Top 10 investigații publicate de G4Media și ignorate de restul presei. Susțineți presa independentă
G4Media a avut în 2022 zeci de investigații și dezvăluiri legate de puterea politică, majoritatea ignorate de restul presei, în condițiile în care PNL și PSD plătesc lunar zeci de milioane de lei către mass-media pentru a cumpăra tăcerea. De la dezvăluirea legilor securității naționale la direcționarea dosarului premierului Ciucă spre un magistrat apropiat de PNL, de la scandalul cheltuielilor cu presa ale PSD la anturajul penal al lui George Simion, investigațiile G4Media au incomodat și iritat puterea politică și instituțiile de forță.
Uneori, riposta acestor instituții a fost dură, ca în cazul dezvăluirilor de la Colegiul Național de Apărare, unde un angajat a recurs la amenințări la adresa familiei redactorului-șef G4Media. Președintele Iohannis însuși a fost deranjat de publicarea în premieră a proiectelor celor zece legi ale Securității naționale și a amenințat voalat sursele G4Media.
Pentru toată susținerea arătată în acest an greu, le mulțumim cititorilor G4Media care au fost mereu alături de redacție și îi așteptăm alături de noi și în 2023.
Iată lista celor mai grele zece dezvăluiri și investigații ale G4Media în acest an,
1. Legile Securității Naționale. G4Media a publicat în luna iunie proiectele de legi elaborate, potrivit premierului Nicolae Ciucă, chiar de instituțiile vizate – servicii de informații, ministere. În esență, proiectele acordă puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, acordă imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și obligă cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora. La scurt timp după publicarea de către G4Media, proiectele au fost stopate din parcursul oficial.
2. Afacerea BMW – Ministerul de Interne. Poliția Română a semnat un acord cadru pentru achiziția de minim 300 de BMW, maxim 600 de la Automobile Bavaria, companie condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Caietul de sarcini a fost restrictiv, practic doar BMW încadrându-se în specificațiile tehnice.
3. Filiera prin care PSD direcționează bani publici către presă. Două societăți comerciale care, începând cu 2020, au primit de la Organizația centrală a PSD contracte pentru ”servicii de presă și propaganda” au multiple legături cu Buzăul – fieful președintelui acestui partid, Marcel Ciolacu, precum și cu Sorina Stan-Docuz, o apropiată a liderului social-democrat.
4. Dosarul premierului Nicolae Ciucă a fost direcționat prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat. O scăpare a unui funcționar din cadrul Curții de Apel București constituie un indiciu solid, care arată că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat ar fi fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, după cum au explicat pentru G4Media.ro surse din sistemul judiciar.
5. O profesoară la Universitatea Armatei Române, val de postări conspiraționiste anti-Zelenski pe Facebook. Un coleg al profesoarei a vrut să intimideze G4Media.ro. Un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri. Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române. Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?” Alexandru Cristian, un coleg al profesoarei de la Universitatea ”Carol I” a sunat-o pe soția redactorului șef al G4Media.ro, cu mesaje de intimidare, încercând să oprească publicarea materialului.
6. Laura Codruța Kovesi a dezvăluit într-un interviu pentru G4Media că președintele Iohannis i-a cerut în vara lui 2018 demisia de la șefia DNA. Kovesi: ”Am refuzat. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii”
7. Anturajul penal al lui George Simion, liderul partidului extremist AUR. Socrul mare, bucătarul de la nuntă și unul dintre nașii lui George Simion au fost condamnați penal pentru furt calificat, lovire, conducere fără permis și fugă de la locul accidentului. Tatăl lui Simion, condamnat pentru ultraj.
8. Postul TV controlat de Maricel Păcuraru a declanșat o campanie de presă cu o miză de zeci de milioane: cumpărarea celor 10 procente deținute la Romprest de Compania Națională Aeroporturi București. După apariția dezvăluirilor G4Media, postul Realitatea Plus a declanșat o campanie de linșaj mediatic la adresa lui Dan Tăpălagă.
9. Marcel Ciolacu a plecat în Dubai în minivacanța de Ziua Națională, împreună cu vicepremierul Grindeanu și cu alți doi pesediști. Liderul PSD a lipsit de la recepția oficială de 1 Decembrie la Palatul Cotroceni.
10. Suspiciuni legate de doctoratul ministrului Apărării, Angel Tîlvăr. El nu figurează că ar fi intrat în Arhivele Vrancea, deși are trimiteri în teză către documente ale instituției. Angajat al Muzeului Vrancea: “Eu am făcut cercetarea, era sarcină de serviciu de la directorul instituției”.
Acoperirea invaziei ruse din Ucraina a fost un alt subiect important de-a lungul anului. Principalul articol din ziua invaziei are 710.000 vizualizări.
În 8 septembrie, site-ul G4Media a fost vizat de un atac informatic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service). Atacul a durat trei zile. Redacția G4Media a făcut o plângere penală la DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 362 și 363 din Codul penal. Astfel, a fost restricționat, fără drept, accesul la datele informatice de pe site-ul G4Media și, în același timp, a fost perturbat grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic prin transmiterea unui număr foarte mare de cereri de acces ce a dus și la restricționarea accesului la date informatice. Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – S.C.C.I. din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române s-au sesizat joi din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 7-8 septembrie 2022, site-ul G4Media a fost ținta unui atac informatic de tip „Distributed Denial of Service”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii