G4Media.ro

Tomac, PMP: Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare…

Sursa: Facebook/ Eugen Tomac

Tomac, PMP: Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană / Ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat, marți, într-o postare pe Facebook, că directiva privind salariile minime adecvate din UE a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și faceri sociale din Parlamentul European. Tomac susține că în septembrie va exista probabil un acord în plenul Parlamentului European, urmând ca statele membre să transpună apoi directiva. Liderul PMP mai spune că ”ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%”.

Redăm mai jos postarea integrală:

”Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a dat aviz favorabil acordului obținut luna trecută între instituțiile europene.

În septembrie, vom aproba acest acord în plenul Parlamentului European și, după acest vot, statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă. Este un proces greu, cu foarte mulți pași și pe care l-am urmărit de la bun început, însă așa funcționează lucrurile când vorbim de schimbarea vieților a 450 de milioane de cetățeni.

Directiva stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim, cum ar fi puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor. De asemenea, stabilește valori orientative, precum 60% din salariul median și 50% din salariul mediu la nivel de țară. Potrivit acestor valori orientative, ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%.

În plus, rolul negocierilor colective în protecția angajaților este evidențiat. Astfel, statele care au un procent mai mic de 80% al acoperirii forței de muncă prin contracte colective vor trebui să conceapă un plan de acțiune în vederea creșterii treptate a acestui procent.

În aceste momente grele, o reglementare a salariilor minime la nivel european este absolut necesară. Cetățenii români care muncesc nu trebuie să se mai confrunte cu sărăcia!”

Context

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns în cursul lunii iunie la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent”, cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

Cele şase state din UE unde nu există salarii minime – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia – nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

Co-raportoarea social-democrată olandeză Agnes Jongerius a declarat că viitoarea reglementare va reduce inegalităţile salariale şi va face presiuni pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari.

Acordul are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2020, în vederea combaterii dumpingului social şi a încurajării unei convergenţe a salariilor către nivelul superior.

Negocierea colectivă urmează să aibă un rol mai important. Statele unde convenţiile colective protejează mai puţin de 80% din forţa de muncă vor fi obligate să stabilească planuri de acţiune pentru creşterea treptată a acestui procentaj şi pentru implicarea sporită a partenerilor sociali în revizuirea periodică a salariului minim.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, arată AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. La munca leprelor, nu la intins mana

  2. Sa vezi inflate si concedieri pe banda rulanta daca intra in vigoare directiva asta. In Romania au dat deja faliment vreo 40 de mii de firme in primele 6 luni fara ca salariile sa fie marite artificial. Daca salariile mine cresc cu 25 la suta o sa fie dezastru.

  3. In SUA exista salariu minim,deci in UE de ce nu s-ar putea? In rest,pleaca firmele care plateau salarii mizere dar raman fara job si romanashii aia care nu prea fac treaba la serviciu,deci se va faca o curatenie,in cele din urma.

  4. „bani falsi de pomana”

  5. Yorik, ți-e frica sa nu ramai fără salariul de trol??? Asa e ca nu-ți ajung banii de la putin??? Noi astilaltii primim câte 300 de dolari de la americani când scriem câte un comentariu, tu cât primești de la rusi??? Cu banii de azi, de exemplu, am sa îmi iau un Mercedes ultimul tip iar cu cei de mâine, voi merge în Bahamas doua săptămâni. Pai se compara veniturile??? Nasoala viata de trol rus, nu-i asa??? Mai bine dă-ți demisia, își bat joc de tine!!!

  6. Economiștii de net, rupți în cur de sărăcie iar au păreri foarte păroase. Buey genialilor „care le aveți’ “ și cu medicina și cu strategia militară și cu politologia și cu economia ia mai pupați-mă-n cur, trambulinzilor

  7. Economiștii de net, rupți în cur de sărăcie iar au păreri foarte păroase.
    Buey genialilor „care le aveți’ “ și cu medicina și cu strategia militară și cu politologia și cu economia și cu drecu mai știe ce, ia mai pupați-mă-n cur, trambulinzilor! :)))))

  8. Băi deșteptule, asta înseamnă doar inflație și creșteri de taxe pentru firmele mici

  9. Tomac crede ca are o paine de mancat cu care sa pacaleasca prostii! De unde bani, cat ati fost la guvernare ati furat de v-ati imbogatit pe 100 de ani.Fosta voastra sefa, udrea, nu a avut mila, a stors firmele de stat dupa model psd+pnl, indatorand generatiile viitoare pentru privilegiile specialilor si PNDL -uri pentru baronii locali. Sistemul asigurarilor de stat scartie din temelii dar ciuca-metele de prim ministru nu doreste sa implementeze directivele din PNRR: contributivitatea sa fie baza de calcul al asigurarilor de stat. Ar fi cazul sa dispareti din viata publica a tarii.

    • PDL a fost sef la guvernare pentru aproximativ 3 ani si au parasit scena politica acum vreo 10 ani, dar ura fata de ei e inca vie. Dar PSD/PNL au fost la butoane 75% din ultimii 30 de ani iar rezultatele sint alea care se vad, dar voi suferiti tot din cauza PDL-ului care nici nu mai exista ..
      Iar PMP-ul nici nu a intrat in parlament. Unde dai si unde crapa ..

    • @sana, ne-au trebuit 10 ani ca să ne revenim după dezastrul lăsat de PD-ul/PDL-ul lui Băsescu, asta nu înțelege un om redus ca tine. Este ușor să faci rău, mult mai greu este să îndrepți acel rău făcut.

    • @eugen
      Cred ca imi bat gura de pomana, dar poti detalia ce a distrus PDL-ul lui Basescu in cei 3 ani si care a necesitat 10 ani de „reparatii” ? Ca asa sentimente si umori are fiecare ..

  10. Vor Creste Preturile si la Marketuri ! Am cumparat astazi 3 caserole de Pilaf de Orez , 1 Caserola de Chiftele , si 2 Paini , si m-a Costat 38 de lei ! Au Crescut Preturile si la Orez !