G4Media.ro

Toni Greblă, pledoarie în fața Curții Constituționale: Conform Constituţiei, preşedintele nu are…

Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam PHotos

Toni Greblă, pledoarie în fața Curții Constituționale: Conform Constituţiei, preşedintele nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susţinut miercuri, în cadrul dezbaterii de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

„Conform Constituţiei şi interpretării pe care Curtea Constituţională a dat-o în nenumărate rânduri în numirea ministrului interimar, preşedintele nu are nicio atribuţie, ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale”, a declarat Greblă, în faţa judecătorilor constituţionali.

El a susţinut că a fost necesară sesizarea Curţii Constituţionale, pentru că, în acest moment, Guvernul are şase ministere „care nu funcţionează”.

„Din păcate, în ultima perioadă, asistăm din ce în ce mai des la solicitări de tranşare a conflictelor juridice de natură constituţională de către Curte. Şi conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte, prim-ministru, Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun – refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează”, a afirmat Greblă.

Potrivit acestuia, a fost găsită o soluţie pentru delegarea pe o anumită perioadă a funcţiei de ordonator de credite secretarului general de la minister pentru a se plăti salariile, însă activitatea este blocată.

„S-a găsit o soluţie normativă pentru a delega pe o anume perioadă funcţia de ordonator de credite secretarului general de la minister, însă ministerele au activitate complexă, nu este vorba numai de plata salariilor, iar atribuţiile acestor ministere nu pot fi exercitate în prezent, practic activitatea ministerelor este blocată, aceasta cu atât mai mult, unele ministere au un rol deosebit în această perioadă, dacă ne gândim în principal la Ministerul de Interne care are sarcina principală în organizarea alegerilor”, a precizat Greblă.

Curtea Constituţională a României a început, la ora 10:00, dezbaterea sesizării guvernului Dăncilă privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului președintelui Iohannis de numire a miniştrilor interimari propuși de premier.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. In mod normal, CCR ar trebui sa gaseasca modalitatea democratica , avind in vedere forma prin care presedintele este ales (vot popular direct )de ai conferi prin decizie unanima (poate face aceasta ) , competentele necesare ,ce decurg din acest vot popular exprimat in alegeri . Restrictionarea presedintelui, privind modul prin care isi exercita vointa (vointa data de votul alegatorilor ) nu este acceptabila si face mult rau societatii , prin aceasta divizare de competente , ce arata clar (oamenii nu au votat degeaba )disfunctionalitatea prevederilor constitutionale . Guvernul nu are votul direct al cetatenilor si este format in urma unor negocieri intre partide , ce in mod evident nu au fost votate (fiecare in parte ) de un numar mai mare de cetateni, decit presedintele in functie .Daca CCR, nu respecta aceasta cutuma democratica , ce pune in valoare ca axioma – VOTUL POPULAR- atunci notiunea de democratie ,este in mod real falsificata si devine o jucarie (ca sa zic asa ) in mina unui grup restrins de oameni , ce isi aroga decizia in nume personal , poporul fiind astfel scos din ecuatia democratica, in ceea ce priveste modalitatea de conducere a STATULUI. Practic , aceste decizii anuleaza decizia exprimata prin vot si muta intreaga forta a deciziei politice in alta parte ( la o institutie ce nu are competente politice ).Daca politicul nu poate decide asta, este clara nevoia unui referendum pe aceasta tema , ce trebuie sa decida competentele fiecarei institutii , ce in mod real sunt create pentru o mai buna functionare a STATULUI.

  2. Cum naiba e Grebla inca in libertate? Gunoiul asta nu are ce cauta in conducerea tarii, in orice forma.

    • Incredibil cata ura, cat de tare sa fii manipulat, sincer nu ma pot abtine cu atatea aberatii…. Omul asta a fost achitat definitiv si irevocabil de judecatori, in doua instante.
      Si aia erau psdisti?? Cred ca mai degraba lipseste discernantul.
      Nu e o invitatie la polemica, nu ma astept sa intelegi, dar macar poti reflecta la:
      res judicata pro veritate habetur !

  3. Președintele i-a spus clar coanei Veorica de ce nu-i semnează miniștrii: s-a schimbat componenta politica a guvernului și ca atare coana Veorica trebuie sa se prezinte în fața parlamentului pentru reaprobare.
    Ca Grebla bate cimpii cu interimarii, ca CCR o sa-i dea dreptate, astea nu-s altceva decit vechi tactici psd-iste. Jegul asta de partid trebuie distrus.

    • Apropo de batut campii! Cand aud asta ca „s-a schimbat compozitia politica a guvernului” si ca urmare trebuie sa vina guvernul in parlament pentru o noua incredere, mor! ALDE a denuntat coalitia cu PSD, a anuntat ca a intrat in opozitie si deci nu mai e la putere in Parlament. Ca urmare a acestei schimbari a compozitiei politice a puterii (a majoritatii politice) in Parlament este nevoie un nou vot de incredere pentru Guvern, caci daca un partid se retrage de la putere inseamna ca vrea sa se retraga si din Guvern, politicul determina executivul si nu invers.

    • Javrele incearca sa fie destepte aici, atacand la ccr ca presedintele nu le-a acceptat interimarii la ministerele vacantate prin demisiile ministrilor alde. Interimarii astia erau : badalau la energie in locul lui anton anton, denes la mediu in locul gavrileascai si inca unul la ministerul relatiei cu parlamentul. Presedintele nu i-a acceptat niciun interimar, trimitand-o pentru vot in parlament, si asta ataca ei aici, ca presedintele nu ar avea nicio treaba sa refuze interimarii. Cel putin un intermar era pe pustii – badalau, directive europene interzic sa fie aceeasi persoana la industrie si energie.

  4. Adică doar un ministru care intră prima dată într-un minister poate să rezolve ‘problemele complexe’, secretarul general al ministerului, nu.

  5. Grebla, s-o mierlesti infipt in grebla….

  6. Pe strutul asta nu-l poate face nimeni sa dispara de pe scena politica?!

  7. Eu zic că maxim 3 ministere ar intra în situația asta de conflict și anume ale celor 3 care au fost ale ALDE, restul pentru care expira sau expirat interimatul pa pa

  8. Alo?
    Tovarăsul Grebla?
    Nu ati folosit firul scurt cu Tovarăsul Dorneanu?
    Folositi-l!
    Stăpânii trebuie mulțumiți!