G4Media.ro

Titus Corlățeanu blochează numirile celor 12 ambasadori: ”Am aflat din presă despre…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Titus Corlățeanu blochează numirile celor 12 ambasadori: ”Am aflat din presă despre desemnarea lor” / ”Nu accept ca Parlamentul să fie tratat ca o cutie poştală”

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că nu va demara audierile în Comisiile de specialitate în cazul celor 12 ambasadori propuşi, până când nu va exista „o discuţie directă” cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Afacerilor Externe, anunță Agerpres..

El spune că face asta pentru ca, de acum înainte, să fie respectate regulile „cooperării loiale” între instituţii, iar parlamentarii să nu mai afle din presă despre revocarea şi desemnarea unor ambasadori.

„Am aflat, oarecum întâmplător, din presa română, despre decretele semnate de preşedinte pentru rechemarea a zece ambasadori şi despre decretele de desemnare a altor 12 noi ambasadori la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. (…) Nu am fost informat, aşa cum ar trebui să impună o anumită practică instituţională bazată pe curtoazie instituţională şi pe cooperarea loială a instituţiilor, nu am primit o notificare scrisă, o informare din partea Ministerului de Externe, în prealabil informaţiilor ajunse în presă. Nu apreciez această modalitate neinspirată care decurge din modul de gestiune de la nivelul Cabinetului sau Oficiului preşedintelui României care gestionează aceste aspecte şi conexat cu competenţele Ministerului de Externe. Nu cred că aceasta este modalitatea instituţională de cooperare ca membrii Comisiilor parlamentare de politică externă şi, în anumite cazuri, cei ai Comisiilor pentru comunităţile de români din afara ţării, Comisiile parlamentare de specialitate care audiază candidaţii pentru poziţia de ambasador, să afle întâmplător din presă”, a precizat, duminică, Titus Corlăţean, pentru Agerpres.

Citește și: Mișcări de trupe în diplomația română: ambasadori noi în Moldova, Ucraina și la ONU

Potrivit senatorului PSD, „Parlamentul trebuie respectat” în acord cu „competenţele sale” şi e necesară „închiderea acestui tip de funcţionare neinspirată din punct de vedere instituţional”.

„Acesta este motivul pentru care voi solicita, atât la nivelul consilierilor prezidenţiali care se ocupă de relaţiile externe, cât şi al conducerii Ministerului de Externe să vină, la Senat, şi să avem o discuţie pe modul de gestiune instituţională în astfel de situaţii, cu cei doi preşedinţi de Comisii pentru politică externă (de la Senat şi de la Camera Deputaţilor), în primul rând. Nu voi convoca audierea acestor ambasadori până când această discuţie instituţională nu are loc, până nu clarificăm din nou, pentru că au mai fost astfel de episoade, în anii anteriori, pe care am crezut că le-am depăşit printr-un alt tip de cooperare care a funcţionat corect până când, iată, ne lovim din nou de această chestiune prost gestionată şi e necesar să clarificăm şi să închidem acest tip de funcţionare neinspirată din punct de vedere instituţional. După ce vom clarifica aceste aspecte şi stabilim necesitatea respectării regulilor corecte, atunci da, împreună cu doamna Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, vom recurge la paşii procedurali corespunzători, fireşti în astfel de situaţii, vom convoca comisiile pentru audierea candidaţilor de ambasadori”, a explicat Corlăţean.

Titus Corlăţean îşi doreşte ca Parlamentul să fie informat, în prealabil, oficial, instituţional, pentru că nu poate să accepte ca Legislativul „să fie tratat ca o simplă cutie poştală”.

„Până nu clarificăm acest lucru, nu voi face această convocare, cu atât mai mult cu cât nu am primit până la această oră adresele oficiale de la Ministerul Afacerilor Externe de desemnare a noilor ambasadori. Noi nu putem fi puşi, precum o cutie poştală, în faţa unei situaţii în care aflăm din presă, parlamentarii din structurile specializate pentru audierea ambasadorilor află din presă despre desemnarea de noi ambasadori. Aceste Comisii trebuie să acorde avize consultative care pot fi favorabile sau nefavorabile, dacă prestaţia celor propuşi este proastă. Deci avem o competenţă legală foarte bine definită şi, personal, nu pot să înţeleg şi nici nu pot să accept ca Parlamentul să fie tratat ca o simplă cutie poştală, fără să fie informat oficial, instituţional, în prealabil diseminării din presă a acestor informaţii. Deci nu va exista niciun fel de audiere înainte de clarificarea printr-o discuţie foarte directă cu reprezentanţii celor două instituţii în sensul ca de acum înainte, în practică, să fie respectate regulile cooperării loiale între instituţii”, a adăugat Corlăţean.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de rechemare în ţară a zece ambasadori, printre care Ion Jinga, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York.

Tot vineri, mai multe propuneri de ambasadori ai României au fost înaintate de Ministerul Afacerilor Externe, printre care pentru Republica Moldova, Ucraina, ONU.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Avem o țară plină de oameni „puternici”!
    „Titus Corlăţean, a declarat că nu va demara”
    Doar la asta ne pricepem in Coaliția Parlamentara aflată la Putere!
    Fiecare e un mic zeu acolo. Dzeii mmml

  2. Cand prostu’ nu-i băgat în seamă, încearcă să se bage singur.
    Dacă legea spune că ești „cutie poștală” si că n-ai nicio competenta in numirea și revocarea ambasadorilor, exact asta ești și exact asta faci!

    • De rapoartele Curții de Conturi nu-i auzi sa discute. Parlamentul poate comanda rapoarte țintite. Dar vrea?
      Doar scandal!

    • @Rambo si restul, daca ati avea macar un sfert din neuronii si cartile citite de Corlatean probabil ar fi ceva, daca ati mai fi avut si decenta de a verifica ce pregatire are , cu ce se ocupa….ati fi intelea ca probabil vorbeste in cunostinta de cauza. Dar, ca de obicei, mestecati prostii.

  3. N-a belea , psd peste iohanis .

    • Măscăriciul lor , asa ceva ! 😆

  4. PSD-im, PNL-im PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im și PSD-IM , vă fu..em și vă furăm de vă nenorocim.
    Pai nu ,Președintele e dușmanul lor instituțional.
    Pai nu .

  5. O fi PSD ist, dar are dreptate. Atâta timp cât ambasadorii trebuie audiați în Parlament măcar să-i informezi.

    • Eh uite ca nu-i asa ! Tipic psd daca nu sunt si ei consultati bagati in seama nu e bine nimic ..

  6. Urăsc funcția de Președinte al României .
    Pai nu ,2004 ultimul Președinte PSD-IST.

  7. o prosteala procedurile se cunosc

  8. Popey politicianul are nevoie de spanac sa si arate muschii. Unde e Tovarasul care zicea ca nu avem nevoie de Schengen? La raport la crocodil?

  9. Așa este, avizul Parlamentului este consultativ dar ședințele de audiere trebuie sa se desfășoare și pentru asta președintele comisiei de politica externa “trebuie sa găsească timp in programul comisiei” pentru audiere. Ar putea găsi in Iunie 2022!

  10. Parlamentar habarnist!!!
    Ii recomand sa citească Constituția : Art 91, Aliniat 2.

  11. Ciuma roșie e mult mai nimicitoare decât COVID-ul.

  12. lui Bombonel a vorbit. Tulai Doamne, baba si externele!
    De 30 de ani tot ei si odraslele lor, cand vom scapa de capusele astea?

  13. Ăsta-i inconștient dacă se pune cu viitorul șef NATO!!

  14. Aista nu a inființat sectii de votare in strainatate ca să iasă Ponta.

  15. Rezultatele ”eminenței” Corlateanu in materie de externe :
    ”2014 : Manifestatiile din tara si de peste hotare legate de dreptul la vot al romanilor din diaspora au produs un prim efect: ministrul de Externe, Titus Corlatean, si-a dat demisia luni dimineata.
    Premierul Victor Ponta a declarat, la aproape 3 ore de la anuntul facut de Corlatean, ca a trimis catre presedintele Traian Basescu propunerea lui Melescanu, urmand ca seful statului sa stabileasca ora la care noul ministru isi va depune jurmantul.” CARE COMISII ? CARE PARLAMENT PESEDEILOR CARE ?
    În conformitate cu prevederile constituționale (art. 91 alin. 2 din Constituția României) privind numirea reprezentanţilor diplomatici ai României și în baza consultărilor cu Prim-ministrul și cu Ministrul Afacerilor Externe, Președintele României, …. a aprobat următoarele propuneri de numire de ambasadori….
    Posibil ca anumiti ambasadori să fi fost numiti in 2015 de minstrul de externe Corlateanu ?

  16. Nu mai auzisem de mult de individul asta, nu stiam daca mai e în PSD sau s-a privatizat.
    Aplca si el o idee manifestata de mult, se zice ca de Vatican: „daca nu ma lauzi, critica-ma, dar nu ma ignora”.

  17. pai nu-i corlatean ala care cu melescanu se foloseau de ambasadorii psd sa puna bete in roate diasporei la alegeri? acum ii este frica ca servantii lui v-or fi schimbati

  18. In mod clar ar trebui impozitati IT-sti..