G4Media.ro

Tiraspolul vrea să pedepsească cu 10 ani de închisoare comunicarea de informaţii…

Foto: Sergei GAPON / AFP

Tiraspolul vrea să pedepsească cu 10 ani de închisoare comunicarea de informaţii „clasificate” către „autorităţi străine”. Inclusiv transmiterea datelor personale ar intra sub incidenţa noii iniţiative

Procurorul general de la Tiraspol – o funcţie nerecunoscută de Chişinău – propune ca locuitorii regiunii separatiste transnistrene care divulgă „transfrontalier” informaţii considerate „clasificate”, inclusiv date personale, vor risca amenzi şi chiar pedepse de până la 10 ani de închisoare, a informat luni ONG-ul Promo-LEX, care cere intervenţia autorităţilor Republicii Moldova şi a partenerilor internaţionali, transmite News.ro.

Această măsură intervine într-un context mai larg de intensificare a controlului asupra informaţiilor, similară cu legislaţia adoptată recent în Federaţia Rusă şi amplifică riscurile pentru jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi oricare altă persoană care ar dezvălui informaţii de interes public sau ar colabora cu mass-media din Republica Moldova, subliniază Promo-LEX. În acest fel, autorităţile transnistrene ar dobândi un instrument legal eficient pentru a reduce la tăcere vocile critice şi a împiedica dezvăluirea abuzurilor din regiune.

Conform iniţiativei, transmiterea „transfrontalieră” a datelor personale ar putea fi pedepsită cu amenzi cuprinse între 1.800 şi 2.700 de dolari sau cu închisoare de până la 8 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un „grup organizat”, sancţiunile devin şi mai severe: amenzi între 2.700 şi 3.150 de dolari şi până la 10 ani de detenţie, scrie NewsMaker.

Definiţia vagă a „datelor personale” poate include orice tip de informaţie, de la date de identificare a persoanelor la informaţii sensibile legate de structuri de putere sau paramilitare din regiune. Astfel, iniţiativa pare să protejeze în mod special informaţiile referitoare la liderii regiunii transnistrene şi la activităţile forţelor de securitate, lăsând la libera interpretare a legii orice divulgare ce ar putea compromite regimul autoritar al regiunii, menţionează experţii de la Promo-LEX.

Procurorul Anatoli Gureţki, cunoscut pentru propunerile sale anterioare de restricţionare a drepturilor fundamentale, este şi autorul unei iniţiative din 2022 care prevedea sancţionarea penală a celor care se adresau instanţelor internaţionale pentru protecţia drepturilor omului. De asemenea, el a fost găsit responsabil de încălcarea drepturilor fundamentale în mai multe hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În acest context, Asociaţia Promo-LEX a cerut intervenţia imediată a autorităţilor din Republica Moldova şi a partenerilor internaţionali, solicitând încetarea oricăror acţiuni care subminează drepturile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Printre măsurile propuse se numără informarea mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” (format de negociere pentru soluţionarea conflictului transnistrean care includea Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori şi SUA şi UE ca observatori – n.r.) despre acţiunile represive ale structurilor transnistrene, precum şi condiţionarea ajutoarelor economice şi comerciale pentru regiune de respectarea drepturilor omului.

În acelaşi timp, organizaţia subliniază necesitatea de a crea mecanisme eficiente de monitorizare a abuzurilor din regiune şi de a oferi sprijin informaţional locuitorilor Transnistriei, în scopul protejării drepturilor lor fundamentale.

Chişinăul va cere Tiraspolului să anuleze imediat iniţiativa ilegală de a introduce sancţiuni penale pentru colectarea, stocarea şi transferul de date personale sau informaţii „clasificate” de către cetăţeni, organizaţii şi autorităţi străine, a declarat pentru NewsMaker Biroul pentru politici de reintegrare de la Chişinău. „Prin canalul de dialog existent, la nivelul reprezentanţilor politici în procesul de negociere, va fi trimis un apel către Tiraspol cu solicitarea de a anula imediat această iniţiativă ilegală şi de a asigura respectarea drepturilor omului în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale în vigoare”, a declarat Biroul de Reintegrare pentru publicaţia de la Chişinău.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.