G4Media.ro

Toate sistemele de siguranță care devin obligatorii pe mașinile noi din UE…

Sursa foto: Pixabay / Didgeman

Toate sistemele de siguranță care devin obligatorii pe mașinile noi din UE de la 1 iulie 2024

O dată la câțiva ani, pe lista de sisteme de siguranță obligatorii pentru ca un autovehicul să poată fi omologat și vândut pe teritoriul Uniunii Europene, sunt adăugate noi sisteme pentru sporirea siguranței pasagerilor și a pietonilor.

În podcastul video G4Media „4Auto” realizat de Ionuț Tăpălagă trecem în revistă toate sistemele de siguranță care devin obligatorii pe mașinile noi din UE de la 1 iulie 2024.

Pe lângă cutia neagră și sistemul ISA, despre care am vorbit în episoadele anterioare, vor deveni obligatorii și următoarele sisteme:

1. Interfață care va permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest. Acest sistem va permite montarea ulterioară a unui echipament, care va detecta faptul că șoferul a consumat alcool. În această situație mașina nu va mai porni de pe loc.

2. Sistem de avertizare a neatenției și a stării de oboseală a șoferului. Cu ajutorul unor senzori și/sau camere și prin analizarea comportamentului la volan, sistemul va atenționa șoferul asupra lipsei de atenție sau a oboselii. Acest sistem este deja prezent pe multe autovehicule sub diverse denumiri comerciale.

3. Sistem de avertizare pentru oprirea de urgență. Acest sistem va porni automat luminile de avarie în cazul unei frânări foarte puternice pentru a atenționa ceilalți partipanți la trafic.

4. Sistem de avertizare la mersul înapoi. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu senzori și cameră pentru mersul înapoi.

5. Sistem avansat de frânare de urgență. Cunoscut deja sub denumirea de Autonomous Emergency Braking și de asemenea prezent pe multe mașini, acest sistem acționează automat frânele atunci când detectează o coliziune iminentă.

6. Sistem de menținere a benzii. Acest sistem va atenționa șoferul și va corecta în mod automat traiectoria autovehiculului dacă acesta este pe cale să părăsească în mod accidental banda de mers sau partea carosabilă.

7. Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Odată cu introducerea acestor sisteme, Uniunea Europeană mai face un pas spre îndeplinirea ambițiosului obiectiv de a reduce la jumătate numărul de decese pe șosele până în anul 2030 și zero decese până în anul 2050.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Da, in ritmul asta traficul auto va deveni extrem de sigur cand nimeni nu-si va mai permite o masina din cauza costurilor cu sistemele obligatorii sau neobligatorii.

  2. Si ce facem cu cele vechi? Prea putine mașini noi sunt cumparate. Ar trebui implementate si pe cele vechi.

  3. Este inutil chiar si pentru cele noi cumparate deja daca nu se implementează.

  4. Sistemul ISA va conduce la cateva decese si sa speram ca se va renunta la el cat mai repede. What a load of bs!

    • stai linistit ca daca vrei sa fii bombardier , nu te opreste nimeni