Titus Corlăţean (PSD): Am fost mandatat să exercit funcţia de preşedinte al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte
Vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean a declarat, marţi, că este desemnat de conducerea Senatului, în urma demisiei lui Teodor Meleşcanu, să exercite atribuţiile de preşedinte al Camerei superioare până la alegerea unui nou preşedinte, transmite Agerpres.
El a explicat că, după publicarea motivării deciziei CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii lui Teodor Meleşcanu în această funcţie, se va declanşa procedura de alegere a preşedintelui Senatului.
„Unul dintre cei patru vicepreşedinţi a fost mandatat de Biroul permanent cel nou creat, prin vot, să exercite funcţia de preşedinte al Senatului, până la momentul alegerii unui nou preşedinte”, a declarat marţi Corlăţean.
El a afirmat că, în mod legitim, funcţia de preşedinte al Senatului, având în vedere configuraţia politică rezultată din alegeri şi majoritatea deţinută, va trebui să aparţină PSD.
„În interiorul grupului sunt mai mulţi colegi senatori care pot îndeplini foarte bine această poziţie. Pentru noi şi pentru mine este în egală măsură importantă armonia în cadrul grupului senatorial şi solidaritatea. Am reuşit să rezistăm într-o perioadă politică dificilă fără să avem pierderi, tensiuni în interiorul grupului. Deci totul trebuie gestionat colegial în interiorul grupului. Grupul va decide care va fi candidatul la preşedinţia Senatului.(…) Deocamdată îndeplinesc aceste atribuţiuni ca vicepreşedinte cu depline puteri. (…) Pentru mine e mai importantă poziţia grupului decât ambiţiile personale”, a menţionat Corlăţean.
Funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută până luni de Teodor Meleşcanu, a fost vacantată.
„Am decis să mă retrag din funcţia de preşedinte al Senatului, deşi nu a fost încă publicată decizia CCR şi motivarea acesteia. Am considerat că la începerea unei noi sesiuni ar trebui să evităm dezbateri politice sau personale pe temea preşedinţiei, pentru a ne putea concentra asupra activităţilor Senatului într-o perioadă relativ complicată. Nu am ce să îmi reproşez, pentru că am fost ales în această funcţie la care am candidat potrivit prevederilor constituţionale şi ale Regulamentului din partea grupului PSD şi am obţinut majoritatea de voturi conform Regulamentului Senatului”, a susţinut Meleşcanu la tribuna Camerei superioare.
El a subliniat că „deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial şi de la data publicării sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
„Din punctul meu de vedere, orice atac inconştient sau presiuni la adresa deciziilor Curţii Constituţionale, indiferent cine le-ar face, afectează grav supremaţia Constituţiei, al cărei garant este chiar CCR. Nu sunt un om care aleargă după funcţii şi vă asigur că voi face tot ceea ce îmi este posibil în calitate de senator pentru a contribui constructiv la lucrările noastre care sunt dedicate adoptării legilor pe care le aşteaptă cetăţenii acestei ţări. (…) Sunt convins că vom putea colabora cu toţi şi pe viitor”, a adăugat Meleşcanu.
Ulterior demisiei, senatorul Titus Corlăţean, care a preluat conducerea lucrărilor plenului de luni în calitate de vicepreşedinte, a supus votului hotărârea de vacantare a funcţiei de preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului.
Proiectul de hotărâre pentru vacantarea funcţiei de preşedinte al Senatului a fost votată în unanimitate (115 voturi).
Demisia lui Meleşcanu vine după ce, pe 22 ianuarie, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituţională alegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Senatului.
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii