G4Media.ro

Tomac, despre acțiunea la Curtea de Justiţie a UE pe tema Schengen:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Tomac, despre acțiunea la Curtea de Justiţie a UE pe tema Schengen: Pe lângă anularea acţiunii am mai cerut ceva important, ca deputații din Parlamentul European să aibă posibilitatea de a putea ataca orice act al Comisiei Europene sau al Consiliului

Liderul PMP Eugen Tomac a precizat că în acţiunea pe care a deschis-o la Curtea de Justiţiei a UE împotriva Consiliului Uniunii Europene, în urma votului prin care România nu a fost acceptată să intre în Schengen, a solicitat şi ca europarlamentarii să poată fi reclamanţi privilegiaţi şi anume să poată ataca orice act al Comisiei Europene sau al Consiliului UE la CJUE, aşa cum poate face Parlamentul European ca instituţie, relatează news.ro

„Va dura o perioadă până când vor fi citate toate părţile. Eu în acest proces am calitate de reclamant neprivilegiat, deşi  îmi justific interesul prin faptul că îmi e afectată activitatea mea de deputat în Parlamentul European. În următoarea perioadă, voi face toate demersurile necesare pentru ca în spatele meu, în acest proces să vină implicat Parlamentul European care are calitate de reclamant privilegiat”, a afirmat Eugen Tomac, întrebat marţi într-o conferinţă de presă când va începe judecarea propriu-zisă a procesului la CJUE.

Liderul PMP a mai spus că Parlamentul European a obţinut calitatea de reclamant privilegiat, prin urmare posibilitatea de a ataca orice act al Comisiei Europene şi al Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, tot în urma unui proces la CJUE şi nu în baza legislaţiei redactată de Comisia Europeană.

„În acest proces, pe lângă anularea acţiunii pe care o cer, mai cer ceva extrem de important şi anume ca deputaţii din Parlamentul European să poată avea, începând cu această decizie, dreptul de a fi reclamanţi privilegiaţi, deci să aibă posibilitatea de a putea ataca orice act al Comisiei Europene sau al Consiliului la Curtea de Justiţiei a UE. Însăşi Parlamentul European a obţinut calitatea de reclamant privilegiat în relaţia cu Consiliului şi Comisia, în urma unui proces la CJUE. Deci nu a obţinut această calitate în baza legislaţiei redactată de Comisia Europeană, ci a obţinut-o în baza unui proces la CJUE. De ce cred că noi vom reuşi să ne atingem acest obiectiv? Pentru că, spre deosebire de dreptul românesc, dreptul european este într-o continuă evoluţie şi el se formează la CJUE”, a completat Tomac.

El a mai precizat că România va ajunge mai rapid în spaţiul Schengen prin acest proces, mai degrabă decât prin negocieri politice.

„Deci eu cred că, prin acest proces, vom reuşi să ajungem în spaţiul Schengen mult mai devreme decât prin negocierile politice, pentru că am văzut că pe 8 decembrie, în Consiliul JAI, s-a intrat cu o propunere şi s-a ieşit din Consiliu cu două decizii – Croaţia acceptată, România şi Bulgaria nejustificat, fără niciun argument, respinse. Deci cred că din acest punct de vedere e foarte important să înţelegem că aici nu mai avem parte de un conflict politic, ci de un conflict juridic care va fi tranşat la CJUE. Chiar acum două zile mi-a comunicat Curtea că a fost înregistrată această plângere, dosarul e bine pregătit, asistat de avocaţi din Luxemburg”, a concluzionat Eugen Tomac.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...