G4Media.ro

Ținte de top. Cum reușesc ucrainenii să elimine atât de mulți lideri…

Sursa Foto: Pexels

Ținte de top. Cum reușesc ucrainenii să elimine atât de mulți lideri militari ruși

Rusia a pierdut un număr semnificativ de generali și comandați militari în timpul celor 19 luni de conflict cu Ucraina, “o realizare remarcabilă” a forțelor armate ale guvernului de la Kiev, cred analiștii, afirmând că, prin eliminarea acestora, ucrainenii încearcă să submineze capacitatea armatei ruse de a continua războiul în mod eficient. Cel puțin 15 generali ruși și sute de ofițeri superiori ar fi fost uciși de ucraineni în timpul confruntărilor declanșate la 24 februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a declanșat invazia nejustificată a Ucrainei.

Misterul unui amiral

Ucraina a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul flotei ruse a Mării Negre într-un atac fără precedent cu rachete britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow asupra cartierului general al marinei din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în urma invaziei din 2014. Atacul a avut loc săptămâna trecută.

“Treizeci și patru de ofițeri au fost uciși, inclusiv comandantul flotei din Marea Neagră. Alți 105 ocupanți au fost răniți. Sediul este ireparabil,” au declarat forțele speciale ucrainene într-un comunicat pe rețelele de socializare.

“Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, amiralul Viktor Sokolov, a murit în urma atacului cu rachete asupra sediului Flotei, alături de alți 34 de ofițeri. Alți 105 au fost răniți. Clădirea nu este potrivită pentru restaurare,” a scris și Anton Gherașcenko, consilier al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.

Sokolov a fost numit în funcție la jumătatea lui iulie 2022, la doar câteva luni după ce Ucraina a scufundat cu succes Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie anul trecut.

La doar o zi însă după anunțul făcut de Ucraina, comandantul Flotei ruse a Mării Negre a apărut în imagini distribuite de Ministerul rus al Apărării. Amiralul Sokolov a fost prezentat în uniformă militară participând prin legătură video la o reuniune care a avut loc marți și care a fost prezidată de ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Miercuri dimineață, un post de televiziune administrat de Ministerul rus al Apărării a difuzat un interviu cu Sokolov – a doua înregistrare video care apare cu acesta în 24 de ore. De data aceasta, amiralul Sokolov vorbește în înregistrare – spunând că flota din Marea Neagră operează eficient, fără însă să facă nicio referire la atacul de vinerea trecută asupra cartierului său general din Sevastopol.

Analiștii au afirmat că, dacă filmarea este într-adevăr nouă – deoarece ea nu poate fi datată din surse independente – ar contrazice afirmația anterioară a Ucrainei potrivit căreia amiralul Sokoloov a fost ucis în atacul cu rachete din 22 septembrie.

Ca răspuns la primul videoclip publicat de autoritățile rusești, forțele speciale ucrainene au reacționat pe Telegram: “Deoarece rușii au fost forțați de urgență să publice un răspuns cu Sokolov presupus în viață, unitățile noastre clarifică informația.”

La rândul său, grupul de tip think tank Institute for the Study of War a afirmat că rămâne “neclar” dacă comandantul flotei rusești din Marea Neagră a fost sau nu ucis. “ISW nu este pregătit în acest moment să facă o evaluare cu privire la autenticitatea imaginilor filmate de către Ministerul rus al Apărării cu Sokolov sau cu privire la statutul lui Sokolov pe Pământ,” a precizat institutul.

Kremlinul încă nu a confirmat sau infirmat uciderea raportată a lui Sokolov, dar dacă va fi confirmată, aceasta ar marca unul dintre cele mai importante decese în rândul armatei Rusiei în războiul de 19 luni, a scris Newsweek.

Ea nu vine însă deloc ca o surpriză. Loviturile precise ale forțelor ucrainene au eliminat, în cele 19 luni de conflict, figuri cheie din conducerea militară a Rusiei. Publicația a scris că Moscova a pierdut un număr mare de generali și comandanți de top în conflict, printre aceștia putând fi inclus acum și șeful Flotei Ruse de la Marea Neagră. Aceasta, bineînțeles, dacă afirmațiile Kievului se confirmă, amiralul Viktor Sokolov este mort, iar înregistrările cu el difuzate de presa oficială de la Moscova în ultimele zile sunt mai vechi decât recunoaște Kremlinul și decât încearcă să ne convingă oficialii ruși. (Moscova confirmă rar moartea ofițerilor săi superiori.)

“O realizare remarcabilă”

Eforturile ucrainene de a decapita conducerea militară a Rusiei au fost remarcate de experți occidentali. De exemplu, fostul comandant NATO, generalul american James Stavridis, a postat pe X că atacul de la cartierul general al Flotei ruse din Marea Neagră este “o realizare remarcabilă” prin care Ucraina “elimină un lider militar rus foarte important și mulți dintre subalternii săi.”

“Prin eliminarea înalților comandanți militari ruși care oferă de obicei scop, motivație și direcție (forțelor lui Putin), Ucraina încearcă să submineze capacitatea armatei ruse de a continua războiul în mod eficient,” a afirmat și Federico Borsari, bursier al Programului Transatlantic de Apărare și Securitate la Centrul pentru analiza politicilor europene (Center for European Policy Analysis – CEPA).

Aceasta este “parte a unei strategii mai ample de a perturba rețeaua de comandă și control a inamicilor lor, cu scopul final de a degrada semnificativ capacitatea forțelor ruse de a planifica și conduce operațiuni coordonate,” a declarat Borsari.

Viktor Kovalenko, un fost soldat și jurnalist ucrainean, a declarat pentru Newsweek că pentru armata rusă, fiecare pierdere a unui ofițer militar de vârf creează “un haos temporar localizat,” deoarece unitățile lor “nu sunt antrenate și nici măcar nu li se permite să manevreze în mod autonom.”

La rândul lor, fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, a afirmat că atacurile ucrainene care vizează lideri militari de vârf îngreunează în mod semnificativ operațiunile armatei ruse în război.

“De fiecare dată când eliminați un lider superior, probabil că veți afecta o grămadă de oameni din jurul lui, cel puțin în acest mediu, care are un efect cumulativ semnificativ,” a spus Hodges. “(Eliminarea acestuia) încetinește capacitatea rușilor de a reacționa, de a anticipa. Le perturbă planificarea, pentru că acum trebuie să reconstruiască, trebuie să refacă sau să găsească un nou loc.”

Atacarea, de către Ucraina, a unor înalți comandanți militari ruși, precum și atacul asupra sediului Flotei Mării Negre din Crimeea fac parte dintr-o “operațiune mai mare, foarte sofisticată, pe mai multe domenii,” care pune presiune asupra Statului Major al Rusiei, a conducerii ruse și a apărării aeriene a Rusiei, a afirmat Hodges.

“Dacă ar fi eliminați mai mulți comandanți subordonați și personal superior, acest lucru va avea un efect. Aceasta este o mare parte din comanda și controlul, planificarea, capacitatea de coordonare a Flotei Mării Negre, care este deja sub presiune. Și acum tocmai au pierdut o grămadă de oameni cu experiență,” a adăugat Hodges.

“Dacă moartea amiralului Sokolov se confirmă, este demn de remarcat în cel puțin două privințe,” a declarat și Rajan Menon, expert european în apărare din cadrul grupului de reflecție Defense Priorities. “În primul rând, Rusia a pierdut deja un număr semnificativ de ofițeri în acest război și, prin urmare, această ultimă pierdere reprezintă o parte a unei tendințe: rapoartele din presa ucraineană susțin că alți 33 de ofițeri au murit împreună cu el pe 22 septembrie. Este o mare pierdere într-o singură zi.”

“În al doilea rând, și mai important, în zilele dinaintea atacului ucrainean din 22 septembrie asupra Sevastopolului, care l-ar fi ucis pe Sokolov, Ucraina a lansat mai multe atacuri asupra țintelor militare din Crimeea. Aceasta face ca decizia de a concentra atât de mulți ofițeri superiori într-un singur loc pe peninsula respectivă să fie derutantă, chiar dacă întâlnirea dintre ei a fost esențială și urgentă. Nu este ca și cum riscul ar fi fost greu de anticipat,” a spus Menon.

Ținte importante

În iunie, Serviciul rus BBC și postul independent de știri rus MediaZona au raportat că în prima lună a contraofensivei Ucrainei, între 4 iunie și 7 iulie, un general rus, doi colonei și trei locotenenți-coloneli au fost uciși în acțiune. Dar numărul total al ofițerilor superiori ruși uciși în Ucraina este mult mai mare.

Newsweek a listat mai multe ținte militare importante din armata rusă care au fost eliminate recent de către ucraineni. Printre acestea se numără:

Colonelul Andrei Kondrașkin, comandantul unei brigăzi de asalt aerian de elită rusă, mort în timpul contraofensivei forțelor guvernului de la Kiev. Kondrașkin, șeful Brigăzii 31 Aeropurtate, a jucat un rol crucial în asediul Mariupolului de către Rusia în 2022.

Alexander Khodakovski, comandantul batalionului pro-rus Vostok, care luptă pe frontul din Donețk, a sugerat într-o postare Telegram din 17 septembrie că Kondrașkin a fost ucis într-un atac ucraineană în apropierea orașului Bahmut, localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane.

Jurnalistul ucrainean Yurii Butusov a spus că circumstanțele exacte în care a fost ucis Kondrașkin nu sunt încă cunoscute, “dar lichidarea comandantului uneia dintre formațiunile de atac rusești este o realizare serioasă.”

Cu câteva zile mai înainte, think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că Vasili Popov, comandantul Regimentului 247 de asalt aerian de gardă, a fost ucis în lupte într-o locație necunoscută din Ucraina.

Fostul comandant al unității, colonelul Konstantin Zizevski, a fost ucis și el în sudul Ucrainei în primăvara anului 2022.

Între timp, în iulie, un colonel al forțelor armate ale Ucrainei, Anatoli Ștefan, a raportat că comandantul Brigăzii ruse Fantoma, Artur Bogacenko, a fost ucis în Ucraina. ‘Corespondenții militari ruși de primăvară,’ un canal rus de pe Telegram, a raportat, de asemenea, că Bogacenko a fost ucis în confruntări lângă Bahmut.

Potrivit informațiilor, Bogacenko era comandantul Prizrak Brigade (Brigada Fantomă) a Forțelor Armate Ruse. Brigada Fantomă este o miliție separatistă pro-rusă care operează în zona Donbas din Ucraina. Unitatea s-a format în regiunea Lugansk în 2014, când forțele ruse au invadat Ucraina și au anexat ilegal Peninsula Crimeea de la Marea Neagră.

Rapoartele despre moartea lui Bogacenko au venit la scurt timp după ce comandantul rus Evgheni Pisarenko, șeful formațiunii armate cecene cunoscută sub numele de Akhmat, a fost ucis în lupte în regiunea Donbas.

Potrivit informațiilor, cel puțin 15 generali ruși au murit în războiul din Ucraina, unii dintre ei chiar în primele săptămâni de conflict. De exemplu, Alexander Beglov, guvernatorul Sankt-Petersburgului, a confirmat decesul lui Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei 8 Gărzi Combinate din Rusia, pe 16 aprilie 2022.

La rândul lor, oficialii de la Kiev au anunțat că generalul-maior Andrei Suhovetski, generalul aflat în fruntea Diviziei 7 Gărzi Aeropurtate din Rusia și comandantul adjunct al Armatei 41 Armate Combinate, a fost ucis la 28 februarie 2022 și că generalul-maior Andrei Kolesnikov, care comanda cea de-a 29-a Armată Combinată, a fost ucis pe 11 martie 2022, însă circumstanțele morții sale nu au fost date publicității.

Spre deosebire de ceilalți generali, moartea lui Suhovetski a fost raportată în presa rusă, iar președintele Putin a confirmat într-un discurs că un general, pe care nu l-a numit, a murit în Ucraina. Moartea ofițerului a fost raportată inițial în Rusia de un grup de veterani pe platforma de socializare VKontakte.

De asemenea, Ucraina a mai spus că generalul locotenent Yakov Rezantsev, comandantul Armatei 49 Combinate, a murit anul trecut într-un atac în apropierea orașului Herson, în sud.

În martie trecut, oficialii ucrainieni au anunțat că generalul-maior rus Oleg Mityaev, care era comandantul diviziei 150 de puști motorizate, a fost ucis în timpul luptelor intense de la periferia orașului Mariupol, acesta fiind al patrulea general al Moscovei neutralizat de la debutul invaziei armatei Federației Ruse în Ucraina. Potrivit informațiilor, generalul Oleg Mityaev a fost ucis de membri ai batalionului Azov după ce telefonul nesecurizat pe care l-a folosit i-a trădat locația.

Alți doi ofițeri ruși de rang înalt au fost și ei eliminați de forțele ucrainiene în primele zile de conflict. Generalul-maior Vitaly Gerasimov, șeful de stat major al armatei 41 combinate a Rusiei, a fost ucis pe 7 martie în luptele din apropierea orașului estic Harkov. Localitatea, aflată aproape de granița cu Rusia, a fost atacată susținut de forțele ruse.

Armata ucraineană a publicat o înregistrare a ceea ce a spus că sunt doi oficiali ruși din serviciile de securitate FSB care discutau despre moartea lui Gerasimov și se plângeau că rețelele lor de comunicații securizate nu mai funcționează în Ucraina.

Gerasimov a fost implicat în al doilea război cecen, în operațiunea militară rusă din Siria și în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

De ce mor generalii ruși

Într-un material din 2022 în care vorbeam despre modul în care generalii ruși au devenit țintele ucrainenilor în primele săptămâni ale conflictului, am scris că experții militari au oferit mai multe explicații legate de numărul mare de ofițeri superiori ai Rusiei uciși de ucraineni.

Printre altele:

– generalii ruși – aflați sub presiunea formidabilă a conducerii de la Moscova, exasperată de lentoarea înaintării în primele săptămâni de război – s-au aventurat mult prea aproape de linia frontului, încercând să impulsioneze un avans ce bătea pasul pe loc și să-i încurajeze pe soldații demoralizați, însă acest lucru a însemnat că ei au devenit ținte ușoare pentru ucraineni. (https://www.businessinsider.com/russian-generals-killed-after-risking-selves-near-front-officials-2022-3);

– există deficiențe grave în planurile de securitate și protecție personală pentru ofițerii superiori ruși. De asemenea, sistemele lor de comunicație au fost penetrate constant de ucraineni. Rusia a folosit uneori canale deschise de comunicaţii care ar putea oferi indicii despre unde sunt situate anumite ţinte. (https://www.wsj.com/articles/death-of-russian-generals-in-ukraine-expose-vulnerabilities-in-moscows-military-tactics-11647441273)

– structura ierarhiei armatei este rigidă. Armata Rusiei este în mod tradițional extrem de rigidă ierarhic, deloc flexibilă cu ofițeri implicați în activități de zi cu zi. Deși acest lucru începe să se schimbe, situația ar putea explica de ce generalii au simțit nevoia să dirijeze operațiunile de pe front. (Prin comparație, armata americană tinde să țină ofițerii de rang înalt în spatele liniei frontului, lăsând o mare parte din conducerea în situații de luptă ofițerilor juniori și altor gradați care comunică situația urmând lanțul de comandă. Datorită în parte acestei structuri, este rar ca armata SUA să piardă generali în zonele de conflict în care acționează).

Mark Cancian, consilier principal al International Security Program din cadrul CSIS și colonel în retragere al Corpului de Marină, a declarat anul trecut că generalii ruși au o tradiție de a conduce trupele în luptă, încă de pe timpul Uniunii Sovietice și al Armatei Roșii. Dar vulnerabilitatea unei forțe invadatoare îi face pe acești ofițeri mai susceptibili la atac în aer liber, a adăugat el pentru Military.com.

– ucrainienii vânează în mod special comandanții militari ruși. Nu ar fi prima dată în istoria conflictelor militare când se întâmplă acest lucru. Surprinzătoare pentru analiști este doar eficiența ucrainienilor în aceste atacuriu.

– eliminarea ofițerilor ruși întărește moralul ucrainienilor. Având în vedere că armata Ucrainei este depășită numeric, decizia Kievului de a vâna generali și ofițeri superiori ruși ar putea fi o parte importantă a războiului informațional.

Neutralizarea ofițerilor ruși are darul nu doar de a scădea și mai mult moralul armatei invadatoare. Acest lucru crește și determinarea și încrederea apărătorilor ucrainieni, fiind și un boost pentru moralul civililor din țara atacată.

Surse: Newsweek, BBC, Business Insider, Wall Street Journal, Military.com, X

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Problema in armata rusa este ca fiecare comandant are un inlocuitor. Adica,daca moare cineva locul nu ramane vacant.

  2. Armata lui Papuc cucerea Kievul în 3 zile..acum cad capetele mari ..cu cât mai multe cu atât mai bine.