Toate informațiile de care ai nevoie dacă vrei să participi de Centenar la Alba Iulia: Lista principalelor evenimente, mic ghid pentru șoferi și ce proteste se anunță
Între 150.000 și 200.000 de vizitatori sunt așteptați la Alba Iulia în perioada 30 noiembrie-2 decembrie, la sărbătorile dedicate Centenarului României. Dacă mai adăugăm aproximativ 2.000 de soldați aduși pentru paradă, cam 1.500 de jandarmi și polițiști, angajați ai serviciilor secrete și multe alte categorii care se vor afla în oraș ”din obligație”, începem să înțelegem cum arată un coșmar logistic pentru un oraș mic cum este acesta, cu un spațiu destinat evenimentelor relativ limitat.
O singură dată s-a mai confruntat orașul cu o asemenea problemă: acum 100 de ani. Atunci, lucrurile s-au însă rezolvat de la sine. Participanții erau mai puțin pretențioși și s-au mulțumit cu discursurile tribunilor și ale fruntașilor zilei. În program nu au existat nici masa populară, nici concertele și, bineînțeles, nici artificiile. De mâncare și-au adus de acasă, iar de dormit, au făcut-o pe unde au apucat. În plus, oamenii erau mai degrabă uniți, decât divizați de tot felul de interese mărunte.
Acum însă, totul este diferit. Organizatorii trebuie să asigure parcări, fluxuri de intrare și ieșire din zonele așa zis fierbinți, securitatea participanților, toalete, mâncare și băutură, transport public și nu în ultimul rând distracție.
Restricții de circulație: Alba Iulia, oraș pietonal. Orașul Alba Iulia se va închide total pentru traficul rutier începând de la ora 7 dimineața a zilei de 1 decembrie. Accesul va fi permis doar pentru maşinile Poliţiei, ISU, Jandarmeriei, Ambulanţei și ale altor autorități publice.
Polițiștii le-au cerut cetăţenilor care vor merge la Alba Iulia să se informeze din timp în legătură cu zona în care trebuie să ajungă, iar locuitorilor oraşului să-şi limiteze deplasările cu autoturismele personale la situațiile de urgență.
Probleme vor apărea și pe autostrada, cel puțin așa pare că se așteaptă organizatorii. Subcomisarul Ionuţ Dumbravă, le-a solicitat şoferilor care vor circula în perioada respectivă între Sibiu şi Deva să respecte regimul legal de viteză, „să aibă foarte multă răbdare” şi să nu utilizeze banda de urgenţă a autostrăzii în alte condiţii decât cele prevăzute în Codul Rutier.
Traficul auto în Alba Iulia și la intrările în oraș va fi coordonat de 12 patrule auto mobile, organizate pe trei schimburi, care vor interveni la evenimente. Circulația va fi restricționată încă din 30 noiembrie , de la ora 14,00, la intrarea în Alba Iulia și pe anumite străzi din oraș.
Măsuri de ordine publică unice în istoria orașului. Aproximativ 1500 de forțe polițienești vor asigura ”liniștea” evenimentelor dedicate Zilei Naționale, la Alba Iulia. Este vorba în principal de jandarmi și polițiști, dar și membri ai serviciilor secrete – SRI, SPP și alte structuri de securitate. Aceștia vor asigura măsuri de ordine publică fără precedent în istoria orașului, asta și în contextul unor mesaje colectate de autorități din mediul virtual, legate de eventual proteste radicale.
De asemenea, peste 100 de patrule pedestre şi mobile ale Poliţiei vor acţiona la Alba Iulia, urmând ca de 1 Decembrie să fie mobilizaţi în teren 550 de poliţişti din Alba şi 140 din alte judeţe.
Amenințări. Autoritățile se tem în general de ”deranjul” pe care l-ar putea provoca membrii galeriilor de fotbal, de un eventual protest antiguvernamental ad-hoc, de boicotarea defilării jandarmilor în timpul paradei militare și chiar de amenințările unor grupări de extremă dreapta, transmise la adresa gărzilor în uniforme austriece, ale Cetății Vauban.
Pentru a face faţă oricărei situaţii care ar putea apărea în cele trei zile de festivităţi, toate structurile din subordinea MAI, MApN şi cele de sănătate publică vor fi prezente şi vor lucra la intensitate maximă, cu efective mărite. Un spital de ”linia întâi” va fi amenajat la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, situat în imediata apropiere Parcului Unirii.
Cele mai grave amenințări vin dinspre suporterii echipelor de fotbal care au creat un eveniment pe Facebook, cu titlul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, prin care îşi anunţă prezenţa şi la Alba Iulia. O serie de postări foarte dure însoțesc acest eveniment.
- ”În fiecare an, de 1 Decembrie, jandarmii îşi şterg bastoanele mânjite cu sângele cetăţenilor români pe care i-au lovit în timpul anului. (…) Începând cu acest an, s-a terminat distracţia pentru aceste sugative ale bugetului statului. Un buget asigurat de cei pe care ei îi scuipă şi îi abuzează (…) Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliştilor, suporterilor, cetăţenilor acestei ţări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 şi continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 şi protestele recente din Piaţa Victoriei, noi, Revista ULTRA’, anunţăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României” sunt doar câteva dintre mesajele pe care autoritățile le iau în serios.
Ce spun jandarmii. ”S-au analizat toate informaţiile aflate şi pe reţelele de socializare, mă refer la toate acele boicoturi (anunţate pe facebook), vom încerca să relaţionăm cu fiecare în parte. Avem echipe specializate de negociatori, de dialog. Toate măsurile legale care se impun se vor aplica”, a spus şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Alba, colonel Claudiu Giurea.
Ce să faci la Alba Iulia. Lipsa locurilor de parcare, aglomerația și posibilele proteste nu îi pot opri însă pe români să vină la Alba Iulia. Dincolo de mâncarea gratuită și programul destul de rudimentar, în lipsa banilor alocați de Guvern pentru evenimente, este vorba despre ocazia irepetabilă de a participa la Centenar.
Centenarul va fi sărbătorit la Alba Iulia timp de 5 zile, începând de miercuri, 28 noiembrie și terminând cu duminică, 2 decembrie.
Masa populară. – mămăligă cu brânză și friptură. Anii trecuți, la „masa populară” se serveau în jur de 9.000 de porții de fasole cu cârnați sau sarmale. Anul acesta, numărul porțiilor de mâncare va fi de trei ori mai mare: în jur de 36.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură vor fi pregătite pentru cei care ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia.
Programul oficial al Zilei Naționale a României. 2018 – Anul Centenar
Miercuri, 28 noiembrie
Ora 17.00: Vernisajul expoziției „Scriitori români în Primul Război Mondial”- Biblioteca județeană “Lucian Blaga”Alba
Ora 18.00: Vernisajul expoziției „Legiunea română – Portrete de ofițeri și soldați, pe fronturile Primului Război Mondial”- Spațiul expozițional de la Poarta a III-a
Joi, 29 noiembrie
Ora 11.00: Vernisajul expoziţiei „100 de Chipuri ale Unirii din 1918“ – Muzeul „Principia”
Ora 14.00: Ceremonialul „Pământ românesc” – Sala Unirii
Ora 15.00: Vernisajul expoziției „Alba Iulia în imagini de epocă”- Sala Unirii, subsol sud
Ora 16.00: Vernisajul expoziției „File de istorie – Reconstituiri istorice prin obiectivul fotografului”- Centrul de Cultură “Augustin Bena”
Ora 17.30: Vernisajul expoziției „Alba unește România”- Muzeul “Museikon”
Ora 18.00: Vernisajul expoziției „Păpușile lui Prichindel”- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba
Ora 18.00: Ceremonialul de dezvelire a operei “Unitate” – sculptor Marian Sava- Primăria municipiului Alba Iulia
Ora 19.00: Concert Tudor Gheorghe – „Tot ce-i românesc nu piere”: Casa de Cultură a Sindicatelor
Vineri, 30 noiembrie
Ora 9.30: Congresul Spiritualității Românești, deschiderea lucrărilor – Casa de Cultură a Studenților
Ora 10.30: Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu
Ora 11.00: Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Iuliu Maniu
Ora 11.30: “Ursulețul și anotimpurile” – spectacol de teatru pentru copii – scena vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților
Ora 11.30: Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Mihai Viteazul
Ora 12.00: Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
Ora 12.00: Lansare de carte „Roșu adânc de Valea Jiului”, autor Carol Gigi Nicolau – Biblioteca județeană “Lucian Blaga”Alba
Ora 12.15: Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării
Ora 12.30: Depunere de coroane și jerbe de flori – mormintele lui Samoilă Mârza și Ion Arion, Cimitirul Maieri
Ora 13.00: Dezvelire bust Iancu Flondor – Sala Unirii
Ora 14.30: Inaugurare Complex memorial “Glorie Ostașilor Români” – Latura de Sud a Cetății Alba Carolina
Ora 15.30: Lansare volum de artă “Roma bizantină” – Muzeul „Museikon”
Ora 17.00: Dezvelire busturi Thomas Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne – Esplanada Monumentului Unirii
Ora 17.00: Vernisajul expoziției de artă contemporană „Identități multiculturale” – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Ora 17.00: Concerte de jazz, muzică interbelică și café concert – Scena – vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților
Ora 17.30: Salonul Național al Artiștilor Plastici “Alba unește România” – Galeriile de Artă ale municipiului Alba Iulia
Ora 18.00: Concert Voltaj și Voltaj Academy – scena – Piața Cetății
Ora 19.00: Concert Extraordinar “Centenar” – Orchestra Metropolitană București – spectacol de muzică clasică – Casa de Cultură a Sindicatelor
Ora 19.00: Vernisajul expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Ora 20.00: Vernisajul expoziției „File de istorie – Alba Iulia – orașul de jos, Hotel Apulum” – vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților
Sâmbătă, 1 Decembrie
Ora 07.00: Serviciul Religios – Catedrala Ortodoxă a Încoronării
Ora 08.00: Marșul Unirii – Traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii
Ora 10.00: Te Deum – Catedrala Ortodoxă a Încoronării
Ora 10.30: Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii
Ora 10.45: Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun – Sala Unirii
Ora 11.30: Dezvelirea plăcilor omagiale – Sala Unirii
Ora 12.00: Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării
Ora 12.30: Sfințirea Monumentul Unirii – Monumentul Unirii
Ora 13.00: Ceremonialul “Pământ românesc” – Sala Unirii
Ora 13.30: Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cuAnsamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela, prezintă: Iuliana Tudor – Scena – Piața Cetății
Ora 15.00: Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri – Parcul Unirii
Ora 15.30: Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare – Bulevardul „1 Decembrie 1918”
Ora 16.30: Marea Unire a Bucătarilor – Piața Cetății – Cazarma 415, Latura de Sud a Cetății Alba Carolina și Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: „Cânt și suflet românesc” – concert de muzică populară cu:
Orchestra Națională „Lăutarii din Chișinău” și Maestrul Nicolae Botgros, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal, Ansamblul „Jidvei România” dirijat de Stelian Stoica, Ansamblul Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, Grupul instrumental „Codru de România” și interpreții Ionuț Fulea, Laura Lavric, Ana Ilca Mureșan, Alina Pinca, Ilie Medrea și Giulia Medrea, Zinaida Bolboceanu, Mariana Anghel, Ioana Maria Ardelean, Vlăduța Lupău, Ovidiu Homorodean, Mihaela Grec, Ovidiu Olari, Ciprian Roman, Anghelina Timiș, Reta Rus, Cristian Fodor, Mirela Mănescu, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Roxana Reche, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Ancuța Matei Olar, Marinela Baba, Mircea Târziu, Nicolae Flaviu Cristea, Adina Hada, Ina Todoran, Roxana Bădescu, Cătălina Anton, Georgiana Necșa, Alexandra Chira, Bogdan Toma, Elena Nistor, Alexandru Bărăștean, Ioana Breda Morar, Bianca Șușman, Oana Vențel, Cristian Țăran, Florin Boita, Izabela Tomiță, Ionuț Petreacă, Codruța Rodean – Scena – Piața Cetății
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Sud a Cetății Alba Carolina
Ora 17.00: Concerte de jazz, muzică interbelică și café concert – scena – Vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților
Ora 21.00: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! – spectacol de artificii – Piața Cetății – Cazarma 415
Ora 00.00: Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă- Podul Unirii
Duminică, 2 decembrie
Ora 11.00- Gașca Zurli – “Puterea zâmbetului” – spectacol pentru copii – Scena – Piața Cetății
Ora 12.30: Spectacol reconstituire istorică “Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, Esplanada Obeliscului, Monumentul Marii Uniri
Ora 19.00: Concert extraordinar “Lupii lui Calancea vs. Lăutarii lui Botgros”- Scena – Piața Cetății
Ora 20.30: Concert Vama- Scena – Piața Cetății
Unde parchezi. Sunt peste 40 de parcări la dispoziția vizitatorilor, împărțite de autoritățile locale în cinci „zone de impact”, aflate la intrările în municipiu.
Cei care vin la Alba Iulia cu mașina dinspre Cluj-Napoca vor putea parca în 17 zone.
Primele trei parcări sunt amenajate pe DN 1, din zona localității Sântimbru până la sensul giratoriu aflat la intersecția dintre strada Alexandru Ioan Cuza cu șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia:
P1 – Remat Sântimbru (fosta fabrică de cărămizi)
P2 – Galaxy Sântimbru
P3 – Toskana Garten
De asemenea, la intrarea în municipiul Alba Iulia mai sunt amenajate 14 parcări, între sensul giratoriu aflat la intersecția cu șoseaua de centură și podul peste râul Ampoi (strada Alexandru Ioan Cuza):
P4 – Teren privat Macarie (zona sensului giratoriu dinspre Cluj)
P5 – RAR Alba Iulia
P6 – Atlas Expres Logistic
P7 – Rekord SRL
P8 – IPEC – Aurocar
P10 – Almec SRL
P16 – Artera de circulație – stânga – dreapta, strada Alexandru Ioan Cuza, de la Romcan SRL la Ambient SRL
P9 – Inter Transpat SRL
P13 – AFIR – OJFIR Alba
P11 – Vantage Logistic
P15 – Protos SRL
P14 – Fruct Import Export
Cetățenii care vin de 1 Decembrie 2018 dinspre Zlatna (Munții Apuseni) își vor putea lăsa mașinile începând de la intrarea în cartierul albaiulian Micești (strada Zlatnei) până în zona Bazinului Olimpic. Autoritățile pun la dispoziția șoferilor 9 parcări:
P29 – Diakonia
P34 – Grădinița „Lumea Ștrumfilor”
P30 – Giro Trans Service și Vulcanizare
P31 – Ancău Company
P35 – Florida Construct
P33 – Smiling SRL (magazinul de mobilă Dalin)
P32 – Centrul Medical Balneomed
P36 – Carlo SRL (spălătorie auto)
P37 – Oancea (teren privat în spatele magazinului PROFI)
Cei care vin cu autoturismele la Alba Iulia dinspre Sebeș, Sibiu sau Deva, pe DN 1 sau DJ 107 C (Vințu de Jos), vor putea parca în 7 locații.
Astfel, primele 4 parcări sunt amenajate pe DN 1, între Izvorul lui Homoșteanu și giratoriul spre Vințu de Jos:
P24 – Invest SRL
P23 – Romaqua Grup Borsec Lancrăm
P25 – Nelmar Eurofruct
P26 – Ferodisim
O altă parcare este amenajată înainte de podul peste râul Mureș, pe partea stângă, la Hanul dintre Sălcii (P27). Se va putea parca și pe B-dul Regimentul V Vânători (P28), la intrarea în municipiul Alba Iulia, în cartierul Partoș, pe ambele sensuri, de la podul peste râul Mureș până la intersecția semaforizată de la Gară (Bulevardul Ferdinand I). De asemenea, se vor putea lăsa autoturismele și în parcarea Apulum SA (P27-1), situată pe strada Viilor.
Alte șapte parcări sunt amenajate atât pentru cei care vin dinspre Sebeș, Sibiu sau Deva, cât și pentru cei care vin dinspre Cluj, pe DJ 107 (drumul spre Drâmbar), cu acces de pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia și DJ 107.
P18 – Solina Romania (fosta Supremia Grup)
P17 – Tronson Autostrada Sebeș – Turda între km 10+200
P19 – Tobimar SRL (500 de locuri)
P20 – Grădinița Drâmbar
P21-1 – Restaurant Yiamas
P21 – Târg Drâmbar
P22 – DJ 107C, km 0+2+500, de la intersecția cu varianta de ocolire Alba Iulia până la cruce.
Cetățenii care vin la Alba Iulia, de Ziua Națională a României 2018, dinspre Vințu de Jos (Orăștie, Deva), pe noul drum asfaltat Vurpăr – Pâclișa (DJ 107A), vor avea la dispoziție trei parcări:
P38 – Baza sportivă Constructorul Pâclișa
P39 – Cartier Recea
P40 – Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, pe Strada Lalelelor (20 de locuri de parcare)
O parcare specială va fi amenajată pentru cei care ajung cu atelajele (căruţe) de Ziua Națională a României, la Alba Iulia. În zona Bazinului Olimpic vor fi pregătite 40 de locuri pentru vehicule cu tracțiune animală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu