G4Media.ro

Tony Blair: Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi…

Sursa: Tony Blair Institute for Global Change

Tony Blair: Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi inutilă / Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume

Fostul premier britanic Tony Blair, în mandatul căruia Marea Britanie a intrat în războiul din Afganistan, în 2001, alături de Statele Unite, a criticat sâmbătă ”abandonarea” ţării de către occidentali, relatează AFP.

”Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi inutilă, (nu este) nici în interesul lor, nici al nostru”, a scris Tony Blair într-un articol postat pe site-ul fundaţiei sale, aceasta fiind prima sa reacţie de la prăbuşirea guvernului afgan şi preluarea puterii de către talibani.

”Privind consecinţele deciziei de preda Afganistanul aceluiaşi grup de la care a început masacrul din 11 septembrie şi în aşa fel încât pare să scoată în evidenţă umilinţa noastră, întrebarea care se pune aliaţilor şi duşmanilor este: a pierdut Occidentul toată voinţa strategică?”, a remarcat fostul premier britanic.

Foarte criticat pentru dorinţa sa de a urma SUA în Afganistan şi Irak, Tony Blair explică faptul că strategia actuală a occidentalilor va fi în detrimentul acestora pe termen lung.

”Lumea nu mai ştie ce reprezintă Occidentul, atât de evident este încât decizia de retragere din Afganistan în acest mod a fost motivată nu de strategie, ci de politică (…) Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume”, a apreciat el.

”Rusia, China şi Iranul observă şi profită de aceasta. Angajamentele asumate de liderii occidentali vor fi considerate evident ca o monedă devalorizată”, a menţionat fostul premier britanic.

În cei 10 ani de şef al guvernului britanic, începând din 1997, Tony Blair a avut o legătură strânsă cu preşedintele american George W. Bush.

Lipsa de popularitate a intervenţiilor militare din Orientul Mijlociu a jucat un rol important în plecarea lui Tony Blair de la conducerea guvernului britanic în 2007 şi înlocuirea sa cu Gordon Brown.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ma lesi? Daca era asa o tragedie, ramaneati voi ultimii, nu plecati inaintea americanilor. Oricum nu mai aveati in Afganistan decat cateva sute de soldati, simbolic. Tragedie? Abandon? Pai ramaneti acolo, preluati initiativa, sa nu vina refugiati peste noi!

  2. Astefel de critici cand vin din partea unui fost reprezentat de seama al imperiului care a bajocorit si a facut genocid in colonii e penibil

  3. Afganistanul va deveni tara ideala pentru teroristi de tot felul. Ei nu vor ataca SUA, vor ataca Europa. Deci Blair are dreptate.

    • În 1942 ca mareșalul a trecut nostru, a sărit toată clasa politica de atunci în capul lui criticandui deciziile, deși eram într, o alianță cu Germania care ne ajutase sa eliberam doua teritorii românești, azi în Afganistan totul pare a fi ok nimeni nu mai întreabă, ce, am cautat pe acolo

  4. Americanii și aliații lor cheltuiau mi de miliarde de dolari aiurea în Afganistan în timp ce rușii și chinezii se înarmau in liniște. Americanii au plecat în grabă pentru a-și repozitiona trupele pentru că se pregătește ceva ce noi încă nu știm. By the way… Pentru cei care se bucură în fiecare zi de libertatea asigurată de umbrela NATO dar critică din toți rărunchii pe americani… Emigrați fraților in Rusia Belarus China sau Coreea de Nord dacă nu va mai place democrația de tip american. Să vedeți voi acolo trai de trai nenică libertate și democrație pură.

    • @Gogu
      cei dezgustați de umbrela NATO pot să emigreze foarte bine și în Elveția, Austria, Finlanda, Suedia, Malta, etc.

  5. Blair, ca de obicei, manîncă rahat. Sinistru personaj. Se grăbește să-l acuze și el pe Biden, să pună revenirea în forță a talibanilor pe seama greșelii de a fi retras trupele, cînd greșeala a fost făcută în 2001, cu invazia Afganistanului, iar eșecul este cel al ideii de Nation Building, de universalism democratic, și a tuturor tîmpeniile sîngeroase pe care s-a ridicat ideologia americnă a națiunii excepționale și a destinului manifest. Biden a avut curajul să spargă un buboi infectat, a făcut-o însă probabil prost sfătuit, în maniera stupidă și iresponsabilă tipică lucrului american, fără să le fi impus talibanilor un pact de neagresiune, un compromis cu privire la împărțirea puterii.

  6. Americanii nu s-au retras ,AU FUGIT!!!
    Cum sa lasi atata tehnica de lupta in mana lor, in contextul in care noi cumparam la second armament vestic.
    LASI .

  7. Talibani au munci ,locuit sub nasul americanilor.De asta si ocupatia rapida.Toti din armata au trecut de partea lor.Au rabdat 20 de ani de ocupatie.Pe viitor daca nu mai intervine ceva,o vor da-o mai moale.Au nevoie de deschidere. Democratie din 2005 in Europa nu mai avem.In schimb avem neo marxism.Minoritatea are putere.Degeaba mai sunt voturi.Grupurile mici fac ordine.

  8. Cata propaganda rusească citești pe Aici..
    Ataca Occidentul
    Ataca SUA..
    La greu….
    Nici nu mai trebuie Sputnik rusesc
    În România
    Ar trebui închis, ca are adepți destui…
    Jale mare…
    Speram ca majoritatea votează cu UE
    Nu le mai trebuie…bolsevism