G4Media.ro

Tinerii voluntari, actori principali ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.…

Tinerii voluntari, actori principali ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cum funcționează cel mai mare program de voluntariat din România

Cu badge-urile atârnate la gât la vedere, mereu preocupați și întotdeauna pe fugă, tinerii voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu sunt actori principali ai celui mai mare și longeviv eveniment cultural din România, după cum îl prezintă organizatorii.

Îi vezi peste tot, pe străzile Sibiului, la locurile unde se desfășoară spectacolele, la biroul de presă sau însoțind grupurile de actori. Sunt responsabili, ocupați, iar rolul pe care și l-au asumat este unul extrem de serios: întreg efortul logistic al festivalului se bazează pe ei.

Andrei Giurgiu are 20 de ani și este asistent de coordonator al Programului de voluntariat al FITS. A studiat matematică-informatică la liceu, iar acum este student la Facultatea de Științe a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și de un an face parte dintr-un internship în cadrul companiei Continental.

  • În același timp, îmi plac literatura și teatrul, fapt pentru care încerc să rămân aproape de acest mediu plăcut. În anul 2018 am început să particip împreună cu prietenii mei la voluntariate, așa că am ajuns de asemenea și în marele Program de voluntariat al Sibiului, în care se înscriu toți tinerii, și de atunci am rămas alături de festival și de echipă” spune Andrei.

La început și-a dorit să participe la festival pentru a se distra alături de prietenii săi și pentru a cunoaște o lume cu care nu era deloc familiar, ”un mod timid de a ieși din zona de comfort”. În acel an a intrat în departamentul de Conferințe speciale, expoziții și film.

  • În cele zece zile de festival am participat la conferințe unde vorbeau personalități din diverse domenii, am intrat în acea atmosferă și, fiind plăcut surprins, mi-am dorit să ajut. Într-un fel, de a da mai departe ceea ce mi s-a oferit. Am ajutat la amenajarea spațiilor, am întâmpinat și am oferit suport publicului de la conferințe, am asistat echipa tehnică atunci când aveau nevoie, apoi ajutam alți colegi voluntari.

În perioada 2018-2019 am cunoscut-o pe Andrada, viitoarea coordonatoare, și motivația mea s-a schimbat. De la puștiul care voia să se distreze alături de prietenii săi am ajuns la băiatul care dorește să ajute la pregătirea altor voluntari și la buna desfășurare a festivalului. 

Am putea spune că am trecut printr-o maturizare, reușind să îmi păstrez dorința de a ajuta și de a oferi ceva înapoi. Desigur, și îndatoririle mele s-au schimbat, m-am ocupat de gestionarea datelor voluntarilor, crearea de ecusoane, scrierea diplomelor și tot felul de alte activități” spune Andrei.

Tânărul a continuat să se implice și în anul următor, la ediția din 2019 a festivalului. Își amintește momentul de la finalul festivalului, când la marea adunare a voluntarilor implicați în organizare, a plâns.

Andrei (foto dreapta): ”Eu și un coleg din departament am ajutat ”celula de criză” și am mers să luăm o masă de călcat de la Sala Thalia”.
  • După zece zile epuizante, nopți albe sau prea puțin dormite, pline de situații și probleme de rezolvat, noaptea în care ne-am adunat cu toții și am umplut parcarea teatrului și piața Habermann a fost cel mai important moment. Au început să lanseze artificiile de final, iar eu am început să lansez lacrimile pe care le acumulasem de la atât de mult stres. Știam că toți acei oameni erau voluntari, coordonatori, organizatori sau spectatori, dar pentru acele câteva minute eram cu toții fericiți că am avut parte de un festival de succes. Voluntarii din jurul meu strigau, se îmbrățișau, filmau sau făceau poze, iar eu eram fericit pentru faptul că am putut participa alături de ei și pentru că am reușit să facem o ediție minunată, în care au putut să se distreze și să se simtă bine”.

Printre voluntarii emoționați în mulțimea de oameni adunați sub artificiile de la finalul festivalului era și Flavia Ranf.

Flavia este în clasa a XII-a a unui liceu din Sibiu și este pasionată, la fel ca mulți alți tineri din oraș, de teatru.

  • Cu pasiunea asta în minte, am ajuns la FITS, nu cunoșteam pe nimeni acolo, nu știam despre ce e vorba, dar m-a împins dorința de a mă implica. Așa că m-am înscris, și tare ma bucur că am făcut-o. Am fost voluntară la două ediții ale Festivalului de Teatru, și am susținut de departe festivalul în formatul online al ediției ce avea să fie a treia pentru mine, deși noi ne pregăteam să fim prezenți și anul trecut” spune Flavia.

Prima ediție la care a participat a fost cea din 2018, unde a fost voluntară la departamentul Școli de Teatru, unde a ajutat o echipă de studenți actori din Canada în perioada în care participau la festivalul de la Sibiu.

În 2019, Flavia a fost în echipa Programului de voluntariat, care coordonează activitatea tuturor voluntarilor.

  • Pentru mine ambele departamente au însemnat mult, am terminat fiecare festival fiind mândră de noi toți și cunoscând oameni faini, artiști din toate colțurile lumii, și simțind că orașul nostru e cât se poate de viu. Cel mai frumos, recunosc că a fost să încheiem zilele, de la noi din birou se vedea cerul cum își schimbă culorile, se auzea muzică, oamenii încă fugeau dintr-o parte in alta, dar râdeam din cauza oboselii, eram împreună si reușisem să ducem la sfârșit încă o zi, chiar dacă făceam doar lucrurile astea mici cu care ne ocupam noi” își amintește Flavia.

Programul de voluntariat al festivalului de la Sibiu are ca grup țintă persoanele peste 16 ani, din România, care nu sunt într-un an terminal de studii, interesate să se implice în activitățile de organizare a evenimentelor FITS sau Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu.

Cel mai important program de voluntariat din România

Programul de Voluntariat al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este cel mai important astfel de program din România și unul din cele mai mari din lume. O spun în primul rând cifrele: peste 450 de voluntari au activat în cadrul ediției FITS din 2019.

Potrivit reprezentanților festivalului, aplicanții sunt testați cu 8 luni înainte, iar cei 450 de voluntari selectați beneficiază de pregătire specială pe parcursul acestei perioade, astfel încât competențele dobândite să fie exercitate în cadrul Programului de Voluntariat FITS, pentru ca mai apoi să îi ajute la formarea lor socială și profesională.

În afară de voluntarii români, la succesul festivalului a contribuit un grup internațional format din tineri din Japonia, Bulgaria, Coreea de Sud, China, SUA, Germania, Franța, Indonezia și Republica Moldova.

Festivalul s-a bazat pe voluntari încă de la început

Paul Adam nu își amintește exact cum a ajuns voluntar al festivalului. Era 1998 și sunt 23 de ani de atunci. Își amintește însă senzația unică a celor 10 zile pline, nopțile albe de la Clubul Festivalului când nu erau boxe și artiștii își produceau singuri programul cântând live, dar și șocul cultural al întâlnirii cu o lume cosmopolită, formată din oameni de pe toate continentele. ”Au fost cele mai frumoase 10 zile din viața mea și exact așa mi-au spus și actorii grupului de actori americani din Philadelphia de care m-am ocupat și cu care țin încă legătura” spune Paul.

Directorul Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, aflat la a 28-a ediție, Constantin Chiriac, spune că evenimentul a colaborat mereu cu voluntari.

Constantin Chiriac, director general TNRS și președinte FITS, alături de Emmanuel Demarcy-Mota, director artistic Théâtre de la Ville

Conduc acest festival de la începuturi, l-am dezvoltat și a fost motorul care a adus Sibiului titlul de Capitală Culturală Europeană din 2007. Festivalul a fost fondat în 1993, ca un festival studențesc și pentru profesioniști. În 1994 s-a numit Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Profesionist, după care, în 1995, a devenit Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

În acea perioadă conduceam Casa de Cultură a Studenților din Sibiu și eram actor la Teatrul din Sibiu.

Studenții au fost cei care au ajutat la dezvoltarea acestui festival încă de la începuturi. Astfel, fiecare companie care a venit, fiecare personalitate a fost înconjurată de voluntari, de studenți.

În general, echipele artistice ale Casei de Cultură a Studenților s-au implicat cel mai mult, dar, din 1994, am dezvoltat acest program pentru voluntari, nu numai din Sibiu, ci și din România.

S-a ajuns la cifre extraordinare – câteodată 10.000-15.000 de tineri care voiau să fie voluntari. În scurt timp, doritorii au venit din zeci de țări ale lumii; au fost ani în care solicitările au venit din peste 80 de țări” spune Constantin Chiriac.

Pentru voluntari, organizatorii dezvoltă un training din septembrie până în decembrie.

Într-un an normal, organizatorii festivalului lucrează cu 500-600, până la 1000, de voluntari.

”Avem o dimensiune internațională, cea mai lungă cooperare fiind cea cu japonezii. Am investit și investim în tineri pentru că este principala misiune a TNRS și FITS, a Școlii de Teatru și de Management Cultural pe care am dezvoltat-o la Sibiu. În același timp, este o formulă de a crea noul spectator, de a-l educa.

Practic, Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple care ne arată cum o comunitate s-a schimbat în totalitate prin investiția în cultură.

An de an, numărul spectacolelor, numărul artiștilor, numărul spectatorilor, numărul spațiilor de joc a crescut. La fel, an de an, numărul celor care s-au înscris la programul de voluntariat a crescut.

Avem în această clipă personalități importante împrejurul lumii care lucrează în ambasade, care sunt lideri de opinie, care sunt oameni de afaceri, artiști și care, de-a lungul timpului, au fost voluntari la Sibiu. Este o bătălie și o mândrie să fii voluntar, iar Clubul festivalului, noapte de noapte, arată popularitatea acestui program” declară Constantin Chiriac.

După perioada de înscriere, din septembrie-decembrie, vine perioada de training, când voluntarii sunt selectați după capacitățile pe care le au – limbile străine pe care le cunosc, îndeletnicirile lor, hobby-uri, apoi, în funcție de opțiunile lor, dar și calitățile pe care le au, sunt repartizați în toate sectoarele pe care festivalul le are, pornind de la tehnic până la IT, de la promovare până la ticketing, traduceri, spectacole outdoor etc.

Voluntari internaționali: cum funcționează

Voluntarii însoțesc de la venire și până la plecare fiecare companie ori VIP. Directorul festivalului spune că aceasta este o formulă de a dezvolta în ei responsabilitatea, asumarea, oferindu-le posibilitatea de a vedea construcția unui spectacol, ”modul în care se construiește miracolul, în cadrul unei producții de teatru sau muzică, dans, circ sau pantomimă etc”.

Programul de voluntariat FITS 2019_foto credit Grimm

Festivalul are o echipă de coordonare formată din două persoane, iar în timpul perioadei de training, fiecare responsabil al fiecărei secțiuni are un dialog cu voluntarii.

După ce aceștia sunt împărțiți pe compartimente, sunt preluați și instruiți de fiecare coordonator în parte. Cu o săptămână înainte de începerea FITS, sosesc și voluntarii internaționali.

Mulți dintre ei sunt cazați la familiile voluntarilor sibieni și în acest fel se dezvoltă prietenii care durează ani întregi.

Se face o evaluare apoi, iar acești voluntari rămân la Sibiu aproape o lună, plecarea lor fiind undeva la o săptămână după terminarea FITS.

În anul 2019, am avut un program special împreună cu Théâtre de la Ville, care se numește „18- XXI” și pe care îl finalizăm în acest an, adresat voluntarilor care s-au născut în anul 2000, celor care aparțin noului secol, noului mileniu, și care au devenit majori în 2018 după modelul european și în 2021 după cel american.

Gândim felul în care tinerii, artiștii, spectatorii se implică și își asumă această responsabilitate de cetățeni ai noului secol și noului mileniu.

Vom face, în cadrul festivalului, la Cisnădioara, un moment important cu mai multe televiziuni, alături de conducerea de la Théâtre de la Ville, conducerea TNRS și FITS, și alături de alți parteneri din Italia, Portugalia și Africa, pentru a arăta importanța implicării tinerilor în acest festival, forța lor, ingeniozitatea lor, dar și atașamentul pe care l-au arătat de-a lungul timpului” mai spune Constantin Chiriac.

Parteneriate internaționale dedicate Programului de voluntariat

Organizatorii festivalului de la Sibiu au creat, de-a lungul anilor, o serie de parteneriate internaționale pentru programul de voluntari.

FITS 2007 – prezent: marchează începerea unui parteneriat excepțional și unic încheiat cu EU-Japan Fest Japan Committee, singurul parteneriat care se întinde pe o durată de 11 ani, timp în care structura niponă sprijină participarea a 127 de membrii; EU-Japan Fest Japan Committee este o structură din Tokyo care sprijină relațiile culturale între Japonia și Capitalele Culturale Europene;

FITS 2009 – prezent: parteneriat cu Primăria Takayama, Japonia, a trimis un număr de 17 voluntari locali; pentru ediția aceasta își propun să trimită un număr de 4 voluntari;

FITS 2013 – prezent: parteneriat cu Seoul Performing Arts Festival (SPAF), Coreea de Sud, care a trimis un număr de 7 voluntari; în prezent suntem în curs de semnare parteneriat pentru edițiile 2019 – 2021:

FITS 2017: Beijing Dance Academy, China, parteneriat pentru 3 ediții;

FITS 2018: China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), parteneriat 2018- 2020

FITS 2019: China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), parteneriat 2018- 2020

Matera, Plovdiv, Golway, Novi-Sad, Japonia (Volunteering project) , Beijing Dance Academy (2017-2020), Hong Kong- Open University

FITS 2019: 429 voluntari locali, 19 voluntari naționali, 30 voluntari internaționali

PV realizează astfel o platformă la nivel național și internațional, un canal de dialog, și formează o comunitate consumatoare de cultură. Voluntarii locali sunt foarte activi și prezenți în viața TNRS pe tot parcursul anului, fiind prezenți la toate evenimentele propuse: spectacole, conferințe speciale, recitaluri, lansări de carte, etc.

Despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost conceput ca un organism multifuncţional, al cărui scop principal este utilizarea strategică a resurselor culturale pentru dezvoltarea integrală a comunităţii la nivel local, regional şi naţional, spun organizatorii lui.

Constantin Chiriac consideră că de-a lungul timpului, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu ”a arătat clar cum o comunitate poate fi întărită prin cultură şi cum poate găsi strategii inovatoare şi creatoare, modele şi parteneriate, apte de a integra cultura în mod intim în procesul de constituire sau regenerare al acelei comunităţi”.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este gândit astfel încât să ofere oportunităţi pentru probleme de incluziune şi coeziune socială, educaţie, turism, patrimoniu şi regenerare urbană la toate nivelurile. Evenimentul pune cultura în centrul vieţii oraşului şi caută în ea inspiraţie pentru a conduce comunitatea spre viitor.

În perioada 14-23 iunie 2019, a fost organizata la Sibiu cea de-a 26 ediție a Festivalului Internaţional de Teatru. Au participat peste 3.300 de artiști, în 73 de locații, din peste 73 de ţări, care au adus în fața a 690.000 de spectatori peste 525 de evenimente. Sunt datele impresionante puse la dispoziție de organizatori.

În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, festivalul s-a mutat în mediul online. Ediție organizată în timp record, care a adus online cele mai importante nume ale scenei internaționale

Cifrele rămân însă la fel de impresionante: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est organizat în mediul digital, desfășurat pe parcursul celor zece zile, a avut 217.918 vizitatori unici, din aproximativ 100 de țări, care au înregistrat un număr de 804.328 de vizualizări ale evenimentelor speciale și spectacolelor de teatru, dans, muzică, operă, circ contemporan, outdoor, spectacole pentru copii, difuzate prin canalul Vimeo, pe site-ul FITS și pe pagina de Facebook FITS.

Cele două canale principale de comunicare ale FITS (site și Facebook) au înregistrat un reach de 1.512.243 de persoane.

Organizat în doar 67 de zile, printr-o desfășurare de forțe fără precedent în România, ediția din 2020 a festivalului a oferit publicului un program bogat, cu 138 de spectacole și evenimente speciale.

Au participat nume importante ale scenei internaționale precum Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michèle Noiret, María Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas Nekrošius, Rami Be’er, Amir Kolben, Ariane Mnouchkine și Angela Gheorghiu.

Ediția din acest an festivalului sibian se va desfășura în perioada 20-29 august 2021 și va fi organizată atât online, cât și fizic.

Foto:

Programul de voluntariat FITS 2019; Sursa foto credit Grimm

Constantin Chiriac, director general TNRS și președinte FITS, alături de Emmanuel Demarcy-Mota, director artistic Théâtre de la Ville

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...