G4Media.ro

Tiraspol: Depunem eforturi  pentru a nu permite escaladarea situației. Transnistria nu prezintă…

Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP

Tiraspol: Depunem eforturi  pentru a nu permite escaladarea situației. Transnistria nu prezintă pericol pentru Moldova și Ucraina / Premierul Moldovei s-a pronunțat pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria

Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, susține că Transnistria nu prezintă pericol pentru Moldova și Ucraina. „Tiraspolul depune eforturi pentru a nu permite escaladarea situației”, a declarat acesta, transmite Unimedia.

„Noi vedem o anumită agitație atât din partea ucraineană, cât și din cea moldovenească, dar depunem eforturi pentru a nu permite escaladări. Cel mai important este faptul că Transnistria nu prezintă pericol pentru nimeni, nici Ucraina nu amenință pe nimeni”, a adăugat acesta.

Vineri au avut loc negocieri la Tiraspol. Vicepremierul, Oleg Serebrian, a declarat că a informat oficialii din stânga Nistrului despre faptul că legea privind separatismul, care a trezit multe controverse și îngrijorări, nu afectează procesul de negocieri, iar în țări, precum Norvegia, Letonia, inclusiv Rusia, există astfel de legi. „Noi am informat că nu vedem obstacole. Vedem cum va decurge ședința următoare de la Chișinău”, a adăugat Serebrian.

Așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate de la Tiraspol a avertizat Chișinăul, după aprobarea legii separatismului. „Consiliul avertizează conducerea Moldovei că responsabilitatea în cazul unei escaladări sau destabilizări în regiune va fi pe umerii malului drept”, se arată în notă.

Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de la guvernare. Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Tiraspolul a cerut Chișinăului să renunțe la intenția de a „pedepsi prin lege separatismul”. Astfel, autoritățile din stânga Nistrului se arată nemulțumite de proiectul de lege, care prevede pedepse penale pentru acțiunile de separatism în Republica Moldova. Totodată, așa-numitul minister de externe din regiunea transnistreană susține că nota explicativă primită din partea autorităților moldovenești, la acest capitol, nu conține „nici răspunsuri la întrebări și nici o poziție clară, ci doar acuzații”.

Anterior, reprezentanta ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova a criticat proiectul de lege ce prevede pedepse penale pentru separatism. „Adoptarea amendamentelor respective în Codul Penal nu va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol pe fundalul „răcirii” dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și pauza din activitatea în format „5+2”.

Noul prim-ministru al Republicii Moldova s-a pronunțat pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria

Primul ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat necesitatea retragerii din Transnistria a Grupării operative a trupelor rusești. „Republica Moldova este implicată într-un proces care presupune soluționarea exclusiv pașnică a problemei transnistrene. Aceasta înseamnă că Rusia trebuie să-și retragă trupele, să evacueze armamentele și munițiile. Rusia s-a obligat să facă acest lucru, și nu o singură dată.

Trebuie să ne convingem că Rusia își va îndeplini promisiunea. Aceasta și înseamnă demilitarizare”, a declarat Recean astăzi reporterilor. El a adăugat că nu este vorba de restrângerea operațiunii de menținerea păcii care se desfășoară conform a acordului ruso-moldovenesc de la 21 iulie 1992. „Este vorba de gruparea operativă a trupelor rusești – peste 1.500 de militari ruși care se află pe teritoriul Republicii Moldova fără motive legale. Și Rusia a reafirmat în repetate rânduri angajamentele în ceea ce privește retragerea rămășițelor fostei Armate a 14-a”, a declarat Recean.

Referindu-se la tema destabilizării situației în Republica Moldova, primul ministru a spus că există asemenea scenarii, dar organele competente sunt gata pentru provocări. „Am depășit o toamnă destul de agitată, iar organele noaste au făcut față, au acumulat o solidă experiență. Ne-am consolidat eforturile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii care se referă la securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru îl constituie păstrarea păcii și stabilității, inclusiv pe malul stâng al Nistrului. Republica Moldova se pronunță pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean”, a declarat Recean.

Surse: Unimedia/ Interfax/ Rador

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...