G4Media.ro

Tokuryū, grupurile criminale obscure recrutate online care iau locul yakuza în Japonia

Sursa foto: Pexels / cottonbro studio (ilustrație generică)

Tokuryū, grupurile criminale obscure recrutate online care iau locul yakuza în Japonia

Văzând cum trei bărbați mascați își croiau drum în plină zi într-un magazin de ceasuri de lux din cartierul de lux Ginza din Tokyo, unii spectatori au presupus că asistă la o filmare. Dar jaful din mai 2023 a fost real. A fost efectuat de un grup de adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, recrutați online, și face parte dintr-un nou fenomen infracțional numit tokuryū de către autorități, care crește pe măsură ce clanurile yakuza din Japonia sunt în declin, scrie The Guardian.

Cine sunt tokuryū?

Format din caracterele pentru „anonim” (tokumei) și „fluid” (ryūdo), termenul tokuryū se referă la grupurile ad-hoc formate pentru a comite infracțiuni, în care membrii nu se cunosc adesea între ei sau pe cei care le planifică și le dirijează activitățile. Acestea sunt distincte de yakuza și mai puțin ierarhizate, având de obicei structuri organizaționale laxe deasupra celor care săvârșesc infracțiuni, de la jafuri și fraude până la agresiuni și crime.

Cei mai mulți dintre cei arestați pentru astfel de infracțiuni sunt recrutați online pentru ceea ce se numește yami-baito, sau muncă ocazională dubioasă. Mulți dintre ei spun poliției că au primit amenințări la adresa lor și a familiilor lor pentru a se asigura că vor continua să se supună ordinelor. Unii au spus că au fost recrutați prin intermediul Instagram.

Cei trei tineri suspecți de jaful de la magazinul de ceasuri de lux și șoferul acestora nu aveau antecedente infracționale. În ciuda faptului că au fugit cu 74 de ceasuri în valoare de aproximativ 300 de milioane de yeni (1,55 milioane de lire sterline), toți patru au fost capturați în mai puțin de o oră și toate bunurile furate au fost recuperate.

Unul dintre inculpați, un șomer în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare în septembrie 2023, după ce a pledat vinovat. Alți doi membri, ambii de 19 ani la momentul jafului, au primit aceeași pedeapsă în luna următoare, în timp ce tânărul de 16 ani a fost trimis într-un centru de minori.

Un oficial al poliției din Tokyo a declarat pentru Gendai Media: „În spatele tinerilor nu se afla un grup desemnat de yakuza, ci ceea ce era în principal o rețea de fraudă formată din membri ai unor grupuri de crimă organizată și gangsteri din regiunea Kanto [din jurul orașului Tokyo].”

Cât de mare este problema acestor grupuri?

Potrivit Agenției Naționale de Poliție (ANP), peste 10.000 de persoane arestate între septembrie 2021 și februarie 2023 sunt clasificate ca tokuryū.

Yasuhiro Tsuyuki, șeful NPA, a declarat la scurt timp după condamnarea pentru furt de ceasuri din 2023: „Astfel de jafuri comise pe străzile comerciale aglomerate din centrul orașului, la lumina zilei, au atins un nivel fără precedent. Poliția din întreaga țară trebuie să coopereze pentru a investiga rapid și eficient”.

În prefectura Fukuoka de pe insula sudică Kyushu, poliția a înființat luna trecută o divizie de 100 de membri pentru a combate amenințarea tot mai mare a tokuryū. Prefectura este un fost bastion al yakuza.

Criminalitatea violentă este rară în Japonia, iar un șir de zeci de spargeri în întreaga țară între 2021 și 2023, dintre care una s-a soldat cu moartea unei femei de 90 de ani, a șocat țara.

Se presupune că spargerile au fost orchestrate de un grup japonez care operează din Filipine. Poreclită „Luffy” după un celebru personaj manga folosit de unul dintre liderii săi pe aplicațiile de mesagerie, banda a organizat, de asemenea, escrocherii telefonice și a extorcat oameni de afaceri japonezi care lucrează în Manila.

Mai mult de 30 dintre membrii săi au fost extrădați în Japonia, iar câțiva dintre ei sunt încă reținuți în Filipine. Printre membri se numără foști yakuza. Alte grupuri tokuryū au format alianțe cu gangsterii tradiționali și sunt suspectate că împart profiturile cu aceștia.

De asemenea, au fost descoperite grupuri care operează în Cambodgia, Thailanda și Vietnam, locuri în care se știe că yakuza a făcut afaceri.

Ce s-a întâmplat cu yakuza?

După represiuni continue asupra sindicatelor mafiote yakuza, numărul membrilor acestora a scăzut anul trecut la 20.400, de la un vârf de peste 180.000 în anii 1960, în condițiile în care generațiile mai în vârstă nu au mai reușit să tenteze la fel de ușor tinerii cu promisiuni de bani obținuți ușor.

Legile mai stricte, inclusiv cele care vizează afacerile care au legături cu bandele care odinioară operau aproape fără impunitate, au făcut ca viața de infractor să fie din ce în ce mai neatrăgătoare: membrilor yakuza le este interzis să deschidă conturi bancare, să obțină un card de credit, să încheie polițe de asigurare sau chiar să semneze un contract pentru un telefon mobil.

În urma represiunilor, vârsta medie a membrilor yakuza a crescut constant. „Îmbătrânirea populației Japoniei este un factor, desigur, dar scena yakuza nu mai este o propunere atractivă pentru tinerii bărbați”, a declarat Tomohiko Suzuki, autor și expert în yakuza, pentru The Guardian în 2020. „Ei trebuie să sacrifice foarte mult pentru a duce o viață de gangster, dar pentru randamente din ce în ce mai mici.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...