G4Media.ro

Țipetele părinților pot modifica creierul copilului / Cuvintele critice primite în copilărie…

Sursa foto: Pixabay

Țipetele părinților pot modifica creierul copilului / Cuvintele critice primite în copilărie stau la baza unei mari părți din anxietatea, durerea și suferința de mai târziu (experți britanici)

Țipetele părinților remodelează creierul copiilor și îi fac mai predispuși să aibă probleme de sănătate mintală. Abuzul verbal din partea adulților îi poate face pe copii să nu se bucure de plăceri și să vadă lumea ca pe o amenințare, potrivit extraselor dintr-un studiu care va fi prezentat luni parlamentarilor britanici, transmite The Guardian.

„În calitate de copii, noi credem ceea ce ni se spune, încorporând profund cuvintele adulților în înțelegerea noastră despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. Atunci când aceste cuvinte sunt ostile, înjositoare sau umilitoare, ele pot avea consecințe pe tot parcursul vieții”, a declarat profesorul Eamon McCrory, psiholog clinician, director executiv al organizației caritabile pentru sănătate mintală Anna Freud și profesor de neuroștiință a dezvoltării și psihopatologie la University College London (UCL).

„Ele pot modela profund sentimentul nostru de sine și dacă ne simțim iubiți și încrezători în navigarea într-o lume imprevizibilă. Ca psiholog clinician, văd la clienții mei cum mesajele din copilărie – atât negative, cât și pozitive – modelează cine devin”.

„Cuvintele critice primite de adulți în copilărie stau la baza unei mari părți din anxietatea, durerea și suferința lor de mai târziu, chiar dacă au petrecut zeci de ani încercând să demonstreze că acele cuvinte sunt greșite.”

Scanările creierului copiilor pe care McCrory le-a efectuat cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională au arătat că „expunerea susținută la abuzuri, inclusiv la abuzuri verbale, duce la modificări biologice semnificative în structura și funcționarea creierului”, a spus el.

Aceasta poate modifica atât circuitele de „amenințări”, cât și cele de „recompense” din creierul unui copil, care joacă un rol-cheie în a-i ajuta să navigheze în lume și, de asemenea, în construirea și menținerea relațiilor.

„Studiile noastre imagistice arată cum abuzul, inclusiv abuzul verbal, poate modifica creierul unui copil astfel încât lumea să fie percepută ca un loc mai periculos”, a declarat McCrory.

Copiii supuși abuzului verbal pot începe să interpreteze greșit glumele neutre, privirile sau expresiile faciale ca fiind amenințătoare, ceea ce îi poate determina să se retragă din contactul social sau să atace pentru a se proteja, a adăugat el.

McCrory și alți experți de renume vor avertiza deputații și colegii din diferite partide politice că abuzul verbal asupra copiilor de către părinți, profesori și conducători de activități în timpul copilăriei și adolescenței este „răspândit și nediscriminatoriu”, reprezentând „cea mai răspândită formă de maltratare a copiilor”.

Organizația Mondială a Sănătății consideră abuzul emoțional, inclusiv abuzul verbal, drept o formă esențială de maltratare și de violență împotriva copiilor.

Potrivit unui studiu realizat în 2023, doi din cinci copii (41 %) din Regatul Unit sunt supuși abuzului verbal uneori sau în mod regulat.

Întâlnirea cu parlamentarii, organizată de organizația caritabilă Words Matter, face parte dintr-un efort de a „scoate abuzul verbal din umbră și de a-i acorda aceeași atenție ca și altor forme de maltratare”, a declarat profesorul Peter Fonagy , șeful diviziei de psihologie și științe ale limbajului de la UCL.

„Este una dintre cele mai ușor de prevenit cauze ale problemelor de sănătate mintală. Cuvintele dure pot slăbi în mod activ fundația creierului în timpul dezvoltării”, a spus el. „Copiii au nevoie de comunicare amabilă, de susținere din partea adulților. Este vital pentru construirea identității lor și a rezilienței lor emoționale.”

Andrea Danese, profesor de psihiatrie pentru copii și adolescenți la King’s College London, a declarat:

“Cuvintele pot dăuna bunăstării și dezvoltării unui copil și pot lăsa cicatrici psihologice pe viață.

„Un limbaj încurajator poate inspira un copil să învețe, să își revină după eșecuri și să devină un adult complet. Dar a fi subiectul unui abuz verbal poate deforma înțelegerea unui tânăr cu privire la cine este și la rolul său în lume.”

Experți din SUA și Marea Britanie au afirmat anterior că abuzul verbal poate fi la fel de dăunător ca abuzul fizic sau sexual.

Jessica Bondy, fondatoarea organizației Words Matter, i-a îndemnat pe miniștri să acționeze. „Neuroștiința arată clar că abuzul verbal dăunează profund creierului în dezvoltare al copiilor. Dacă guvernul dorește cu adevărat cea mai sănătoasă generație din istorie, abordarea abuzului verbal trebuie să devină o parte esențială a strategiei naționale de sănătate mintală”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.