Tiraspolul denunță un exercițiu militar comun Republica Moldova-România-SUA: „Provoacă neliniște intensificarea exercițiilor militare cu NATO”
Regimul separatist de la Tiraspol a reacționat după ce, timp de 11 zile, în Republica Moldova s-a desfășurat în exercițiul comun al militarilor moldoveni, români și americani denumit „Scutul de Foc – 2022”, eveniment despre care pretinsul ministrul de Externe transistrean, Vitalie Ignatiev, a spus că nu va aduce normalizarea relațiilor Chișinău-Tiraspol.
„Aceste exerciții militare și faptul că se aud explozii în apropierea zonei de securitate este întotdeauna un lucru negativ. Acest lucru nu poate normaliza situația. Dimpotrivă, acest lucru crează tensiuni care nu sunt necesare. Nu e clar pentru ce să zăngănești din arme mai ales în această realitate geopolitică complicată și tensionată, în condițiile conflictului din Ucraina. Conducerea Republicii Moldova se ocupă și de militarizarea activă a țării, adică se livrează tehnică militară, anumite tipuri de armament. Și, desigur, provoacă neliniște intensificarea exercițiilor militare cu NATO, cu partenerul strategic al Republicii Moldova, România, și cu SUA. Aceste acțiuni nu poartă un caracter pașnic și nu vor duce la normalizarea relațiilor”, a declarat Ignatiev.
În ultimii ani, militarii transnistreni și cei ruși au făcut anual sute de acțiuni și exerciții militare, inclusiv prin trecerea cu blindatele a râului Nistru.
Acțiunile programate în cadrul exercițiului Scutul de Foc – 2022” fost urmărite de ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, general de brigadă Eduard Ohladciuc, șeful Statului Major al Apărării al României, general Daniel Petrescu, comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, general-maior Marvin T. Hunt.
La eveniment au mai participat și atașați militari acreditaţi în Republica Moldova și reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.
„Exercițiile de acest gen sunt un instrument important în procesul de pregătire a trupelor Armatei Naționale. În special, pentru că ne dorim să devenim și mai interoperabili cu partenerii noștri în cadrul misiunilor internaționale de menținere a păcii”, a declarat ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.
„Scutul de Foc- 2022” s-a desfășurat în perioada 12-23 septembrie curent și a avut ca obiectiv perfecționarea abilităților subunităţilor participante și creşterea nivelului de interoperabilitate între armatele ţărilor partenere într-un cadru multinaţional, specific misiunilor de menţinere a păcii.
„Scutul de Foc” face parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru 2022. Exercițiul este organizat anual, începând cu 2015.
Separatiștii nu vor retragerea trupelor ruse care le garantează securitatea și existența
Așa-zisul șef al diplomației transnistrene, Vitalie Ignatiev, s-a mai arătat indignat după ce președintele Maia Sandu a cerut, miercuri, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Partea moldovenească în persoana unei întregi pleiade de președinți și conducători s-a exprimat în repetate rânduri în ultimii ani, și chiar în ultima decadă, împotriva operațiunii pacificatoare, a speculat cu tema depozitelor de muniții de la Cobasna, și așa mai departe”, a declarat acesta.
El a adăugat că „nu există nicio alternativă la operațiunea de menținere a păcii”. Rusia menține din 1992 circa 1.700 de militari ruși împărțiți în „pacificatori” și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna, acolo unde se presupune că ar mai exista circa 20.000 de tone de muniții vechi de pe timpuri sovietice și chiar din Al Doilea Război Mondial ce reprezintă un risc mare de securitate din cauza alterării și vechimii lor.
De altfel „pacificatorii ruși” și GOTR sunt unii și aceeași, singura diferență fiind o rotație a acestor militari o dată la șase luni între cele două sarcini. GOTR se subordonează direct Districtului Militar de Vest al Rusiei cu sediu la Sankt-Petersburg.
Maia Sandu a declarat miercuri că prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru Republica Moldova.
„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a spus Maia Sandu.
Regiunea transnistreană reprezintă circa 11% din teritoriul Republicii Moldova și este condusă militar și politic de facto de la Moscova prin intermediul unui regim separatist obedient.
Foto: Militarii moldoveni , români și americani au participat, între 11-23 septembrie, la exercițiul comun „Scutul de Foc – 2022” din Republica Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii