G4Media.ro

Toni Neacșu, fost judecător: Cererile de anulare a turului I sunt inadmisibile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Toni Neacșu, fost judecător: Cererile de anulare a turului I sunt inadmisibile / Curtea se mai poate implica în aceste alegeri doar cu ocazia validării turului II / Avocatul Poporului nu se va face de râs

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM, susține, într-o postare pe Facebook, că solicitările de anulare a primului tur adresate în cursul zilei de joi Curții Constituționale sunt inadmisibile, deoarece hotărârile CCR sunt definitive și nu pot fi atacate nici prin căi extraordinare. Neacșu afirmă că, potrivit legislației, CCR se mai poate implica în aceste alegeri doar cu ocazia validării turului II al prezidențialelor, respectiv a validării rezultatului alegerilor. Fostul judecător mai scrie că ”Avocatul Poporului nu se va face de râs” și nu va sesiza Curtea Constituțională, așa cum îi solicită SNSPA.

”Am văzut mulți analfabeți juridic, nu e vina lor, dar rar mi s-a întâmplat să văd pe cineva la nivelul universitar al d-lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

După ce de dimineață a formulat o cerere inadmisibilă de anulare a turului I la CCR (cel tocmai validat), acum cere și Avocatului Poporului să arunce legile pe foc și să facă același lucru. Avocatul Poporului nu se va face de râs.

Hotărârile CCR, cum este cea de validare a turului I, sunt definitive, împotriva lor fiind inadmisibile atât căile de atac extraordinare (revizuirea d-lui Cristian Terheș), cât și orice alte contestații, sesizări sau ce or mai fi.
Potrivit legislației, CCR se mai poate implica în aceste alegeri doar cu ocazia validării turului II al prezidențialelor, respectiv a validării rezultatului alegerilor.
Până atunci, tot ce se depune la CCR este maculatură, pe care, doar pentru a evita scandalul, CCR le înregistrează și le fixează termen (dacă o va face)”, se arată în postarea lui Adrian Neacșu pe Facebook.

Curtea Constituțională a validat luni seară turul 1 al alegerilor prezidențiale, astfel că finala se va disputa între Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că CCR a validat turul 1 și au respins contestația lui Cristian Terheș. Turul 2 va fi organizat pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi. CCR a decis că nu se mai impune renumărarea voturilor din diaspora, pentru că Terheș nu ceruse acest lucru. ”Posibile erori materiale fără relevanță în stabilirea rezultatului”, a spus Enache despre diferențele constatate de Biroul Electoral Central (BEC) la renumărarea voturilor din turul 1.

Context

SNSPA, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș au cerut joi Curții Constituționale să anuleze alegerile prezidențiale după ce serviciile secrete au susținut că ”un actor statal” l-a susținut pe Călin Georgescu. CCR e condusă de Marian Enache.

SNSPA sesizează Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor, a declarat joi rectorul Remus Pricopie, pentru Edupedu.ro. „Colegii mei lucrează la sesizarea Curții Constituționale și sper ca în maxim o oră CCR să fie sesizată de SNSPA, dar cred că vor fi și alții care vor sesiza CCR-ul, astăzi”, a anunțat Pricopie.

Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat joi pentru G4Media că a depus la CCR o cerere de revizuire a validării turului 1 al alegerilor. ”După apariția documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară de anulare a alegerilor prezidențiale”.

Și Publicația Calea Europeană a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, se arată site-ul caleaeuropeana.ro.

Tot joi, Florin-Leontin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din subordinea Academiei Române, a cerut CCR ”analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior (documentele CSAT – n.red.), în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial”.

Informațiile transmise în CSAT de serviciile secrete despre Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale. Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, iar “activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către ”un actor statal”, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ”rostogolirea” mesajelor pe platformă”, se arată într-un document SRI declasificat miercuri de CSAT.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, as vrea sa vad curtea lui Ciolacu Voda implicand-se in turul 2 si anulind o eventuala victorie a lui CG. Curtea nu trebuia sa se implice inainte de turul 1, sau daca a facut-o, trebuia sa-i blocheze pe amindoi candidatii ultraextremisti, nu doar pe cea care parea atunci ca, odata eliminata, ii va netezi lui Voda calea spre Presedintie.

  2. 1. CCR face ce i se spune de catre Terhes si PSD
    2. CCR are prea putin de a face cu justitia, e un soi de interfata a unor planuri politice si da in functie de ce i se spune sentinta
    3. CCR si-a depasit de prea multe ori rolul, fiind si judecator si procuror si calau
    4. decizia care a fost data, a fost data in conditiile in care nu era desecretizat CSAT, acum au aparut dovezi noi la „dosar”
    5. insusi Terhes a cerut