Titluri din presa internațională, după umilirea taberei macroniste: Polarizarea Parlamentului în „trei tabere opuse” creşte riscul unei Franțe „neguvernabile”
Revista presei. A doua zi după al doilea tur al legislativelor, presa internațională se alarmează de instabilitatea politică ce ar putea duce la o contraperformanţă a taberei macroniste. Prezentăm mai jos o selecție de titluri din presa franceză după alegerile de dumincă din Franța, prezentate de G4Media.ro, via agenția de presă Rador.
Courrier International: Teama de o Franță „neguvernabilă”
Dincolo de „umilirea” adusă lui Emmanuel Macron la două luni după alegerea sa, polarizarea Parlamentului în „trei tabere opuse” creşte riscul unei Franțe „neguvernabile”, analizează presa internațională. O perspectivă îngrijorătoare pentru țară și pentru Europa. Prim-ministrul Elisabeth Borne a recunoscut ea însăși acest lucru duminică seară: rezultatele alegerilor legislative creează o „situație fără precedent” care ar putea reprezenta „un risc” pentru Franța. Potrivit numărătorii realizate de ziarul „Le Monde”, tabăra prezidențială a obținut 246 de locuri, foarte departe de majoritatea absolută (289), alianța de stânga Nupes, 142, Adunarea Naţională, 89 și Republicanii – UDI au câştigat 64 de locuri, scrie Courrier International.
Liberation: În străinătate, riscul unei Franţe „neguvernabile” îngrijorează
„Coşmar la Elysée”: formula tronează pe prima pagină a ziarului belgian „Le Soir” luni, a doua zi după alegerile legislative franceze, care l-au arătat pe Emmanuel Macron pierzând cu mult majoritatea absolută în Adunarea Naţională.
„Mai rău decât în cele mai negre coşmaruri pentru Palatul Elysée”, scrie cotidianul, care subliniază progresul istoric al Rassemblement National şi înfrângerea capetelor de afiş ale taberei prezidenţiale, precum ministrul tranziţiei ecologice, Amélie de Montchalin, şi pune înfrângerea coaliţiei Ensemble pe seama „campaniei dezastruoase”. „Franţa a votat şi l-a pedepsit pe Macron”, scrie „Der Spiegel”, în Germania.
În ton cu „Le Soir” care prezice „o Franță neguvernabilă”, multe publicații străine sunt îngrijorate de instabilitatea politică pe care ar putea-o provoca în Hexagon rezultatele alegerilor legislative. „Riscul de neguvernabilitate va creşte odată cu noua fragmentare a Adunării”, apreciază ziarul spaniol „El País”, care se teme de potenţialul „imobilism” al Palatului Elysée. „Agresiunea Rusiei contra Ucrainei cere exact contrariul: un angajament coerent şi fiabil, capabil să gestioneze incertitudinea economică şi măsurile pe care UE va trebui să le ia pentru a găsi o soluţie paşnică”, regretă ziarul.
Cotidianul italian „La Repubblica” estimează că „alerta roşie” a sunat ieri la Bruxelles, în măsura în care „instabilitatea” în Franţa ar fi sinonimă cu „precaritate şi slăbiciune” pentru Uniunea Europeană, scrie Liberation.
La Libre Belgique: Franța într-o zonă de turbulențe politice după alegerile legislative
Emmanuel Macron apare izolat, luni dimineața, în centrul unui peisaj politic răsturnat, cu o Adunare fără majoritate clară, în care tabăra lui regresează brusc atât în favoarea stângii, cât și a extremei drepte, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.
La finalul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative de duminică, candidații macroniști Împreună au câștigat 245 de locuri, în fața coaliției de stânga Nupes și aliații săi (137 de locuri) și a RN, care a realizat un progres istoric (89 de locuri). Noul hemiciclu va avea 37,3% femei, în scădere față de 2017 (39%).
Șeful statului a pierdut în mare măsură majoritatea absolută (stabilită la 289 de locuri din 577) care, timp de cinci ani, votase practic fără discuții toate proiectele sale. El moștenește în locul unei Adunări Naționale unde, în absența unei majorități, vor sta două opoziții puternice, care îi sunt hotărât ostile.
Consecință: la două luni după realegerea lui la Elysée, mandatul președintelui se clatină deja, iar proiectele sale de reformă, inclusiv pensiile, sunt periclitate. Și Franța avansează politic pe un teritoriu necunoscut.
Simboluri ale palmei primite, înfrângerile liderilor macronişti din Adunare, doi intimi ai domnului Macron: președintele Richard Ferrand bătut în fieful său din Finistère și șeful deputaților LREM, Christophe Castaner, în Alpes-de-Haute-Provence. Trei miniștri – Amélie de Montchalin (Tranziția ecologică), Brigitte Bourguignon (Sănătate) și Justine Benin (Marea) – au mușcat și ele praful. „Va fi nevoie de multă imaginație” pentru a guverna, a recunoscut ministrul Economiei, Bruno Le Maire.
ABC: Cutremur politic în Franța: Macron, incapabil să oprească avansul extremismului
Franța deschide o nouă pagină în istoria sa politică extrem de divizată, cu un șef de stat antipatizat și un colaps istoric al forțelor politice tradiționale, înlocuite de o extremă stângă și extremă dreaptă populiste, cu o respingere socială în creștere a instituțiilor. Cu o rată istorică a absenteismului de 54% , turul doi al alegerilor legislative de duminică a dat o victorie fragilă președintelui Republicii: fără o majoritate solidă; fără nicio majoritate alternativă, scrie publicația spaniolă ABC, citată de Rador. (…)
Macron va putea guverna cu negocieri cu geometrie variabilă între coaliția sa și dreapta tradițională, minoritară: președintele va trebui să-și negocieze toate proiectele cu o coaliție care integrează o gamă de sensibilități foarte diverse, de la conservatorismul tradițional la social-democrația roz pal, trecând prin centru, dreapta moderată, liberali și independenți.
Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială (Nupes), o coaliție dominată de La France Insoumise (LFI, extremă stângă populistă), condusă de Jean-Luc Mélenchon , a câștigat 130 de deputați, făcându-şi o intrare spectaculoasă în viața parlamentară. În fosta Adunare Naţională, Nupes nu a existat, iar partidele care o alcătuiesc astăzi aveau doar 72 de deputați. Această intrare excepțională a coaliției de stânga în Adunare va da un curs imprevizibil politicii franceze. Mélenchon nu va fi prim-ministru. Dar el va fi în fruntea unei opoziții de extremă stângă populiste, anti-europene, anti-Alianța Atlantică, ostilă intrării Ucrainei în UE.
LE TEMPS : Rezultatele legislativelor franceze, o palmă pentru Emmanuel Macron
Gata, după luni de campanie, patru tururi electorale, două pentru prezidențiale și două pentru legislative, cunoaștem, în sfârșit, peisajul politic care va fi la conducerea Franței în anii care vin. Și ce putem spune e că Emmanuel Macron, președintele proaspăt reales, este într-o poziție foarte proastă, scrie publicația elvețiană Le Temps, citată de Rador.
Potrivit ultimelor estimări la ora publicării acestui articol, coaliția macronistă Ensemble! va obține circa 224 de mandate din 577, foarte departe de confortabila majoritate din primul mandat, obținut în 2017 (circa 350 de mandate). Noua Uniune populară, ecologistă și socială (Nupes) a lui Jean-Luc Mélenchon ar urma să aibă 149 de deputați la Palatul Bourbon. Socialiștii, ecologiștii, comuniștii și cei din La France insoumise grupați în noua Nupes nu aveau decât vreo 60 de deputați în hemiciclul precedent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu