G4Media.ro

Tiraspolul susține că transnistrenii sunt chemați la protest de organizatori anonimi, dar…

sursa foto: Sergei GAPON / AFP

Tiraspolul susține că transnistrenii sunt chemați la protest de organizatori anonimi, dar arată spre Chișinău / Cum au reacționat autoritățile din Moldova

Autoritățile transnistrene spun că locuitorii regiunii ar fi chemați la un miting, pe 20 iulie, prin mesaje pe rețelele Telegram și Viber pentru a cere eliberarea deținuților politici și creșterea salariilor. Tiraspolul spune că în spatele acestor apeluri s-ar afla Chișinăul, potrivit Rador Radio România.

Autoritățile moldovene nu au comentat deocamdată aceste afirmații ale administrației separatiste din stânga Nistrului. Dar au spus anterior că, dimpotrivă, se așteaptă ca Rusia să încerce să organizeze „crize” la Tiraspol și Comrat pentru a destabiliza R. Moldova.

Mesajele care îndeamnă locuitorii din regiunea transnistreană la proteste au apărut pe canale locale de Viber și Telegram în ultimele câteva săptămâni. În aceste mesaje, oamenii sunt chemați „să iasă în piața principală din orașul sau satul lor” pentru a cere majorarea salariilor, a pensiilor și a compensațiilor la nivelul celor de care beneficiază locuitorii de pe malul drept al Nistrului, dar și eliberarea deținuților politici din regiunea separatistă.

Tiraspolul, care de mai bine de un an prelungește în fiecare lună „codul galben” de amenințare teroristă, susține că nimeni nu a făcut vreo cerere oficială pentru organizarea protestului din 20 iulie.

Așa-numitul minister al securității de stat (MGB) de la Tiraspol a spus într-0 postare pe site-ul său descurajează participarea la vreun protest și că în spatele apelurilor anonime s-ar afla serviciile secrete de la Chișinău, care ar dori să „tulbure ordinea în regiune”.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.

În martie 2024, șeful SIS, Alexandru Musteața, spunea că Rusia va organiza în următorii ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și regiunea transnistreană. Scopul acestor ciocniri ar fi compromiterea referendumului privind aderarea R. Moldova la UE și candidaților pro-europeni de la alegeri, inclusiv la cele europarlamentare din 2025.

Ultima dată când transnistrenii au ieșit să protesteze a fost în ianuarie 2024. Atunci, Tiraspolul a scos mai mulți lucrători din sistemul bugetar la mitinguri împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău. Unul din proteste a durat doar o oră și s-a remarcat prin faptul că MGB-ul transnistrean a reținut doi jurnaliști din Chișinău pentru câteva ore.

Sursa: REL / Rador Radio România 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...