Top 3 cele mai mari piețe din Europa pentru mașini electrice la mâna a doua / Câte stații de benzină sunt în România la suta de km în comparație cu alte țări europene
Uniunea Europeană, asumându-și reducerea emisiilor proprii de dioxid de carbon, și-a propus să interzică din 2035 pe teritoriul său vânzarea de autoturisme noi propulsate prin arderea de combustibil fosil. Prin urmare, încurajarea șoferilor să treacă la mașini electrice a devenit o prioritate a programului european de combatere a încălzirii globale.
Consecințele acestei politici se observă deja de câțiva ani în majoritatea statelor europene. Vorbim despre programele de finanțare nerambursabilă la cumpărarea unei mașini electrice noi sau despre creșterea infrastructurii de stații care dispun de încărcătoare pentru mașini electrice.
În acest articol vom vorbi despre top 3 cele mai mari piețe din Europa pentru mașini electrice la mâna a doua. Fiind vorba de o piață abia în formare există extrem de puține date despre mașinile electrice second hand. Așa că vom analiza date oficiale legate de stocul total de mașini electrice și de infrastructură pentru a determina care sunt țările cu cele mai mari piețe de mașini electrice second hand din Europa.
Deloc surprinzător, în fruntea clasamentului când vine vorba de mașinile electrice, noi sau la mâna a doua, sunt țările vest europene. De ce?
În primul rând, deoarece nișa mașinilor electrice este una relativ nouă, tehnologia pe care se bazează este încă greu de produs în masă ceea ce face ca acest tip de autoturism să fie incomparabil mai scump decât cele pe diesel sau benzină. Cum nivelul de trai și cel al salariului mediu este până la de trei ori mai mare în Vestul Europei, mult mai mulți dintre cetățenii acestor țări își pot permite mașini electrice.
În al doilea rând, în țările vest si nord europene s-au făcut deja investiții masive în infrastructura necesară susținerii vehiculelor electrice pe șosea. Dacă în Olanda există nu mai puțin de 47,5 stații de încărcare electrică pentru fiecare 100 km de șosea, la capătul opus sunt Grecia sau Lituania cu doar 0,2 stații la suta de kilometri.
Situația este la fel de sumbră și în țări precum Polonia sau România care nici ele nu au măcar o stație electrică la suta de kilometri. Este greu de crezut că șoferii din aceste țări vor cumpăra mașini electrice în masă dacă trebuie să conducă până la 200 de km ca să le poată încărca.
Dar să ne focusăm pe țările cu infrastructurile cele mai bogate când vine vorba de stații de încărcare ale mașinilor electrice.
Pe primul loc este Olanda cu 47,5 stații la suta de km, urmată de Luxemburg cu 34,5 Germania cu 19,4, Portugalia cu 14,9 și Austria cu 6,1 conform ACEA, Asociația Producătorilor Europeni de Automobile.
Franța are doar 4,1 stații electrice de încărcare la suta de km, însă cu toate acestea este pe locul 5 în lume și pe locul 3 la nivel european când ne uităm la numărul efectiv de mașini electrice de pe șoselele sale. Cum se explică acestă discrepanță dintre o infrastructură încă slabă și numărul mare de mașini electrice deținute de șoferii francezi?
Răspunsul este probabil o combinație de factori:
- Franța are o populație de 67 milioane de locuitori, a treia cea mai mare țară din Europa
- Există aglomerări urbane unde mașinile electrice se bucură de o infrastructură bogată și unde consumul redus le face foarte populare
- Franța are de departe cea mai amplă rețea de drumuri naționale din Europa cu un total ce depășește 1.000.000 de km
- Producătorii locali au scos pe piață unele dintre cele mai ieftine modele electrice din lume
- Acestea sunt motivele pentru care Franța înregistra în decembrie 2020 vânzări cumulate de 470.000 de mașini electrice.
Bazat pe numărul mare de unități și pe un apetit crescut al șoferilor din această țară de a cumpăra mașini electrice, este rezonabil să ne așteptăm ca începând cu 2022 Franța să fie în top 3 țări europene cu cele mai dezvoltate piețe pentru mașini electrice la mâna a doua.
Cine va completa acest top 3?
Probabil Norvegia și Germania, în primă fază. Iată de ce.
Prezența Germaniei în acest top 3 este foarte puternică. O țară sinonimă cu excelența inginerească în care se produc unele dintre cele mai populare mărci de mașini din lume, cu o populație care se numără printre cele mai bogate din lume și care dispune de una dintre cele mai bune infrastructuri pentru mașini electrice din lume.
Nu este de mirare atunci că Germania înregistra cele mai multe vânzări de mașini electrice cumulate din Europa la finalul lui 2020 cu nu mai puțin de 700.000 de unități.
O țară care numără peste 80 de milioane de cetățeni, Germania va avea indubitabil cea mai mare piață de mașini electrice la mâna a doua din Europa. La fel cum are și cea mai mare piață de mașini second hand pe combustibil fosil.
Norvegia este o prezență surprinzătoare în top datorită dimensiunii sale extrem de mici când o comparăm cu alte țări europene precum Italia sau Spania. Dar la cât de mic este numărul de cetățeni norvegieni, dispoziția lor către mașini electrice este feroce.
Peste 70% dintre mașinile noi vândute în Norvegia în 2020 au fost hibrid sau complet electrice, o cifră imposibil de comparat cu orice altă țară europeană. Ca referință, Germania are puțin sub 7% iar Italia puțin peste 4%.
Această adoptare în masă a mașinilor electrice a dus la un stoc de aproape jumătate de milion de unități în Norvegia la finalul anului 2020. Prin urmare, bazându-se pe al doilea cel mai mare stoc de mașini electrice din Europa și pe un trend de înlocuire aproape completă a mașinilor pe combustibil fosil, Norvegia își câștigă locul în top trei cele mai mari piețe pentru mașini electrice la mâna a doua din Europa.
Foarte probabil în următorii 5 ani Norvegia va fi detronată pe măsură ce vehiculele electrice devin mai populare și mai accesibile maselor din alte țări europene cu o populație mult mai numeroasă.
Indiferent de țara din care vă gândiți să achizionați un vehicul electric, este vital să îi faceți o verificare în prealabil printr-un decodor VIN precum cel al carvertical.ro.
În doar câteva minute și pentru un preț derizoriu vă puteți asigura mai bine că mașina cumpărată corespunde cu descrierea vânzătorului. Fiind atât de noi, mașinile electrice vor fi scump de reparat în următorii ani și sigur n-ați vrea să vă cumpărați o Tesla doar ca s-o țineți cu săptămânile în service.
Sumar
Concluzia ar putea începe cu ”Germania este Germania”. În continuare o putere în Europa și în lume, Germania dă tonul și atunci când vine vorba de mașini electrice și piața de second hand care începe să se contureze în jurul acestui tip de autovehicul.
Cu un stoc care va depăși în 2022 1 milion de unități, Germania va avea de departe cele mai multe mașini electrice înregistrate și după cum știm din experiență, germanii schimbă vehiculele des, la 3 sau maxim 5 ani de când le-au achiziționat de noi.
Pe locul doi este Norvegia care a depășit în 2021 jumătate de milion de mașini electrice înregistrate, urmată foarte de-aproape de Franța cu un stoc asemănător.
Probabil în 2022 Franța va urca pe locul doi, mai ales cu lansarea modelului Dacia Spring, o mașină electrică produsă sub egida Renault la un preț extrem de atractiv.
Orice ne așteaptă în față, devine din ce în ce mai sigur că viitorul este electric.
Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.