

  8. Care sunt valorile promovate de Meloni – Dumnezeu, Țara, Familie adica credinta, patriotism, protejarea celulei societatii ! Tinerii din nordul Italiei, cu un bagaj educational si financiar mai bogat decat ceilalti, sunt rupti de aceste valori ,,grație” curentului neo-progresist bagat pe gat de liderii de la Bruxelles. Si asta nu se intampla numai in Italia. Aceeasi situatie este si in România si oriunde in Europa.

  9. Convenabil sau nu, e rezultatul unui vot democratic, al adultilor (aia care ii intretin in scoala, le cumpara haine, telefoane, etc)
    Liceenii din Japonia si Coreea de Sud (tari capitaliste si democrate) liceenii invata pe rupte, inclusiv sa respecte democratia si generatia care ii sprijina sa ajunga la pasitul in viata.
    Rezultatul se vede.