G4Media.ro

Tomatele din Glodeanu-Sărat sunt sănătoase, garantează Direcţia Agricolă după verificările Corpului de…

Sursa foto: Pixabay

Tomatele din Glodeanu-Sărat sunt sănătoase, garantează Direcţia Agricolă după verificările Corpului de Control

Direcţia Agricolă Buzău anunţă că rezultatele Corpului de Control trimis în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) arată că tomatele sunt sănătoase şi sigure pentru consum, relatează Agerpres.

Ministerul Agriculturii a luat decizia de a desfăşura prelevări din tomate după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău scos la iveală faptul că mai multe persoane au vândut şi folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole, toate probele au indicat faptul că roşiile sunt sănătoase iar informaţiile apărute pe surse potrivit cărora roşii stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns pe rafturile unor supermarketuri nu se confirmă.

„Nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum. În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consumul uman. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman. Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură. Putem garanta că prin aceste prelevări de probe, lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, sunt bune de consum. Pe raftul BIO ar fi apărut tomate infestate, unde este raftul acela BIO, noi nu avem nimic certificat BIO la nicio legumă pe judeţul Buzău”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Mai multe persoane au făcut obiectul unei investigaţii a IPJ Buzău după ce au fost prinse cu substanţe toxice neomologate în România folosite pentru coacerea prematură a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

„La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a informat IPJ Buzău.

Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Buzău, substanţele respective nu ar fi fost folosite pentru forţarea coacerii tomatelor.

„Testele au fost făcute la aproximativ 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat absolut depăşiri la nicio substanţă. De la şeful Poliţiei judeţene Buzău mi s-a comunicat că nu au fost comercializate şi distribuite. Probele au fost luate din Glodeanu-Sărat, Movila Banului, Cochirleanca. Sunt foarte mari probleme, la ora asta oamenii vând roşia cu 3 lei şi chiar le spun la inspectorii noştri că vor să iasă din program. Nu pot să spun că nu ar fi şi un caz izolat, sau două cazuri sau trei cazuri unde nu s-ar putea constata că acele tomate sunt depăşite limitele dar nu putem generaliza”, a mai declarat în cadrul conferinţei de presă, directorul Cosmin Florea.

Procurorii care instrumentează cazul la acest moment au precizat în urmă cu câteva zile că se fac cercetări asupra unor persoane din comuna Glodeanu-Sărat care ar fi pus în vânzare substanţe toxice dar nu se cunoaşte deocamdată dacă utilizarea lor au avut vreun efect.

„În cauză se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau. Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată nu există o acuzaţie formulată de comercializarea unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru. Substanţele se pot dilua în limitele legale, se pot formula acuzaţii doar dacă au fost stropite în concentraţii mai mari decât cele legale”, a declarat anterior, pentru Agerpres, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Zero încredere în români si autoritățile române! Deși au ocazia să-și dea in petec cu așa autorități, mult mai multă bază am pe supermarketuri si in special pe produsele bio. Bine, 20% nu sunt bio si rareori sunt produse „bio” ce au depășiri de pesticide și ierbicide, însă din restul alimentelor 100% au cel putin in limite. Iar din ce luam in piața de la țărani inocenți care cresc ei „bio”, probabil 90% au depășiri de limite legale!

  2. institutiile statului au credibilitate ZERO !!! sunt tone de legume pe piata nostra care pot fi reciclate ca plastic

  3. Se aștepta cineva la alt răspuns? La noi, totul este frumos și curat. Instituțiile statului fac politică, nu îi protejează pe consumatori. Aproape tot este minciună.

  4. Acum toti toti cocalarii vor scrie pe placute: rosii de Glodeanu. Bravo