Țintele PNRR în domeniul digitalizării constituie tema unor replici acide pe Facebook între noul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja și fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Subiectul disputei este modul cum au fost stabilite aceste ținte, despre care Burduja spune că sunt fie termene prea strânse, fie prea largi pentru implementare, pe când Cristian Ghinea consideră că este o scuză pentru lipsa de acțiune a miniștrilor PNL. Schimbul de replici a avut loc pe pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea și a strâns peste 200 de comentarii.
Sebastian Burduja, a declarat, joi seară, referindu-se la PNRR că unele ţinte asumate sunt greu de atins şi că cei care au gândit acest Plan vor trebui să dea unele explicaţii, la un moment dat. (declarațiile detaliate, aici)
Cristian Ghinea, cel care a coordonat elaborarea PNRR ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în 2021, a reacționat pe Facebook: „PNRR nu era programat să înceapă când ești tu numit ministru, trebuia început de mult. Proiectul de cloud trebuia să fie gata”. Postarea integrală, aici.
Burduja a intervenit cu comentarii la postarea lui Ghinea, cu detalii:
„Cristian Ghinea, las aici doua ținte, ca sa înțeleagă toată lumea. Pozele sunt de pe site-ul citat, chiar e util:
1. T1 2022 – termen limita pentru finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental.
2. T2 2022 – termen limita pentru semnarea contractului de implementare a investiției pe baza procedurii de ofertare pentru implementarea investiției. Evident, in baza analizei de opțiuni care trebuia terminată pana la final de T1 2022.
Deci o procedura de achiziții de aproape 400 milioane EUR ar trebui terminată (contract atribuit și semnat, cu tot cu contestații, probabil) între 1 aprilie și 1 iulie 2022. Trei luni. Really? După ce reguli și termene și in ce realitate paralelă?
PS Pe migrare termenele sunt, pe de alta parte, prea lungi. O spun experții internaționali care au făcut proiecte similare in alte tari, inclusiv in Republica Moldova.
PPS PNRR a însemnat un efort mare, dar asta nu înseamnă ca e perfect, iar a greși e omenește. Planul nu e meritul unui singur om, cum nici scăpările lui nu pot fi imputate unui singur autor. Dar trebuie recunoscute, daca vrem cu adevarat sa găsim soluții. Hai, curaj.”, a scris Burduja.
Comentariul a primit și răspunsul lui Cristian Ghinea, la aceeași postare: „Sebastian Burduja da, 6 luni + 3 luni, 9 luni pentru analiza de optiuni si licitatie e rezonabil. Si erau in succesiune. Eu am facut tot PNRR in 8 luni. Daca PNL nu a fost in stare sa numeasca un ministru acolo ati pierdut timpul. Apoi l-a numit pe Bolos, care e un fel sculer matrițer pe digitalizare, s-au acumulat intârzieri. Plus că nu aveți coloană să le spuneti baieților de la STS si SRI că cloudul nu e jucăria lor. Așa ca șobolănesti puțin politic ca să anunți că eșecul nu va fi al tău. Focus pe livrat. De fapt, ai de terminat astea până la a doua cerere de plată (octombrie pe calendarul anuntat de Valceanu). Abia atunci se blocheaza bani din cauza acestui jalon. Până atunci e doar de obraz.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
23 comentarii