G4Media.ro

Toate fondurile pe care România risca să le piardă, din exercițiul bugetar…

Sursa foto: Corina Crețu / Facebook

Toate fondurile pe care România risca să le piardă, din exercițiul bugetar 2014-2020, vor fi redirecționate către un fond nou creat pentru ajutorarea refugiaților

Eurodeputatul Corina Crețu informează că Uniunea Europeană a propus o acțiune de coeziune pentru refugiații din Europa, măsura constând în redirecționarea fondurilor pe care România risca să le piardă, din exercițiul bugetar 2014-2020,  într-un fond special dedicat ajutorării refugiaților.

„Aproximativ 3 milioane de ucraineni au fugit de invazia rusă pentru a găsi siguranța și liniștea în țările din Uniunea Europeană. Pentru a ajuta statele membre și regiunile să facă față acestui flux mare de refugiați, Comisia Europeană propune crearea mecanismului Acțiune de coeziune pentru refugiații aflați în Europa (CARE)”, a transmis Corina Crețu, subliniind că măsura a fost discutată în cadrul ședinței Comisiei pentru Dezvoltare Regională în care este membră.

Acțiunea de coeziune pentru refugiații din UE include modificări specifice ale cadrului juridic stabilit pentru politica de coeziune din perioada de programare 2014-2020, precum și ale regulamentului privind Fondul european de ajutor pentru cei mai defavorizați (FEAD).

„Consider că această măsură este una extrem de binevenită și importantă, astfel, atât România cât și celelalte țări europene vor putea utiliza la maxim fondurile rămase neutilizate din programele operaționale 2014-2020. Pe scurt, banii pe care Romania i-ar fi pierdut pentru acest exercitiu financiar, intra tot in Romania, pentru a ajuta tara noastra sa facă fata afluxului de refugiați din Ucraina”, a transmis Corina Crețu.

Principiul utilizării pe deplin flexibile între FEDER și FSE este deschis pentru restul fondurilor din perioada de programare 2014-2020 care nu au fost încă absorbite. Acest lucru va permite ca operațiunile care abordează provocările migratorii ca urmare a agresiunii militare a Rusiei să fie finanțate de oricare dintre cele două fonduri, fără a fi necesară efectuarea de transferuri între fonduri.

La fel, este important și faptul că toate cheltuielile pentru astfel de operațiuni vor fi eligibile retroactiv de la data de 24 februarie.

A fost propusă, de asemenea, extinderea ratei excepționale de cofinanțare de 100 % introdusă în cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus la exercițiul contabil în curs, care se încheie la 30 iunie 2022. Astfel, statele membre pot alege să o aplice atât pentru politica de coeziune, cât și pentru programele FEAD.

„Aceste măsuri vor contribui la eliberarea presiunii bugetelor statelor membre ca urmare a impactului economic a războiului din Ucraina, a creșterii prețurilor la energie și a repercursiunilor din urma pandemiei.  Propunerea CARE va permite politicii de coeziune să reacționeze rapid și flexibil la provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană. Se preconizează că această propunere va intra în vigoare luna viitoare”, a transmis Corina Crețu.

 

Sursa foto: Corina Crețu / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. ahahaha ahahaha si cine ziceati ca o sa plateasca borcanele sparte? putin si abramovici? ahahahhahahahahhaha

  2. Pierdem fonduri din cauză că USR nu a făcut bine proiectele !
    Nu a prevazut suficient parandărăt !

    • Bausi prea mult gaz din conducta Yamal, tovarase? Astea-s fonduri pe perioada 2014-2020, USR a fost la putere doar in 2021. Ai naibii sorosisti, cum calatoresc ei in timp sa ingroape tara ma…

    • Asta e noul punctaj?…bine sau rau, nu conteaza, trebuie să se vorbească despre plusereu.. un adevăr și spus, involuntar,…dar nu USR ca partid e vinovat,…au bulit programele 2014-2020, echipa Ghinea-Barna..au negociat acordul de parteneriat, când au fost în guvernul Ciolos, de a fost imposibil să cheltui toti banii…au avut probleme chiar Ong-urile de mediu useriste, …pe zona de infrastructură e varza,…Daca nu venea doamna Crețu cu proiectele fazate, dădeam inapoi toti banii pe proiecte făcute 90%, dar neterminate….useristii nu or fi hoti, dar prosti sunt sigur.

    • Guys, omul este sarcastic …

  3. Cum Colin Powell nu mai este o tinta heuropralamentara se gandeste cum sa puna mana pe banii europeni. Parearea mea e ca UE trebuie să aloce fonduri pentru refugiați prin pprograme bine stabilite. Altfel favorita lui Iliescu a pus deja ochii pe banii ramasi neutilizati din neputinta guvernelor feseniste.
    Poziția Chinei fata de kriminalul de la kremlin trebuie condamnata public !! Personal ma voi abține in a mai cumpara marfuri chinezesti sau servicii culinare. Daca banii din aceste produse înseamna ajutor pentru genocidul din Ucraina , atunci cumparand produse chinezesti ajungem complici ai regimnulu kriminal de la kremlin

    • Lăudabil, dar nerealist.
      Ar trebui să renunți la telefonul mobil. Toate se fabrică în China.
      Și eu evit mărfurile chinezești, dar e posibil parțial.

    • Crezi că dacă înlănțuiești noțiuni fără sens creezi confuzie? Ruie Musia! Puie Mutin!

  4. Poate n-ar strica să ne ocupăm ca lumea de proiecte prin care să accesăm toate acele fonduri. An de an pierdem o parte din acei bani. Chiar nu avem oameni capabili sa faca proiecte, sa ajute România să se dezvolte?

  5. Anul 2020 a trecut de ceva vreme. Aia inca nu au inchis calculele pentru periada 2014-2020? Responsabilii din cauza carora nu se mai primesc acei bani, pentru ca nu au fost in stare sa termine niste lucrari la timp (sau poate au facut-o intentionat pentru ca mai apoi sa primeasca plati de la guvern in locul banilor europeni pentru a putea fura mai usor banii) nu patesc nimic? Ah, am uitat ca la noi hotia si tradarea este aproape legalizata si ca nu mai exista raspundere 🙁