Ținuta lui Bernie Sanders de la inaugurarea lui Biden, criticată într-un articol controversat: Simbolul privilegiului omului alb
O profesoară de liceu din San Francisco a provocat controverse după ce a afirmat că senatorul Bernie Sanders a etalat „privilegiul omului alb” atunci când a participat la inaugurarea președintelui Joe Biden îmbrăcat într-o haină de iarnă și purtând mănuși de lână, moment care a inspirat mii de fotomontaje comice în toată lumea și l-a transformat pe fostul candidat progresist la Casa Albă într-un star pe internet.
Într-un material de opinie publicat de San Francisco Chronicle, Ingrid Seyer-Ochi a scris că mulți oameni fără privilegii „nu ar putea să se îmbrace așa cum a făcut Sanders într-o astfel de ocazie,” ea descriindu-l pe senatorul de Vermont drept „un bărbat alb bogat, incredibil de bine educat și cu privilegii.”
Materialul scris de Seyer-Ochi a fost criticat intens de internauți revoltați de „absurdul” opinei sale.
În timpul ceremoniei de învestitură a președintelui Joe Biden la Washington, în urmă cu două săptămâni, senatorul Sanders a fost imortalizat de fotograful AFP Brendan Smialowski în timp ce stătea singur, cu braţele încrucişate, îmbrăcat cu o haină groasă de iarnă. Momentul a inspirat mii de fotomontaje comice în toată lumea și l-a transformat pe Sanders într-o vedetă pe internet.
Atracția principală a reprezentat-o însă perechea de mănuși purtată de senator – din lână reciclată, căptușită cu material vătuit obținut din sticle de plastic reciclate, primite drept consolare după ce Sanders a pierdut în fața lui Hillary Clinton în alegerile primare ale democraților pentru alegerile prezidențiale din 2016.
Jennifer Ellis, creatoarea mănușilor, știa, prin intermediul unor cunoștințe comune, că lui Bernie Sanders îi plăceau mănușile, așa că i-a dăruit o pereche. Apoi, anul trecut, când Bernie și-a încercat din nou șansa în cursa prezidențială, Ellis a aflat că el a împrumutat mănușile cuiva care avea mâinile înghețate. „Am fost atât de emoționată încât i-am trimis alte 10 perechi,” a declarat femeia.
Senatorul progresist a reușit ulterior să strângă 1,8 milioane de dolari din vânzarea produselor cu celebra fotografie de la inaugurarea lui Biden, pe care a anunțat că îi va dona organizaţiilor caritabile. Tricouri, pulovere şi alte produse au fost puse în vânzare pe site-ul său pe 21 ianuarie şi stocurile s-au epuizat în 30 de minute.
Ținuta lui Bernie la ceremonia din capitala federală americană și atitudinea sa au fost însă criticate vehement de Ingrid Seyer-Ochi în articolul publicat de ziarul din San Francisco, unul dintre cele mai liberale orașe americane. „Senatorul Sanders nu este un răzvrătit supremacist alb. Dar el manifestă privilegiul, privilegiul omului alb, privilegiul masculin și privilegiul de clasă, în moduri pe care elevii mei le-au putea vedea și simți,” a afirmat ea, adăugând că decizia senatorului de a purta mănușile tricotate și haina de iarnă „au fost integrate în discuția sa din clasă despre diversitate și discriminarea în Statele Unite.”
Fostă profesoară la UC Berkeley, Seyer-Ochi a scris că „a fost nedumerită și a clocotit de mânie” în legătură cu atenția acordată atitudinii senatorului Sanders la ceremonia de învestitură, pe care a urmărit-o împreună cu elevii săi. Inițial, în Ziua Inaugurării, Seyer-Ochi a spus că clasa ei a vorbit despre semnificațiile mai profunde ale acelei zilei istorice, inclusiv despre „vulnerabilitatea democrației,” „puterea ritualului” și gen.
„Am vorbit despre gen și despre posibilele semnificații ale ținutei alese de vicepreședinta Kamala Harris, de dr. Jill Biden, de nepoatele lui Biden, Michelle Obama, Amanda Gorman și altele. Ne-am referit la femeile luptătoare care au inspirat aceste femei, la culorile diplomelor lor educaționale și ansamblurile lor monocromatice care reflectă putere pură,” a scris Seyer-Ochi, referindu-se la discuțiile avute cu elevii ei.
„Și acolo, printre toate știrile și fluxurile noastre de pe rețelele de socializare, era Bernie: meme cu Bernie, hanorace Bernie, dragoste nesfârșită pentru Bernie. Am fost nedumerită și am dat în clocot ca individ în timp ce mă străduiam să fiu cea mai bună profesoară posibilă,” a continuat ea. „Nu cunosc mulți oameni săraci, de clasă muncitoare sau femei sau din cei care se luptă pentru a fi luați în serios care ar putea apărea la inaugurarea celui de-al 46-lea președinte îmbrăcați ca Bernie. Cu excepția cazului în care aceiași oameni aveau privilegii. Ceea ce nu au.”
Profesoara l-a descris pe Bernie Sanders drept „un bărbat alb bogat, incredibil de bine educat și cu privilegii, care apare probabil pentru cel mai important ritual al deceniului, într-o jachetă pufoasă și mănuși uriașe… distant nu numai prin regulile de distanțare socială, ci și prin atitudinea și ținuta sa.”
Critici vehemente
Materialul scris de Ingrid Seyer-Ochi a fost criticat vehement de internauți.
„Ugh. SJW sunt atât de lipsiți de umor încât trebuie să ia un meme idiot și amuzant și să-l transforme într-o meta-narațiune despre privilegiul omului alb,” a scris președintele RealClearPolitics, Tom Bevan, referindu-se la social justice warriors (SJW), termenul peiorativ folosit pentru a descris o persoană care are opinii progresiste legate de feminism sau drepturile civile.
„Ce articol stupid și îngrozitor: totul bazat pe modul în care s-a îmbrăcat Bernie. Oricât de prost și de obscen este, (materialul) reprezintă un sector mare și în creștere al gândirii liberale de stânga,” a scris jurnalistul Glenn Greenwald pe Twitter.
„Așteptați, deci Bernie a fost atacat acum pentru că era prea elegant și nu destul de simandicos, totul în timp ce purta exact același palton de iarnă greu de descris??” a scris analista progresistă Krystal Ball într-un mesaj tweet, în timp ce Lisa Langsdorf, de la GoodEye PR, a declarat: „Ingrid Seyer-Ochi, în Vermont aceasta este de fapt ținută vestimentară. Lăsați-i în pace pe Vermont și pe Bernie.”
„Așadar, Bernie reprezintă teribilul privilegiu al celor albi și bogați, deoarece nu purta haine scumpe,” a scris un comentator de pe Twitter.
„Se pare că ai un privilegiu să te îmbraci confortabil și NU ai un privilegiu de a purta haine scumpe de designer, în timp ce mass-media vorbește despre ținute de parcă ar fi un eveniment de covor roșu,” a comentat un alt utilizator de Twitter, în timp ce altul a remarcat: „Singurul ‘privilegiu’ pe care îl văd acum este să poți publica un articol de opinie de rea-credință într-un ziar care îți cere o taxă ca să îl poți citi.”
Acronimele sunt „rasiste”
Sistemul public de educație din San Francisco, din care face parte și Ingrid Seyer-Ochi, a fost criticat constant pentru ceea ce muți consideră a fi „absurdul” deciziilor sale progresiste.
De exemplu, după ce săptămâna trecută au dat un vot preliminar pentru redenumirea a 44 de școli numite după personaje istorice care au legături cu perioada sclaviei și rasismului – inclusiv numele fostului președinte Abraham Lincoln -, oficialii școlari din San Francisco au provocat din nou controverse.
San Francisco Unified School District a anunțat zilele trecute că renunță la numele departamentului său de artă, „VAPA” (prescurtarea de la „visual and performing arts” sau „arte vizuale și ale spectacolului”), deoarece, susțin oficialii, acronimele sunt „rasiste.”
„Prioritizăm instruirea în domeniul artei antirasiste în activitatea noastră,” a declarat Sam Bass, directorul Departamentului de Arte al Districtului Școlar Unificat din San Francisco, citat de ABC7. „Este un pas foarte simplu pe care îl putem face pentru a fi numiți doar SFUSD Arts Department, pentru ca familiile să înțeleagă mai bine cine suntem.”
Potrivit jurnaliștilor de la ABC7, Bass și-a bazat decizia de a renunța la acronimul VAPA pe o lucrare din 1999 scrisă de Tema Okun și intitulată „White Supremacy Culture.” Autorul a declarat pentru postul local de televiziune: „Cultura noastră perpetuează rasismul atunci când lucrurile continuă să fie scrise într-un anumit mod.”
„Folosirea atât de multor acronime în domeniul educațional tinde adesea să-i înstrăineze pe cei care s-ar putea să nu vorbească engleza ca să înțeleagă acel acronim,” a declarat Sam Bass, citat de Washington Examiner.
London Breed, primărița metropolei californiene, care s-a pronunțat împotriva propunerii de redenumire a 44 de școli publice din San Francisco, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la natura „precipitată” a planului de renunțare la acronime. „Cu siguranță trebuie să avem o conversație robustă despre ceea ce trebuie să facem, dar nu o conversație precipitată,” a afirmat ea, conform Washington Times.
Ea a criticat San Francisco Unified School District pentru că a anunțat propunerea de redenumire a școlilor, fără însă să aibă un plan adecvat pentru readucerea elevilor în sălile de clasă, în contextul pandemiei de COVID-19.
Surse: San Francisco Chronicle, FoxNews, New York Post, ABC7, Washington Examiner, Washington Times, Twitter
Sursa Foto: Facebook/Shaun King
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii