G4Media.ro

Tomac anunță că PMP a strâns un milion de semnături pentru susținerea…

Tomac anunță că PMP a strâns un milion de semnături pentru susținerea legii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Partidul Mişcarea Populară va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, listele cu peste un milion de semnături adunate de la cetăţenii din întreaga ţară care susţin iniţiativa PMP de revenire la alegerea primarului în două tururi, a anunțat preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac, potrivit Agerpres.

„Vreau să le mulţumesc celor peste un milion de români care au semnat pentru revenirea alegerii primarului în două tururi. Peste 3.000 de membri ai PMP, timp de jumătate de an au promovat această campanie pe care partidul nostru a iniţiat-o, pentru că noi credem că este foarte important ca un subiect precum alegerile locale să nu rămână doar un subiect la discreţia partidelor politice. Am văzut în 2012, în 2016, primari aleşi sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunităţi. Pentru că noi credem că cea mai corectă soluţie pentru români este revenirea la alegerea în două tururi pentru primari, am iniţiat această campanie”, a afirmat Eugen Tomac, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PMP.

Liderul PMP a anunţat că listele cu semnături vor fi depuse la Parlament săptămâna viitoare.

„Vreau să vă amintesc că (…) Legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi, propusă de PMP, a fost adoptată, ce-i drept tacit, în Senat, încă din mai 2016. Acum vom merge cu cele un milion de semnături la Parlament pentru a le cere şi deputaţilor să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi. Sigur că, cunoaştem care sunt opţiunile publice cu privire la alegerea primarului în două tururi, însă faptul că există parlamentari din arcul guvernamental care susţin revenirea la alegerea primarului în două tururi ne face să fim optimişti în ceea ce priveşte demersul pe care PMP l-a iniţiat. (…) Chiar dacă în comisiile de specialitate lucrurile nu au stat atât de grozav tragem speranţă că în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde trebuie să se dea ultimul vot, vom primi un vot de încredere”, a susţinut Tomac.

Liderul PMP a adăugat că, în cazul în care celelalte partide politice parlamentare vor ignora mesajul transmis de peste un milion de români, mesajul acestora nu va rămâne doar în Parlament.

„În cazul în care Parlamentul va trata cu indiferenţă acest mesaj (…) vom transmite acest mesaj politic primit de la peste un milion de cetăţeni preşedintelui României. Preşedintele României are, în baza articolului 90 din Constituţie, această prerogativă, după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-şi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Şi noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes naţional (…) Vom transmite acest mesaj preşedintelui României cu rugămintea de a convoca un referendum pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare pe acest subiect, dacă, trebuie sau nu, să revenim la două tururi”, a spus Tomac.

Pe 11 septembrie, mai multe ONG-uri și asociații civice, alături de partidul lui Dacian Cioloș și de USR, au lansat campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească de modificare a legislației electorale, care vizează revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, vot pe liste deschise pentru alegerile parlamentare și măsuri pentru combaterea fraudelor electorale (detalii aici).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Bun ar fi alegerea primarului după nr. de proiecte propuse pentru comunitatea locală.
    Depunerea candidaturilor sa fie condiționată de Biroul Electoral de depunerea a unui minim de proiectede de dezvoltare locală.
    Astfel:
    – minimum 5 pentru rural.
    -minimum 10 pentru urban.
    Care sa fie punctate după 3 criterii:
    – nr.de locuri noi de munca create /proiect 40 puncte,
    – valoarea investiției, 40 puncte.
    d.c. fonduri europene nerambursabile -35 puncte.
    – avize de legalitate juridic,constructii,mediu,consiliu local existent, samd. – 20 puncte.
    100 puncte obtinute de un candidat ar fi suficiente pentru canditatura decat alegerea in doua tururi.
    Pentru ca la doua tururi:
    – sunt multi pervertiti in manipularea electoratului si care trec usor de acest filtru.
    -se vor juca multi bani negri pentru cumpararea de voturi,
    – societatea va consuma resurse pentru detectarea unor astfel de infracțiuni si pentru dovedirea acestora si eventual anularea canditaturii;
    – proiecte pentru comunitatea locală ar fi o conditie pentru a fi ales de electorat in cunostinta de cauza si nu poate fi o îngrădită a drepturilor si libertăților.
    Altfel ROMANIA stagnează la cumpărat a de voturi.
    Si in doua tururi ramane la fel.
    Asa cum propun e mult mai ieftin decat încă un tur de alegeri si se opreste hemoragia de candidati.
    Doar cei cu proiecte sa reusească!

  2. tolomac din multiple tururi… deoarece, indiferent cate faci, tolomac a fost, este si va fi petiv in genunchi pt ruptu-n cur behaiescu

  3. Biroul prim ministrului a anunțat că România nu mai are nevoie de fonduri europene, s-a găsit piatra filozofala. De acum, nimeni nu va mai munci o zi în România

  4. Alaturi de psd pentru alegerea primarilor int-un singur tur a votat si pnl.

    • Te referi la acel PNL care este de fapt tot un PSD dar mai prost organizat si este format tot dintr-un fel de pesedisti dar mai prosti decat cei originali ? :))))

    • Chiar asa ne facem ca uitam si acum iese Tomac mare erou?! Cotidianul, 31 mai 2011: „Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „împotriva” şi 3 abţineri. Voturile „pentru” au venit de la PDL, UDMR, UNPR, Minorităţi şi cinci deputaţi independenţi neafiliaţi (fiind lege organiză erau necesare minimum 167 de voturi – n.a.), iar cele „contra”, de la PSD şi PNL.
      Noua lege electorală, adoptată fără o dezbatere publică – mai mult decât necesară când se schimbă o lege care a funcţionat 19 ani şi în perioada interbelică -, avantajează clar PDL şi UDMR. În Transilvania, UDMR va câştiga circa 25% de primării în plus, iar PDL va reuşi sigur în mediul rural să-şi adjudece numeroase primării pe voturile asigurate de proceduri deloc ortodoxe, cum au fost cele de la alegerile parţiale din ultimii doi ani. Marea problemă a noii formule de alegere a primarilor constă în faptul că numeroşi candidaţi vor deveni primari, dar cu o reprezentativitate redusă sau chiar foarte mică, practic vom avea primari aleşi doar de 12 sau 14% din electorat. Mai mult, aceşti primari fără reprezentativitate vor avea, de regulă, de înfruntat consilii locale cu o majoritate de o cu totul altă culoare politică.”

  5. Mai tomac , daca te tin puterile pune si tu de un referendum .