G4Media.ro

Ținutul sălbatic al Munților Țarcu, prezentat în The Guardian. Jurnaliștii scriu despre…

Sursa foto: WWF Romania

Ținutul sălbatic al Munților Țarcu, prezentat în The Guardian. Jurnaliștii scriu despre sălbăticia, frumusețea zonei și despre mămăligă

Jurnaliștii britanici sunt conduși prin locurile sălbatice din Munții Țarcu, județul Caraș-Severin, de către ghidul Georg Messerer și au ajuns în România prin intermediul Much Better Adventures, în parteneriat cu European Safari Company, agenția de turism a Rewilding Europe. Agenția va pune la dispoziția turiștilor din Marea Britanie excursii de patru nopți, în lunile iunie, iulie, august, septembrie 2022, la un preț de 649 lire.

În vizita din Caraș-Severin, jurnaliștii au stat de vorbă cu localnicii și cu reprezentanții WWF România, care, împreună cu Rewilding Europe, dezvoltă în zonă un proiect de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie.

„De la eliberarea inițială a 17 zimbri la Măgura Zimbrilor (Dealul Bizonului), lângă Armeniș, în 2014, numărul a crescut la 100 (cu nou-născuți și nou-veniți din alte părți) – facilitând un ecoturism excelent. Proiectul face parte dintr-o poveste remarcabilă de succes în materie de conservare, susținută de programul LIFE al Uniunii Europene. Acum există aproximativ 7.000 de zimbri pe continent, de la 2.500, acum 10 ani”, arată The Guardian.

În articol este evidențiată frumusețea și sălbăticia locurilor din Banatul Montan. Jurnaliștii au gustat și din bucatele tradiționale, adică din celebra mămăligă.

„Ajungem la timp în campingul nostru pentru prânz – balmoș, o masă tradițională făcută cu brânză de la o fermă din apropiere, topită la ceaun cu ulei, apă și făină de porumb – gătită de Bibi, un vânător local”, povestesc britanicii.

Un alt proiect inedit, asupra căruia cei de la The Guardian și-au îndreptat atenția, este MuMA, căsuța prototip a campusului WeWilder care găzduiește turiști într-un peisaj extraordinar, dintr-o livadă din Armeniș, Munții Tarcu. Un joint-venture al diviziei de inovare WWF România Panda Labs, Flex România și alți colaboratori. Aici au stat de vorbă cu Oana Modoc, coordonatoare proiectului.

Sursa foto: WWF Romania

„Vizităm MuMa, căsuța construită de WeWilder în izolare, nominalizată la un premiu de arhitectură EU Prize for Contemporany Architecture – Mies van der Rohe Award pentru că a ajutat o comunitate locală să facă pași către relații durabile cu natura și noi căi de prosperare din sălbăticia ei. Spațiul cu o cameră de 15 metri pătrați, pe picioare de lemn înălțate, cu o fereastră uriașă, cu vedere la livada în care se află, este complet durabil”, arată jurnaliștii.

Aventura acestora nu s-a încheiat fără să se întâlnească cu Petru, un localnic care le-a dezvăluit tainele pădurii, cu ciobanii din zonă și livezile cu prune din care s-au înfruptat.

Articolul integral îl puteți citi pe în ediția online The Guardian.

Sursa foto: WWF Romania

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Tineti locatia secreta ca daca nu vin ‘BIZONII „din parlament ,guvern si alte agenturi si-o distrug asa cum au distrus atitea dupa ’90!

  2. Vă rugăm înlocuiți exprimarea Dealul Bizonului cu Măgura zimbrilor. Alina – WeWilder