Toate atacurile PSD-ALDE la adresa UE după MCV și rezoluție: De la ”pumnul aplicat suveranității”, la ”când Brâncuși făcea statui, ei învățau homosexualitatea” și ”dragă UE, ești o c… satanistă”
Raportul MCV referitor la independența justiției și lupta anticorupție din România precum și rezoluția Parlamentului European privind statul de drept din țara noastră au constituit un prilej pentru reprezentanții coaliției PSD-ALDE să lanseze noi mesaje antieuropene, izolaționiste și naționaliste.
Tonul l-a dat chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, care a încercat să ducă în derizoriu demersul liderilor europeni. El a fost urmat de Viorica Dăncilă, care a spus că ”nu mai putem accepta ca românii să fie certați pentru ceea ce se face peste tot în Europa”, de Paul Stănescu – ”MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranităţii naţionale” sau de Cătălin Rădulescu – ”când, probabil, Brâncuşi făcea statui, ei pe la curţile regale inventau homosexualitatea sau făceau orgii”.
Seria de mesaje virulent antieuropene au culminat cu postarea distribuită pe Facebook de deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea: ”Dragă Uniune Europeană, ești o c… satanistă” (detalii aici).
Reacțiile PSD-ALDE la MCV și rezoluția Parlamentului European:
– Liviu Dragnea: „Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele (…). Vorbesc despre temele mari ale acestei ţări, care au fost, sunt şi vor rămâne, dincolo de orice rapoarte şi MCV-uri, pentru această ţară. Vorbim despre sănătate, de educaţie, de infrastructură, de agricultură, de dezvoltare economică, de venituri mai mari pentru români, de un mediu de afaceri predictibil şi favorabil şi de reforma marilor sisteme. Teme de care noi ne-am ocupat şi am făcut şi personal şi instituţional domnului preşedinte şi public apeluri permanente de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”.
– Mihai Fifor: ”Este greu de înţeles şi este de neacceptat introducerea unor condiţionalităţi pentru România, sub pretextul afectării progreselor în Justiţie, în condiţiile în care MCV a dovedit că şi-a ratat obiectivul pentru care a fost creat (…) România a prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul Justiţiei, precum şi clarificări de fiecare dată când a fost nevoie, în baza principiului cooperării loiale între instituţiile UE şi statele membre. Primeşte în schimb „recomandări” să îşi ignore Constituţia şi noi „ţinte de atins” pentru a fi considerat un stat egal cu celelalte state membre, precum şi o rezoluţie în Parlamentul European care propune o justiţie oarbă la abuzuri. Pot înţelege până la un punct interesul unor grupuri politice de a ieşi în evidenţă, având în vedere apropierea alegerilor europarlamentare, însă nu pot accepta atragerea României şi a cetăţenilor săi într-un astfel de joc politic. România este un stat european şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene.
– Șerban Nicolae: „Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană, în formula actuală, probabil profund marcată de sciatică, cu ghilimele de rigoare, va avea cel mai trist bilanţ după cinci ani, cu Marea Britanie în pragul ieşirii din construcţia europeană, cu România şi Bulgaria încă ţinute într-o poziţie inutilă şi umilitoare şi, din punctul meu de vedere, nelegală şi, practic, cu manifestări ale unor poziţii pur politicianiste care nu fac decât să alimenteze sentimentele anti-UE, ceea ce nu cred că ajută în vreun fel. Este foarte greu de înţeles spre imposibil la ce ar folosi o asemenea rezoluţie. Am căutat să înţeleg de când s-a lansat proiectul”.
– Călin Popescu Tăriceanu: ”Comisia (Comisia Europeană – n.r.) intră într-o zonă politică ce nu este justificată, pentru că raportul este un instrument cu precădere tehnic şi am văzut în ultima perioadă o serie de abordări politice care cred că pun sub semnul întrebării modul în care Comisia lucrează cu statele membre. Deci Comisia nu cred că poate să pună sub semnul întrebării opţiunile statelor membre pe anumite domenii care nu intră în ceea ce s-ar numi logica subsidiarităţii”.
– Florin Iordache: ”Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care niste “experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă (…) De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România.Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia”.
– Viorica Dăncilă (13 noiembrie): ”Nu mai putem accepta ca românii să fie certați pentru ceea ce se face peste tot în Europa sau să li se ceară lucruri pe care nu le face nimeni în Europa (…) Categoric, se vede că este o rezoluţie politică. Este profund incorectă şi în cel puţin câteva puncte nu are temei deloc, iar în altele nici măcar nu se referă la România. În fapt, această rezoluţie este expresia intereselor electorale ale marilor grupuri politice europene – popularii, care sunt majoritari şi social-democraţii (PES, familia politică din care face PSD – n. red.)”.
– Paul Stănescu: „Mi se pare că, prin rezoluţia nedreaptă adoptată ieri şi prin publicarea raportului MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranităţii naţionale în materie de legiferare internă, UE a ridicat din nou un zid între Vestul şi Estul Europei. România şi românii nu merită un asemenea tratament! România este un stat european şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene, nu să fie tratată ca un stat de mâna a doua. Am fost şi suntem deschişi permanent dialogului şi cooperării cu toate forurile UE, am dovedit că suntem un membru loial şi implicat, că apărăm şi respectăm valorile Uniunii Europene şi cred că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal”.
– Eugen Nicolicea: ”În decursul timpului, în rapoartele MCV ni s-au solicitat şi lucruri imposibile, cum ar fi încălcarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale. Reamintesc că în anul 2013, printre alte solicitări imposibile era aceea de a elimina imunitatea foştilor miniştri, de trei rapoarte MCV se solicita această chestiune. După ce le-am explicat că nu se poate face acest lucru pentru că aceasta este prevăzută în mai multe decizii ale CCR, au scos acest lucru din raport şi ne-am trezit cu el băgat din 2017. Şi acum se cer nişte lucruri imposibile sau care au efecte dezastruoase”.
– Tudorel Toader: ”Tind să cred că raportul are iz politic, are multe interese, raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. Vă amintesc un lucru: erau patru recomandări, ulterior din patru au ajuns 12 recomandări, acum s-au mai adăugat opt. Acum vom avea 20 de recomandări. De ce mobile, de ce standard dublu?”.
– Viorica Dăncilă (15 noiembrie): „Sunt dezamăgită de concluziile raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial şi corect al Uniunii Europene. Guvernul a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată atât clarificări, cât şi argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur şi simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale şi să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care regulile se schimbă din mers”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de guvern”.
– Cătălin Rădulescu: ”Raportul MCV era de aşteptat că o să fie aşa, însă, pe de o parte, este nedrept, pe de altă parte, este neloial şi ipocrit faţă de noi, ca parteneri, pentru că nu poţi să pui la nesfârşit tot felul de condiţionalităţi şi condiţii (…) Atâta timp cât în ţările lor, ceilalţi parteneri ai noştri, celelalte ţări europene nu îşi pun aceleaşi condiţii, adică vrei tu Germania să arăţi că noi suntem cei defecţi, fă-ţi şi tu DNA şi ANI la tine în ţară, vrei tu Germania sau Franţa să ne ceri nouă să schimbăm legile cum vreţi voi sau să ne punem procurorii sau să schimbăm anumite persoane, chit că este procuror general, faceţi şi voi în ţara voastră la fel. Atâta timp cât voi, în ţările voastre, vă comportaţi într-un anumit fel, acceptaţi corupţia la cel mai înalt nivel, după care ne daţi nouă lecţii, că suntem români, când leagănul civilizaţiei noastre este mult peste civilizaţia voastră, pentru că aici a fost prima scriere din lume şi multe exemple. Când, probabil, Brâncuşi făcea statui, ei pe la curţile regale inventau homosexualitatea sau făceau orgii, că ştim toţi din istorie asta (…) Eu cred că trebuie făcut acum front comun, toate ţările astea care se simt aşa nedreptăţite, prin aceste decizii, inclusiv Italia, inclusiv Spania, inclusiv Ungaria, Cehia, Polonia şi toţi ceilalţi să facă front comun şi să arate câtorva ţărişoare, că nu le mai pot numi ţări – Germania, Franţa, Olanda, Austria de exemplu – să le arate că majoritatea în comunitatea europeană este inversă, nu patru ţări pot să decidă pentru restul de ţări până la 27, ci invers, celelalte ţări să decidă şi să îşi impună punctul de vedere, pentru că nu se poate la nesfârşit ca patru ţări să hotărască pentru celelalte ţări. Este o lipsă de respect, este o lipsă de credibilitate şi, în primul rând, ei să îşi facă aceleaşi reguli ca la noi”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii